2024-03-28

9 thoughts on “Краят на една голяма лъжа на ДПС – вижте и запомнете

  1. Дпс превозва избирателите си с АВТОБУСИ, затова не искат да има МИР в чужбина, какво им пука за останалите, след като циганите и турскоговорещите българи в Турция са близо до България.

  2. Делът на турското население у нас е под 9%, но депутатите на ДПС в парламента са почти двойно 15% (36 депутата).

  3. Петьо, даже не ми се връща назад да търся лъжите* на парийните им вождове, изричани преди избори, пред Еврочикаго.
    Всичко си проличава в действията им. Убеден съм, че дори ГЕРБ днес гласува от лицемерие, колко да покаже, че е опозиция, знаейки че няма да мине предложението за нов МИР.
    Не е важно какво ни казват депутатите, даже не е важно какво мислят (обикновено става каквото мисли началника) – важното е, как те действат. А действията им са само в защита на статуквото.
    Победата днес в залата бе именно за това статукво и за ДПС. Единственото добро е, че първата крачка към МИР Чужбина е направена. Никога до сега депутати не са повдигали въпрос в НС за такъв район, независимо от обещаванията, които са ни давали.

    –––––––
    *Който много държи да чете лъжите им, най-вероятно ще може да ги намери някъде тук:
    https://www.eurochicago.com/2011/07/izbori-2011/
    и тук:
    https://www.eurochicago.com/2010/06/izbornoto-ni-zakonodatelstvo-i-balgarite-zad-granitsa-obzor/

  4. Управляващият съюз между БСП и ДПС, с подкрепата на Атака, както го определя Лютви Местан, променя външнополитическите приоритети на България. Въпреки, че нито един български избирател не е гласувал за подобно управление, то демонстрира трайно оттегляне в периферията на Европа, плътно доближаване до позициите на Русия и повишен интерес към страните-членки на Шанхайското споразумение. В известен смисъл, оцеляването на управлението е възможно само докато България бъде възприемана като част от някаква разширена азиатска периферия на Европа и европейски коридор за влиянието на Руската федерация в Европейския съюз.

    Съставното мнозинство на БСП зависи от отношенията между ДПС и Атака. Докато те поддържат помежду си „студен мир”, правителството може да разчита на парламентарна подкрепа. Този баланс на силите позволява на ДПС да реализира безпрепятствено собствените си цели, (без да носи отговорност за управлението!) както и на Атака да се ползва с необходимата защита, докато изразява крайните тези, които БСП не иска да бъдат свързвани с нейното име. В променливата геометрия на този управляващ съюз, дневният ред се определя единствено и само на базата на общия страх от загубата на властта.

    Новият изборен кодекс не трябва да бъде прилаган по отношение на изборите за Европейски парламент в България. Очевидно ГЕРБ няма потенциал да блокира приемането и прилагането му. Парламентарната опозиция остава слаба и относително изолирана, както спрямо останалите политически субекти, така и от гледна точка на гражданска подкрепа. Съставното мнозинство вече се готви да преодолее евентуално отлагателно вето на Президента. Това означава, че за да бъдат спазени поне минималните стандарти за провеждане на демократични избори, е необходима решителна гражданска инициатива, която да се противопостави на окупирането на властта. Ако новият изборен закон влезе в сила, организацията и провеждането на европейските избори ще бъдат компрометирани, с всички произтичащи от това политически последствия.

  5. Здравейте,

    Може ли към тази статия да се публикува анкетата с ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС и Атака от преди изборите за МИР, за да се направи един паралел и да се види кой какво.

    Благодаря и успех!
    П.С. Когато мога разглеждам статиите ви.Продължавайте така. 😉

  6. Мнение на Антоанета Цонева:

    няколко „пробива“ от днес на ДПС от ключово значение в изборния кодекс, които ще доведат до сериозни трудности в честността на процеса
    1. обезсмилена преференция – всеки, който не е употребил преференция ще се счита, че гласува за първия – преференцията за парламентарни е 7 %, а за европейски избори 5 %, но ако някой ги изкара може да е най-много втори
    2. кандидатите от листата ще могат да се оттеглят не по-късно от 7 дни преди изборите ( досега беше 20 дни) – досега опция да се оттеглят сами нямаше, само при смърт и невъзможност, това означава, че кандидатите, които вече водят кампания, могат да бъдат натиснати да се оттеглят, ако патронът нареди поради някаква причина – например, че доста хора са склонни да го подкрепят и да го преместят напред и да стане втори в листата
    3. в избирателните списъци ще може да се дописва всеки, който е в т.нар. „забранителен списък“, но си вземе бележка в изборния ден от кмета на кметството или кметския наместник – на това ниво администрацията няма достъп до единната база данни на населението, някой трябва да даде данни едва ли не по телефона от общината или района, защото в кмествата няма електронен достъп до единния регистър на населението, което в изборния ден не си представям как ще става, това създава възможност за злоупотреба от представители на местната власт, изборите ще са минали, когато се установи, че са вписвани хора с бележки, които не отговарят например на условията за уседналост

  7. ДПС и АТАКА са срещу избирателен район – чужбина, нищо ново за тези, които познават отвътре нашата политическа действителност. Партиите са срещу това, българите в чужбина да имат свои представители в Народното събрание.
    Новото е, че най-после партиите бяха изправени пред своите отговорностти, от които те гузно избягаха – гласуванете бе почти без дебат. С изключение на Атака, които поне обясниха защо са против.

  8. Ясно е и защо Атака гласува същото и заедно с ДПС.
    Ако ДПС загуби влияние автоматично пада и влиянието на Атака.
    Представяте ли си, ако тази измислена етническа партия изчезне от политическата ни карта, срещу кого ще трябва да се обърнат атакистите?

  9. Подвеждащи заглавия в медиите след днешните гласувания!

    БТА:
    „ГЕРБ и Атака запазиха 31 МИР в страната, мнозинството не прие да има изборен район зад граница“

    „Новата и честна медия Новините.бг“ на Безуханнова и др.: „ГЕРБ и „Атака“ запазиха 31-те МИР в страната.
    Мнозинството не прие да има изборен район зад граница“

    Ще се радвам да видя поне една непартийна медия, която честно да покаже на читателите си пълната истина от днешното гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *