2024-03-28

4 thoughts on “Кратка история на българските катастрофи

  1. Имате малка грешка в заглавието пише „катастофи“ !

  2. Бай Иване, напиши основното от постепенния метод или дай конкретен линк, за знаем къде да прочетем? Не се разбира как да намерим “Утопия ли е?”на Гугъл.“

  3. Хубаво е да се знае какво трябва да се направи,но също така трябва да знаем и как да се направи.Създаването на още една партия не е решение на въпроса.Нуждаем се от 100% мажоритарни избори,но понеже за сега няма кой да го направи,предлагам постепенен метод в „Утопия ли е?“на Гугъл.

  4. ДЕКЛАРАЦИЯ

    В Народното събрание е внесен проект за изменение на Закона за висшето образование с параграф единствен – отпадане на определената в него мандатност на ръководните длъжности във висшите училища в България. Вносители са лично лидерите на политически партии г-н Сергей Станишев и
    г-н Лютви Местан.

    Принципът на мандатност на заемане на обществена длъжност е един от фундаментите на демократичното общество. Той предоставя a priori по-голяма възможност за прозрачност, справедливост, превенция и контрол при упражняване на такава дейност. Ето защо всяко демократично общество трябва да брани този принцип в защита на обществения интерес, професионализма и моралните му устои.

    Недопустимо е без провеждането на обществена дискусия от академичните среди, политически партии и неправителствения сектор, в нарушение на демократичните практики, този основен въпрос, от които протичат изключително важни последици за дейността на българските висши училища да бъде разглеждан в Народното събрание като проект за изменение на Закона за висше образование.

    Подобно решение би спомогнало единствено за задълбочаване на критично сериозните проблеми на българското висше образование, важна част от образователната система в страната, която по общо мнение на самата професионална академична общност, българското общество като цяло и международните институции е изключително неефикасна, неадекватна и застрашава националната сигурност на страната.

    Призоваваме българската академична общност в лицето на академичните и факултетни съвети на висшите училища да вземат спешно отношение по въпроса и покажат пред българското обществото своята професионална, обществена и морална отговорност пред него.

    Марио Симеонов (65), учен-structural biology/bioNMR spectroscopy, в момента преподавател в у-та в Бургас. Професионална работа: професор-изследовател в САЩ (11 г), Западна Германия (2 г), Финландия (2 г) и Англия, ИОХ-БАН, София (25г).
    31.01.2014
    Бургас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *