2024-04-19

3 thoughts on “BULGARIA 2013 (Human Rights Report – US Department of State)

  1. We’re a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve performed
    an impressive activity and our entire community shall be thankful to
    you.

  2. За ромската интеграция в България се изливат с години купища парични траншове на всевъзможни НПО-та. Всички тези НПО-та, борейки се за ромските права, не се борят никак да покажат на онези роми, които не разбират това /защото не всички роми разбира се имат нужда от подобна промяна в начина на мислене/, че няма граждански права без граждански отговорности. В България впрочем има хиляди социално слаби хора, които не са от ромски произход. Тяхната социална дезинтеграция и маргинализация не вълнува никого, за нея никакви щедри фондации не дават никакви пари. Така че може би е време да се спре с двойния аршин и с непрекъснатото сочене с пръст. Защото ако продължава така, един ден в България ромите, и то предимно онези, които нито учат, нито работят, може да станат преобладаващото население. И армията от правозащитници – български и чуждестранни – които не са разбирали, че мантрата за правата няма никакъв смисъл, ако няма изграден никакъв усет и за отговорностите, ще имат и те принос за това положение.

  3. Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащия проблем на правата на човека в България според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права по света за 2013 година, посочва БТА.

    Според резюмето на доклада, публикуван на сайта на Държавния департамент, продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на автоцензурата на медиите поради корпоративен и политически натиск също са проблемни. Корупцията продължава да бъде спънка за дееспособността на правителството и подкопава доверието на обществото и на бизнеса към съдебната система и другите правителствени институции.

    В резюмето се припомня, че наблюдателите са оценили парламентарните избори през месец май 2013-а като отговарящи на основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране, но са отбелязали и масови твърдения за купуване на гласове и липса на прозрачност.

    Властите поддържат ефективен контрол над силите за сигурност, продължава текстът. Силите за сигурност са извършили нарушения на правата на човека, включително прекомерна употреба на сила, произволни арести, тормоз и сплашване. Имало е твърдения за незаконно подслушване.

    Според резюмето други проблеми в сферата на човешките права са пренаселеността и суровите условия в затворите и центровете за задържане. Има и продължителни забавяния в работата на съдебната система, съобщения за злоупотреби с подслушване, религиозна дискриминация и тормоз, лоши условия в центрове за бежанци, насилие и дискриминация срещу жени, насилие над деца, засилващ се антисемитизъм онлайн, трафик на хора, дискриминация срещу хора с увреждания, дискриминация срещу жени от ромското и турското етническо малцинство и дискриминация срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора и хора с ХИВ/СПИН.

    Правителството е предприело мерки за съдебно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и другаде в правителството, които са извършили нарушения, но действията му са били недостатъчни и безнаказаността е проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *