Home » българи зад граница, Избрано, политика

ГЕРБ предложи електронно гласуване за българите в чужбина, БСП, ДПС и Атака отказаха

2014.02.04 Един коментар
Spread the love

ГЕРБ внесе предложение за промяна на Изборния кодекс, с която българите в чужбина да могат да гласуват по интернет

.

Цецка Цачева и Данаил Кирилов на заседание на Временната комисия за нов изборен кодексСнимка: Георги Кожухаров, в. "Дневник"

Цецка Цачева и Данаил Кирилов на заседание на Временната комисия за нов изборен кодекс. Снимка: Георги Кожухаров, в. “Дневник”

За целта може да бъде въведен 14-цифров код. Пакетът от мерки опозицията внесе днес /вчера – бел.ред./ в Народното събрание – между първо и второ четене на кодекса, съобщи Dir.bg.

Идеята на ГЕРБ е гласуването в чужбина да става с директна регистрация в сайта на ЦИК, като при желание сънародниците ни могат да изберат и варианта с книжни бюлетини в отворените за тази цел секции в мисиите.

Хората ще получават 14-цифров код за достъп и ще могат да упражнят правото си на вот, след като въведат ЕГН-то си, описа част от технологията на процеса и защитата срещу злоупотреби Десислава Атанасова. Така, аргументира се тя, навсякъде по света се извършват други операции, прехвърлят се средства.

Атанасова призова Мая Манолова от БСП, вместо да критикува електронното гласуване, да обърне внимание на машинното, където била много по-голяма вероятността за машинации на вота. В новия Изборен кодекс за първи път ще се въведе експериментално този тип гласуване.

В предложенията на ГЕРБ остава и задължителният вот без санкция, а с преференция под формата на поименен ваучер до 20 лв. за административна държавна такса.

Депутатите на Бойко Борисов не са се отказали и от стари идеи – мажоритарен вот с 31 едномандатни избирателни райони.
“Настояваме да се запази досегашният ред за избор на членовете на ЦИК, той дава гаранции партиите, представени в ЕП, да излъчат свои представители”, припомни Красимир Ципов.

От ГЕРБ искат да остане и правилото председателят на ЦИК да е от най-голямата ПГ, а президентът да издава указ за назначаването на комисията.

Депутатите на Бойко Борисов са решени докрай да отстояват исканите от тях мерки, не било изключено и да се обърнат към Конституционния съд.

Цачева допълни, че ако се приемат предложенията за задължително и електронно гласуване, до известна степен ще отпадне необходимостта от референдум, предлаган от Росен Плевнелиев.

От ГЕРБ са застъпници на тезата, че Конституцията не забранява задължителното гласуване и няма пречки за електронен вот.

В петък пред НС се организира протест срещу “мишките”, които се страхуват от електронното гласуване.

.

Комисията на Мая Манолова отхвърли електронното гласуване

.

Електронното гласуване загуби първата си битка с Мая Манолова.

При гласуването на второ четене в комисия на чл. 11 от Изборния кодекс, Манолова отхвърли гласуването в чужбина да бъде извършено и по интернет. Тя заяви, че “Коалиция за България” е против електронното гласуване, защото то не гарантира тайната на вота.” Нейната теза бе подкрепена от представителите на БСП, ДПС и “Атака”.

ДПС: Ние също считаме, че тайната на вота е конституционно изискване”. Софтуерни атаки могат да саботират гласуването.

“Атака”: Също не подкрепяме електронното гласуване. Електронното гласуване е сигурен начин да се контролира вотът на избирателите.

ГЕРБ: Няма как да не възразим. Заложили сме 18 изисквания към гласуването по интернет, които са идентични с машинното гласуване.

Преди това временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс, председателствана от Мая Манолова, отхвърли предложението за задължително гласуване, предложено от Росен Плевнелиев и подкрепено от ГЕРБ.

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

 • Evgeni Veselinov said:

  Чест им прави на ГЕРБ, че най-накрая се осъзнаха!
  Независимо дали по политически интереси, това тяхно предложение е 100% за умишлено добре забравените българи в чужбина.
  Осъзна се и президента преди няколко дни.
  Дали ГЕРБ ще остане “сама птичка” и дали “ще има пролет” за гражданите на Р България “зад граница” ще разберем много скоро!

