Home » Авторски страници, българи зад граница

Михаил Георгиев, из “Книга за добрите идеи”

2014.03.06 2 коментара
Spread the love

Откъсът, публикуван по-долу, е от неиздадена още книга на един български студент във Великобритания, наречена “Книга на добрите идеи”.

Повече за кампанията, с която е свързана тази книга, написана от 22-годишния Михаил Георгиев, можете да прочетете тук.

.

мммм

….

Как започна всичко?

Ръката ми започна да пише в нощния влак от Цюрих до Виена на 12.04.2013 г., но идеята за книгата ме гонеше месеци преди това. Нямам идея дали тази книга ще стане популярна, за да помага на хората в нужда, защото сме слепи от болка. Като казвам болка, имам в предвид това, че ние в България сме страдали, страдаме и ще страдаме. За мен страданието е добро дело от Бога, поднесено за нашето израстване. Благодарение на трудностите в живота и подкрепата от семейството ми, аз успях да тръгна на обиколка из Европа с InterRail. Билет, даващ правото на 20 дена безплатно пътуване в Европа, чрез влакове срещу цената от 480 лева. Раница на гърба, сам, карта на Европа, джобни пари за храна, спане в чисти и мръсни вагони, усмивка, свобода, приятели по пътя и 16 страни без посока…

Илюстрация от подготвения за издаване текст на книгата.

Илюстрация от подготвения за издаване ръкопис.

Тръгнах от Франция до Норвегия, през Естония и обратно (10 000 км) за 19 дена. Правейки тази обиколка се чувствах страхотно, макар че хората ме мислеха за луд. Като един луд маниак за добрини аз минах през Будапеща без да харча много пари, но докато търсех за карта на града, се натъкнах на една възрастна жена. Видимо пенсионирана, тя продаваше гербери, които бяха живи в ръцете й, защото се молеше на Господ за помощ. Съмнявам се, че тя се моли един българин да се отзове на помощ… Случвало ми се е много пъти да видя измъчени хора, които искат пари за хляб и сметки като ток, вода и електричество. Много пъти съм бил на прага да им помогна с пари, храна, но все нещо ме спираше. След 20 метра се спрях и си казах: “Имам по една 10 и 20 евро банкноти в джоба си” – реших и дадох на жената 10 евро (просто нямах тяхната валута), но не взех цветето. Не казвам всичко това за да изляза най-големия дарител в Европа, точно обратното. Аз много пъти съм подминавал хора в нужда. Дали е хубаво да извъртиш гърба си, това оставям на Вас да прецените. За мен вече е важно да правя път и на мравките, защото като малък им запушвах входовете на мравуняците. За мен вече е важно да давам храна на гълъбите, защото преди като малък ги гонех в Пловдив и плашех. За мен е важно да съм добър с хората, защото като малък ги наранявах и подвеждах. Ще питате колко малък? Аз не говоря за човешка възраст, а за ограничаващ обзор на мисленето. Малък за мен значи да си сам за себе си и да се лишиш от най-добрите мисли и чувства в света (да служиш на всички с каквото можеш). Всички сме свързани в едно Божествено съществуване, където каквото се е повикало, такова се и обадило. С други думи, ако направиш зло на някого, ти пречиш най-вече на себе си – и, обратното, ако направиш добро, повдигаш себе си на първо място. Тогава, след добрите дела се чувстваш пълен с енергия от Вселената, а Господ се усмихва, че има помощници като теб.

С тези мои изписани думи, които Вие четете, аз не искам да ви накарам да се променяте или да бъдете засегнати! Аз не искам нищо, ако съм ви засегнал с думите ми, моля, простете ми. Моята идея е като хора ние да разберем, че във всеки един момент бедният може да стане богат, богатият – беден, ако Господ (най-силната балансираща сила) реши така. Именно тук стъпваме всички ние, хората на тази земя без значение от раса, етнос, възраст, цвят на кожата, вяра и още много фактори. Тези фактори ни разделят на групи от хора, а не ни сплотяват в името на общото благо. Някои се раждат с преднина в живота, други имат да наваксват. Едни ще кажат: това са измислици. Други, че това е карма. Бъдете щастливи, дори и да изоставате в живота, но напредвайте. Тези, които са получили повече, се замислете – дали не притежавате това, за да дадете част на изоставащите? Това не са факти или твърдения, просто искам заедно да почнем да мислим като хора кое ще помогне най-добре на тези, които са напред, и тези малко по-назад. Взаимопомощ, балансираща двете крайности, може би ще спомогне за излизане от дупката, в която сме. Сигурно се смеете колко съм наивен… Томас Едисън наивен ли беше? След 10 000 неуспешни опита, в крайна сметка постигна целта си да дари света с дълготрайна електрическа лампа.

“Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които няма да стане”. (Томас Едисън)

А, да. Забравих да спомена позитивното мислене. Представете си как сме пред една пропаст и всеки от нас има част от нужното въже, но само колективната работа ще ни даде възможност да прекосим предизвикателството, защото еволюцията е екипна заслуга (co-operation). Една птичка пролет не прави, но тя е свободна да лети и търси други птички. От един милион птици, тя ще намери една със същата идея, но те ще намерят от два милиона – две, и така, докато не дойде пролетта. Невъзможно е това да стане, може би кажете, но пробвайте и кажете после след 20 неуспешни години:

След 20 години, прекарани в търсене на съмишленици, няма други птички, сами сме и няма да има пролет.

Бързам да ви докажа, че за последните две години аз намерих много птички и много от тях четат книгата в момента. Нито аз, нито те сме готови да прелетим цялото разстояние сами, но след още две години ще сме повече и ще успеем рано или късно. Затова, ако ви е трудно да намерите пътя, питайте този, който знае всичко. Той е част от Вас и във Вас. Сега ще ви разкажа една смешна история, с която искам да се развеселите с мен и да разпуснете малко умореното си от стрес съзнание. Пътувам във влака за Варшава и пиша тези редове в тъмното купе на нощния влак, но химикалката ми свършва. И сега? НЯМАМ ДРУГА, студент без химикал…

….

В името на Доброто

Нека започнем мускетарската: ‘‘Един за всички, всички за Един‘‘. Не ни трябват мускети (пушка), а любов. Борба между ‘‘доброто‘‘ и ‘‘злото‘‘ съществува, но тя не е между хората, а между техните чувства. Когато се чувстваме добре, ни е приятно, когато правим добро, се чувстваме в мир със себе си. И обратното важи, да се чувстваме зле и в дисбаланс със себе си. Тоест, чувствата и постъпките са добри и лоши, но в повечето случаи ние хората искаме да се чувстваме добре. Аз лично не съм човек, който иска да изпитва омраза или да вреди на околните хора и животни, а искам да работя за нашето всеобщо здраве и развитие. Придържам се към детските приказки и филми, в които доброто винаги побеждава, и ще ви покажа защо. Едно нещо, за да е живо, трябва да се ‘‘храни‘‘, а с какво се хранят доброто и злото?

Доброто – любов, смиреност, добросърдечност, взаимопомощ, разбирателство, светлина и вяра.

Злото – злоба, съмнение, егоизъм, злосторничество, тъмнина и отчаяние.

Всеки ден, Вие избирате къде да сложите заряд. Според мен всеки човек има правото на личен избор, но представете си пълна тъмнина! Дори само една светла точица да проблесне в пълния мрак, ще озари всичко, ще ви накара да плачете от радост и да изпитвате любов. Противоположно на това, ако във вашия живот всичко е любов и светлина, бихте ли се разстроели от едно черно петънце? Да, то ще ви направи впечатление, но ако имате пълната доброта в себе си, вие по-скоро ще го приемете с добро, без да ‘‘нахраните‘‘ злото. Познато ли ви е това – ако ви ударят по едната буза, обърнете си и другата? Това в преносен смисъл според мен значи ако сте в личното развитие по пътя на истината и доброто, да не ‘‘храните‘‘ злото! Напротив, дайте му любов и то ще избяга от Вас. Знам, че всичко на думи звучи страхотно и лесно, но наистина трябва да се работи Мускетарската! Сега в България хората са разделени на бедни и богати, умни и невежи, управници и работници, възрастни и млади. Всички ние сме хранили подсъзнателно лошото, но сега имаме шанс да работим в името на България. Имаме уникалния шанс да тръгнем заедно, обединени от пълна разруха и хаос към малката светла точица, наречена ВСИЧКИ. Вие четете това и сигурно си казвате:

– Пълни глупости, всички са едни и същи (омраза), нищо няма да се оправи (безверие в доброто)!

Да… виждате ли? Вие току-що дадохте сили на ‘‘злото‘‘. Вие не сте зли, способни сте да мислите доброто на всички, но често не вярвате в силата на доброто. И така давате преднина на злите чувства. Но вече знаете, че любовта и светлината са по-силни от обратното, защото те не изпълват със сили злото, а подават и другата си буза. Ние хората на България имаме шанса да дадем път на любовта, доброто и девиза ‘‘Един за всички, всички за Един‘‘, за да вдигнем прекрасната си земя и да върнем живота в нея. Без желанието за работа за това и вярата в един на друг ще продължим обаче по пътя на страданието. Всички ние държим химикалката, изписвайки добри или лоши изречения, но трябва да пишем много бавно и истинно, защото разполагаме с един лист пергаментова хартия за всички ни. Аз избирам пътя на доброто и тази книга беше просто идея, превърната в физическа реалност, за да помогне на хората с разбирането за малките неща в живота, които водят до високи върхове. Драги приятели, дори да изберете пътя на ‘‘злото‘‘, аз пак ще ви обичам, защото моята вяра ще ме кара винаги да помагам според силите ми. Винаги ще ви обичам непрестанно, както обичам Господ, себе си и цялата планета (единствения ни дом).

….

Световна Икономика за Консуматори

Наскоро се зачудих след видеоклип в YouTube (Август, 2013), защо хората са въвели думата ‘‘икономика‘‘ и ‘‘икономист‘‘, след като ние ставаме все повече и повече агресивни консуматори. В наши дни хората в правителствата се опитват да стимулират икономиката, чрез отпускане/теглене на кредити, които нямат покритие (пари, създадени от компютър и напечатани на лист). Инвестиране във фабрики, които замърсяват околната среда; в туризъм, бетониращ природата; и толкова много фирми с техните маркетинг кампании стимулират на практика нисшите сетива на човека (пречещи на истината в живота да бъде разбрана). Може би греша, но къде е Икономията от всичко това? В това да направим детските и майчинските 50 лева? Всеки един от нас е самосвал, разтоварващ пластмаси, найлони и метали в майката природа, за да стимулира ‘‘икономиите‘‘ на света! Това със самосвала е метафора на 21 век, изобразяваща как благодарение на консуматорството ни в момента светът е пълен с вредните ни газове, лично производство.

Естествено, че няма нищо лошо канализацията ни да се влива в морето, което подобрява Ph-то на водата. Какво намираме днес в Пирамидите, в почвата? Да, свещени предмети, злато, почитащо древни богове, и информация от тези предмети за начина на живот и вярване на нашите предци. Опасявам се, че археолозите няма да имат много работа след 100 години, по обясними ‘‘икономични‘‘ причини. Те най-вероятно ще откриват при разкопките си пластмасови торбички от 0.5 стотинки и опаковки от любимите ни продукти от здравеопасни ресторанти Mc Donalds. Това, което аз искам да остане, е зелена гора, сгради, които произвеждат самостоятелно енергията си, и щастлива цивилизация, защото рано или късно всичко почва там, откъдето е свършило. Еволюционните цикли на Вселената са голямо нещо, засягащи абсолютно всички организми.

Ако вземем под внимание казаното до момента, то пред България се открива огромната възможност за истинско СВЕТЛО бъдеще. Защо? Знаем пред какви глобални проблеми са изправени световните сили като Съединените Щати, Китай и Великобритания. Китай имат изключителни проблеми с качеството на въздуха и броя на населението. Money Week е финансово издание, според което външният дълг на Великобритания през 2015 година е възможно да достигне 1.5 трилиона евро – или пет пъти повече от този на Гърция – 300 милиарда. Съединените Американски Щати също виждат много затруднения с икономическия растеж, по простата причина, че всяка икономика си има таван на растеж (според мен), а за външния им дълг трябваше на няколко пъти да правят място за нулите. Сигурно се чудите какво общо има това с България, но само секунда и ще се опитам да дам обективен отговор. Българският външен дълг възлиза на 8 милиарда евро, тоест трябва да благодарим на бабите си и на нашите златни майки, които са ни научили на пестеливост, защото от икономическа гледна точка държавата ни е в страхотна позиция за бързото изплащане на този дълг и постигане на финансова независимост от Световната Банка. Нещо, което Исландия вече направи!

