2024-04-18

2 thoughts on “ГД БОПП: Авария в „Асарел“ отново отрови р. Луда Яна

  1. Из публикация на в. „Стандарт“ http://www.standartnews.com/biznes-green/asarelmedet_otrovi_ribata_v_luda_yana-236993.html

    „Панагюрище. Медодобивното предприятие „Асарел-Медет“ отново е отровило рибата в река Банска Луда Яна между панагюрските села Баня и Бъта.

    Първи за инцидента сигнализираха екоактивисти от мрежата „Блулинк“, които в четвъртък звъннали на тел. 112. „Наши сътрудници от с. Баня установили умряла риба в реката до селото, цветът на водата е променен в сребрист“, пише в писмо до прокуратурата Костадин Дичев, шеф на сдружението ГДБОПП.

    „Донесоха ми умряла риба мряна с дължина 15-20 см. Някоя от тях дори беше започнала да се разлага, което означава, че замърсяването е отпреди седмица. Водата е мътна, но лошото е, че когато отидох по реката, не видях нито една жива риба“, заяви вчера кметът на с. Бъта Георги Александров.“

  2. С Ъ О Б Щ Е Н И Е

    На 9 май т.г. в сайта „Блулинк“ е публикувано открито писмо на К. Дичев, представящ себе си от името на „Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност“, под заглавието „Нова промишлена авария на „Асарел-Медет“, която отрови за пореден път река Луда Яна“. За съжаление, за пореден път такава информация прибързано и без проверка бе разпространена и от различни екоактивисти.

    Във връзка с това ръководството на „Асарел-Медет“АД заявява следното:

    1. В „Асарел-Медет“АД не е имало промишлена авария.

    2. Хидротехническите съоръжения на дружеството работят надеждно и функционират съгласно технологичната схема на експлоатация. Не са регистрирани отклонения по показателите, предавани от автоматичните мониторингови станции.

    3. На 8 май 2014 г., по подаден сигнал до Община Панагюрище и РИОСВ – гр. Пазарджик, експерти на екоинспекцията, съвместно с акредитираната регионална лаборатория от Пазарджик и представители на Община Панагюрище, извършиха проверка на място в с.Баня, по поречието на р. Банска Луда Яна и всичките й притоци, включително на територията на „Асарел-Медет“АД, както и на всички съоръжения в дружеството за наличие на аварийни ситуации, нерегламентирани зауствания или индикации за потенциален екологичен проблем. По време на инспекцията на територията на „Асарел-Медет“АД, съгласно констативен протокол на РИОСВ №04-24/08.05.2014г., не са установени никакви отклонения.

    4. Проверка от страна на Ловно-рибарско дружество „Глиган“ е извършена на 9 май 2014 г. по поречието на р. Луда Яна от с. Баня до с. Попинци. Не е установено наличие на мъртва риба.

    5. Дружеството спазва екологичните норми и емисионните ограничения, като разполага с три пречиствателни станции – за отпадно-битови, руднични и дренажни води. По наша информация нито едно друго промишлено предприятие /с изключение на „Оптикоелектрон“/, както и животновъдните и земеделски ферми по течението и водосбора на река Луда Яна, нямат изградена пречиствателна станция.

    9 май 2014 г.

    ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД

    /инж. Делчо Николов/

    ПРОКУРИСТ НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“АД

    /Иван Дончев/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *