2024-04-19

1 thought on “Босилеградски българи: Нашите деди са давали живота си за България, но документите за произход са унищожени

  1. „От една страна Правосъдното министерство нарушава закона, тъй като в него не се изисква документ, доказващ българския произход на бащата, майката, бабата или дядото на искащия гражданство. От друга страна една българска институция не вярва на документи, издадени от друга – Българската агенция за българите в чужбина, обясни Ангелов. Организационният секретар на ВМРО също така представи справка как всички останали държави признават правата на своите малцинства, останали извън пределите на родината, единствено в България се поставят изкуствени пречки пред тях.

    Аз съм българин, брат ми е българин, учихме и работим в България, но на баща ни се отказва гражданство. Това разказа юристът и организатор на ВМРО за Македония Петър Колев. За абсурдната ситуация допринася и грамота за проявено родолюбие и патриотизъм по случай 100 години независима България, която баща му получава от тогавашния министър-председател Сергей Станишев.

    На фона на засилваща се демографска катастрофа, една от причините за която е емиграцията на младите, българската държава обръща гръб на българи, родени извън пределите на родината. Зад това се обединиха представителите на ВМРО и доц. Антоанета Христова – директор на Института за изследване на населението в БАН.

    Аз работя в България от години, ожених се за българка, имам и дете, което също е българче. Аз не съм имал користни цели, когато кандидатствах за гражданство, сподели личния си пример Петър Колев.“

    http://www.youtube.com/watch?v=ujfPaO7bnR0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *