2024-04-19

5 thoughts on “Експерти: Изборният кодекс без МИР „Чужбина“ е недоносче

  1. Много е неприятно това, което става. Не е Плевнелиев президент само на 2.5 – 3 млн българи зад граница, защото има и много добра подкрепа в България. Бсп имат около 900000 гласа и Дпс около 400000 – та коалиция за България е 1, 3 млн. Те и ха-та-ка! (атака) не харесват Президентът, който напоследък аз пък много харесвам! 🙂
    Да, Любо, ще има избрани представители на Дпс с по 400-500 гласа. И Михаил Константинов е назначен пак. Обещаха експертна комисия, пак си облякоха старите дрехи! Тези хора съвсем се разпищолиха, и колкото повече, толкова по-трудно ще им е като паднат.
    Това социологическо не ми се вижда много точно, но те всички са различни, явно зависи кой го поръчва.
    ДАНО РЕФЕРЕНДУМЪТ помогне да се променят нещата.

  2. С 81 гласа от БСП, 35 от ДПС, 19 от „Атака“ и трима независими депутати – Румен Йончев, Светлин Танчев и Георги Марков, парламентът преодоля ветото върху новия Изборен кодекс, наложено от президента Росен Плевнелиев в петък. От ГЕРБ всички 80 депутати гласуваха против новия закон, а въздържали се нямаше. За повторното приемане на кодекса бяха нужни 121 гласа. Така „Атака“ и независимите депутати, сред които онези, обявили подкрепа за новата партия на Николай Бареков „България без цензура“ – Светлин Танчев и Румен Йончев, оказаха решаваща подкрепа за преодоляването на ветото.

    Часове по-рано то беше отхвърлено и от временната парламентарна комисия за кодекса, оглавявана от Мая Манолова (БСП). Новият кодекс трябва да бъде обнародван в 7-дневен срок.

    NS_005

  3. Еврокомисията е стартирала наказателна процедура срещу България

    Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати, съобщии БНТ.
    До четвъртък България трябва да уведоми ЕК дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 година за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати. Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Сега 8 милиона европейски гласоподаватели, живеят извън родината си.
    Освен България още 13 държави, сред които Белгия, Дания, Франция и Румъния не са променили към началото на февруари националното си законодателство в съответствие с директивата. Те също са получили предупредителни писма, които са първа стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и налагане на глоби, ако тези държави, включително България не предприеме необходимите стъпки и не уведоми Брюксел за приетите закони в тази връзка. ЕК се надява 14-те държави да успеят да приведат законодателството си в съответствие с директивата преди евроизборите през май.

  4. Комисията за Изборния кодекс отхвърли ветото на Плевнелиев

    http://www.segabg.com/article.php?id=688573

    „Временната комисия за Изборния кодекс отхвърли с гласовете на БСП, ДПС и „Атака“ наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстове от Изборния кодекс.
    Единствено ГЕРБ гласува против новите изборни правила като опозицията обясни, че на практика промени се правят в „12 без 5“. Управляващите определиха мотивите за наложеното вето като несъстоятелни и допълниха, че търсели от „няколко кладенеца вода да извадят“.
    От ДПС също отхвърлиха ветото, но ще искат тълкувателно решение на Конституционния съд на текстовете на изборното законодателство за уседналостта. Следобед предстои извънредно заседание на парламента, на което да бъде обсъдено ветото на държавния глава.“

  5. Четох много внимателно Приложение № 1 на ИК. В чл. 248 е посочено, че ЦИК извършва изчисленията по разпределение на мандатите във всички 32 многомандатни избирателни района. Това не е чак такава новост: ЦИК в протоколите си досега под 32-ри МИР разбира МИР-чужбина. Новото е, че методиката за пресмятане на изборните резултати = изборната система = Приложение № 1, за пръв път предвижда 32 МИР-чужбина да е равноправен на останалите. Наистина, така трябва да бъде и по Конституция. Няма драма – нужно е депутатите да коригират съответния текст на ИК, за да позволят прилагането на Приложение № 1, така, както е написано. Естествено, ДПС и Атака ще са против МИР чужбина, както го заявиха по-рано (виж снимката по-горе). В противен случай, принудени сме да признаем, че не само БСП играе по свирката на ДПС и Атака, а занапред и назначеният „президент“. Слагам в кавички, защото той не може при тези обстоятелства да бъде президент на един милион български граждани в чужбина.

    Един въпрос: разбра ли някой как се изчислява броят на мандатите по Приложение 1? Пак ли ще има турски депутати, които печелят с 400 гласа мандати в райони без турско малцинство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *