Home » Авторски страници, българи зад граница, Е-Списание

Коктейли “Молотов” в Българския културен център в Одеса

2014.05.03 Няма коментари
Spread the love

Под заглавие “Противопоставянето в Одеса: гори Българският културен център” изданието Оdessa.comments.ua съобщи късно вчера, че е имало пожар в сградата на културния център на българите в града.

1

Според кореспондента на изданието, пожарът е започнал от страната на Гръцкия площад. В самия център на Одеса са летели коктейли “Молотов”, един от които е попаднал в сградата на Българския културен център и е предизвикал запалването.

На Гръцкия площад са се намирали привърженици на единна Украйна, а близо до т.нар. Черна дупка – проруски активисти. По данни на милицията в Одеса, броят на задържаните най-активни участници в масовите безредици вчера е 160.

До тази сутрин в болниците на града са се обърнали за помощ 214 пострадали от сблъсъците и палежите. По последни данни на прокуратурата, цитирани от Оdessa.comments.ua, в резултат на вчерашните събития са загинали 46 души.

Следите от пожара в сградата на Българския културен център.

Следите от пожара в сградата на Българския културен център

Свързахме се с българи в Одеса, от които разбрахме, че някои демонстранти са нахлули в сградата на Българския културен център снощи и са събрали от там руските знамена, както и български, защото ги объркали с руски.

Говорихме и с директора на Българския културен център Димитър /Дмитрий/ Терзи, който каза  пред наш представител, че пораженията от снощния инцидент за щастие не са големи. Били са счупени няколко прозореца на сградата и една стара стълба е изгоряла. “Млади хора се биха вдъхновено и глупаво… – каза г-н Терзи за снощните сблъсъци.И понеже размириците станаха в центъра на града, където се намираме и ние, станахме и ние обект на това. Слава Богу, всичко мина с малко загуби.”

Според г-н Терзи нито привържениците на единна Украйна, нито проруските привърженици, са настроени негативно към българското малцинство в страната. Но и, че ако българите усетят, че техните интереси са застрашени, както и представителите на други етнически малцинства в Украйна, те не биха стояли със скръстени ръце. “Това, което се случи, не ни засяга като малцинство или по национален принцип, с уважение се отнасят към нас. Но дотогава, докогато не засегнат нашите интереси. Засегнат ли ни, ще започнем да участваме на някоя страна – тази, която ще ни защити, или срещу тази, която ни обиди. Но никой няма интерес от това, затова не мисля, че то ще се случи.”

“Битката за Украйна ще бъде между САЩ и Русия, тук става въпрос и за глобални интереси. Изборите ще бъдат на 25 май, след това в късната есен ще има избори в парламента, тогава пак ще има битки. Такова е времето, в което живеем…” – каза Димитър Терзи. Той каза още, че българите в Украйна имали добри позиции в администрацията на средно и на висше ниво. “Ние се държим толерантно, така че не мисля, че може да се стигне дотам, че да ни засегнат. Но ние ще защитаваме своите интереси, защото ако говорим за демокрация и за Европейски съюз, трябва да живеем по тези принципи и по никакви други.”

*

В официално съобщение от пресслужбата на българското Външно министерство от днес, впрочем, не се споменава нищо за това, че коктейли “Молотов” са попаднали в сградата на Българския културен център в Одеса. Казва се, че при снощните размирици няма пострадали български граждани. Опитахме се да се свържем по телефона и със Ситуационния център на МВнР, където би трябвало да има дежурни служители на министерството, независимо от деня и часа, и това дали дните са почивни или работни. За съжаление никой не отговори и на двата посочени в сайта на МВнР телефони на центъра.

.

Еврочикаго

Снимки:  Оdessa.comments.ua

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.