  НО НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕ ФАКТИТЕ!

  Абсолютният Цирк за последните 25 години продължава с пълна сила, но не само арената трябва да е пълна, където местата са гарантирани. Но и залата, която доста се поизпразни, и на местна почва. защото навън никога не е била пълна, заради недоверието на напусналите я, и най-вече на невъзможността те да имат дори някакъв пряк глас – няма Избирателен район за българските граждани в чужбина и няма единствено възможното за хората електронно гласуване.
  1 метър бюлетина от Ел Ей ще замине за Елин Пелин:
  http://tinyurl.com/btyprmc
  Кастрацията на българите в чужбина бе потвърдена и от този …:
  http://tinyurl.com/cfyp53a

  БЛИЗО 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА СА ДОБРЕ ПРЕСМЕТНАТО ПРЕЪРНАТИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ВЕЧЕ САМО В ЛЕТНИ ЕКСКУРЗИАНТИ В СОБСТВЕНАТА СИ РОДИНА И НЕВОЛНИ ЦЕЛОГОДИШНИ ДОНОРИ НА ИКОНОМИКАТА С ПАРИТЕ, КОИТО ИЗПРАЩАТ НА СВОИТЕ БЛИЗКИ, И КОИТО В ЦИФРОВО ИЗРАЖЕНИЕ ВЕЧЕ ДОРИ НАДВИШАВАТ ОФИЦИАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ.
  Българите в чужбина вкарват повече пари от …:
  http://tinyurl.com/27e2v8u

  Всичко се върти около партийните интереси и запазване на гласовете, които поне имат, защото на всички рейтингите са надолу. Нещо повече – правят изборите толкова сложни и неприятни за гражданите, за да не отидат да глсауват, и пак и отново техният твърд електорат да им гарантира места в парламентите в България и Европа, в техните ДВОРЦИ, където единствено могат да съществуват и да се хранят.
  Лапане на готово му е майката – никъде по света няма толкова много политически партии: България е “водач” в класацията по процент спрямо броя на населението:
  ИЗБОРИ – 71 партии и 8 коалиции регистрирани
  http://tinyurl.com/c5eafqd

  Което е ДОСТА УМНО от тактическа гледна точка – кой политик по света не го иска? ДОСТА УМНО, защото отлично познават психиката на редовия българин, който ще продължи да пълни дупката “Плъхария”, в каквато полит-тргерите превърнаха Държавата България – тази, която напуснаха тези 2 милиона, а не Родината си, която безпределно обичат.
  Цар Плъх си има Дворец Парламент:
  http://tinyurl.com/kedtj5c
  Защо не са важни българите в чужбина?
  http://tinyurl.com/njnzc6

  Но българите в САЩ отдавна са ги оценили и разбрали “нашите политици”, не само с това че не гласуват (винаги по-малко от 1%), но и дори и тези дали своят глас не признават този измислен парламент и политици:
  ИЗБОРИ – това не е парламента на българите в САЩ
  http://tinyurl.com/nze5o2a

  Фактите са безмилостни – БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВРЪЩАТ В РОДИНАТА СИ,ПАРДОН ДЪРЖАВАТА.
  “Българите, които раждат в чужбина не се връщат – повече от половината деца в България в семейства, в които…
  http://wp.me/p3HYox-8A6

  ФАКТИТЕ СА БЕЗМИЛОСТНИ – НА БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ ИМ ПУКА КАКВО СТАВА В “НОВА БЪЛГАРИЯ”, ДОТОГАВА И САМО ДОТОГАВА, ДОКАТО СА ПОСТАВЕНИ В ПОЗИЦИЯТА НА “ГОСПОДИН НИКОЙ”. МОЖЕ И ПО-ДОБРЕ … ДА СИ СЛУШАТ МУЗИКА:
  Българи протестират в Европа и Израел – в Америка са непокис и слушат музика
  http://tinyurl.com/akpxgum

  Картината е една и съща и е поредното потвърждение, кой къде и какво го интересува и дали е осъзнал какво значение са му отредили родните велможи

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.