Home » Авторски страници, българи зад граница

Одески български драматичен театър гостува в Тополовград

2014.05.16 Няма коментари
Spread the love

06

Одеският български драматически театър към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ ще вземе участие в Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“, който се провежда за 19-ти път от 12 до 18 май 2014 г. в Тополовград, България. Фестивалът е големият празник на Тополовград. Той е символ на съхранената театрална традиция и на впечатляващите успехи на Тополовградския театър, превърнал се в духовна емблема на града.

07

Организатори на фестивала са Министерството на културата, Община Тополовград, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалища и Читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894”- Тополовград. Право на участие имат любителски театрални състави от България и чужбина, представящи драматургични творби от комедийния жанр, пантомима или сатира. Не се допуска участието на актьори-професионалисти в театралните трупи, както и на състави с преобладаващо участие на деца и ученици. Театралните състави представят по 1 спектакъл, съгласно програмата на фестивала. Жури от професионалисти в областта на театъра определя носителите на наградите.

08

Одеският български драматически театър ще представи пред зрителите пиесата „Декамерон“, написана от Рагим Мусаев, по мотиви от великото произведение на Джовани Бокачо. Това е второто участие във фестивала на театрална трупа от Одеса. Българският театър в Одеса се възражда едва миналата година (2013). Всички актьори са бесарабски българи, живеещи в Одеса. Идеен вдъхновител за създаване на Одеския български драматичен театър е Станислав Садаклиев от гр. Болград. Идеята бе подкрепена и от Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

10

Първата постановка на Одеския български драматически театър бе пиесата „Рейс“ по мотивите на българския писател и драматург Станислав Стратиев. Режисьор на постановките „Рейс“ и „Декамерон“ е народният артист на Украйна, режисьор, а също така художествен ръководител на Одеския украински театър, Игор Равицки.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.