Home » Авторски страници, българи зад граница

Мария Груева, „Из ‘Пътеводител на културологическия стопаджия'“ – премиера

2013.11.10 Няма коментари
Spread the love

Untitled$м1

На 14 ноември (четвъртък) от 18 часа место време в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София ще се състои премиера на книгата на Мария Груева „Из ‘Пътеводител на културологическия стопаджия'“. Книгата е издадена от авторитетното издателство „Жанет 45“.

Повечето от текстовете в „Из ‘Пътеводител на културологическия стопаджия'“ са публикувани в едноименна рубрика във в. „Култура“, която Груева захранва в продължение на няколко години в края на 90-те.

Авторката е родена в София, завършила е Френска и Английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През втората половина на 70-те години на XX век, Мария Груева, заедно със съпруга си, покойният вече китаист, поет, преводач и преподавател Крум Ацев, живее, учи и работи в Китай. В началото на този век тя заминава за Канада, където живее и сега, заедно с двете си деца. Г-жа Груева ще бъде в София на премиерата.

Из „Бележка“ в края на книгата:

„Иначе нахвърлените записки са плод на относително здравословен порив за общуване и нямат никаква друга цел, освен да забодат точки от спирките ни по пътя и оплетат една паяжина от асоциации, симпатии, съответствия, където ще се уловят други, и когато мрежата много натежи, паякът-пътят ще свие еластичността `и и ще ги захвърли в хаоса, където те ще витаят, преди да се заплетат в нова мрежа.

Също така вярваме в интуицията на Борхес, че из света са разхвърляни книги, артефакти, може би и хора, които са процепи към други светове и истини.

…Джуан Дзъ ловеше пеперуди; увлечени в разговор, Исус и Пилат се разхождаха по лунния лъч. Лао Дзъ цепеше дърва; звучеше Рахманинов. Алън Уотс редуваше тайци и червено вино. Ухаеше на домати с ориз и маслини…“

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Мария Груева в Зимния дворец в Пекин. Снимка: Крум Ацев

Мария Груева в Зимния дворец в Пекин. Снимката е направена през втората половина на 70-те години от Крум Ацев.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.