Карън Хъдс, която е завършила право в Йейлски университет, и е прекарала повече от двайсет години в Световната Банка като старши съветник в отдел “Легално право”, тя решава да стане Whistleblower и да разкрие смущаваща вътрешна информация (http://kahudes.net/). Whistleblower е английски термин, с който се удостояват хора като Едуард Сноудън, които с чиста съвест решават да изнесат информация, засягаща милиони хора и техните човешки права. Госпожа Хъдс не е роденият човек на конспирациите, а образован специалист в областта си, който е видял нередности, корупция и пристрастност в Световната Банка. Ако желаете да разберете повече по темата, има много информация в интернет пространството, но аз нямам намерение да разглеждам негативната страна на нещата, а позитивната и как може да си помогнем. Исландия е…

….

НИЕ: Новото Измерение за Еволюция

Няма да забравя, когато четох книга за Предсказанията на Нострадамус. По-конкретно, на една от страниците бяха поставени две рисунки: първата изразяваше катаклизми, проблеми за човечеството в глобален мащаб, а на втората беше изобразен чисто бял лист. Ще представя информация, която е мое лично разбиране на квантовата физика, но Вие трябва да проверите сами за себе си. Звучи неприятно трудно за разбиране, но всъщност е доста просто. Квантовата физика ни показва, че има много изходи от дадена ситуация (на микроскопично ниво, наблюдавайки частиците), но по-интересното е това, че резултатът зависи от наблюдаващия експеримента. Комбинирайки записките на Нострадамус с квантовата физика, може да се предположи с място за съмнения, че за някои от нас белият лист е светло бъдеще, а за други не толкова. Цялото проявление на нещата идва от това как мислим! Бъдещето е в това да повярваме в себе си. През 1900 г. Наполеон Хил е провел 20-годишно проучване на 500-те най-успешни американски индустриалци. Хора като Хенри Форд, Томас Едисън и Андрю Карнеги са разкрили тайните си за успеха в серия от интервюта, проведени от младия Хил. Той публикувал поредица от книги за личностно развитие, но най-съществената е ‘‘Мисли и Забогатявай‘‘ (Think and Grow Rich), с над 70 милиона продадени копия в целия свят (препоръчвам да се прочете). Всички тези хора са имали за цел да донесат нещо положително на човечеството, някои от тях са били с малко образование (без средно завършено)… Парите за тези хора са били на последно място, а на първо – страстта и любовта да направят нещо полезно за другите! Г-н Форд е създал производствена кола, достъпна до всеки работещ американец, а не само за най-богатите слоеве в обществото. Г-н Едисън е патентовал много открития, но желанието му да спомогне всички хора да имат достъп до дълготрайно работеща лампа (светлина) е било изцяло водено от служене на другите. Ние българите виждаме нещата през макарона на изкривеното ни и деформирано съзнание. Тези хора са били служители на нацията си и света, за да подобрят живота на милионни хора, а парите са просто следствие от тази саможертва като награда за вярата и постиженията. Българите сме много добър народ, но имаме и недостатъци, както всички останали народи! Ние много често се съмняваме не само в себе си, но и в хората около нас. Това е пагубно за всички ни. Започнем ли да се противопоставяме на тези програмирани, от самите нас, негативни черти на подсъзнанията ни, ще забележим уникални трансформации в себе си и в света около нас…

….

2 коментара »

  • ivanka kostova said:

    Prekrasna ideq. Na kakva bankova smetka ili adres mogat da badat izpra6tani sredstva za izdavaneto na knigata.

  • Mariana said:

    Повече за кампанията на Михаил Георгиев можете да прочетете тук – https://www.eurochicago.com/2014/03/knigata-i-kampaniyata-na-edin-balgarski-student/

    Ако нямате профил във Фейсбук или не искате да използвате този начин, за да се свържете с Михаил Георгиев чрез групите във Фейсбук, които е организирал, пишете на редакционния ни мейл и ще ви изпратим негови координати.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.