2024-04-24

9 thoughts on “Бившият кмет на Варна оглави учредена от самия него Асоциация на българите по света

  1. Бившия кмет на град Варна Кирил Йорданов изпълзя на светло при АБВ

    Ако сте се чудили къде се изгуби изгоненият ексварненски кмет Кирил Йорданов, вече можете да сте спокойни: на линия е и планира завръщане – както в политиката, така и в живота на Варна. Слуховете за дипломатическа кариера и пенсиониране в емиграция, както се очакваше, са силно преувеличени. Йорданов бързо се окопити от якия шут, с който варненци го изритаха от властта и след едногодишен гастрол из скъпи и прескъпи затворени комплекси в столицата днес отново е тук.

    Цялата кохорта от верни на бившия кмет апаратчици и синекурни обществени организацийки сега е впрегната да сътвори чудеса в изборния резултат на АБВ. Някога Йорданов ревниво пазеше в тайна съпричастието си към учредяването на движението, поканен в него лично от Георги Първанов, с когото винаги са били в близки отношения. Днес дискретността е оставена на втори план и подобният на хамелион варненски политик отново е във вихъра на предизборната битка. Официално той е предоставил на абевейци най-скъпото си – доверената ПР-ка Благовеста Йорданова, която умело пазеше гърба му от зли медийни погледи 14 години.

  2. Сегашният кмет на Варна Иван Портник е бил избран на т.нар. Втори велик събор на българите за почетен член на Асоциацията на българите в чужбина /АБЧ/. А избраният за председател на тази Асоциация бивш кмет на Варна Кирил Йорданов, допреди избирането си за такъв е бил почетен председател на същата тази Асоциация. АБЧ е била учредена във Варна преди няколко години, като един от учредителите й е бил Йорданов, в качеството му тогава на кмет на града.

    Не знам точно какви представители на българите в чужбина са одобрили това човек като Кирил Йорданов да ги представлява, но колкото и община Варна да е свързана с тази НПО – Асоциацията на българите в чужбина, и да подпомага нейната дейност, както изглежда – не е добре компрометирани политически фигури да представляват организации, които искат да представляват диаспората.

  3. От 1 до 3 ноември 2013 г. в гр. Варна се проведе II Велик събор на българите по света. Над 400 делегати от 38 държави пристигнаха по покана на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и Асоциацията на българите по света в морската столица на България. През 2008 г. Варна стана столица и на българите по света. Великият събор на българите по света включва 57 землячески организации, сред които са Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“ от Украйна.

    Съборът бе открит от председателя на БАНИ акад. Григор Велев. Сред официалните лица на откриването присъстваха кметът на гр. Варна г-н Иван Портних, областният управител на област Варна г-н Иван Великов, Варненският и Преславски метрополит Амвросий и други. Те поздравиха участниците на форума.

    По време на събора бяха изслушани доклади за свършената работа. Президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ г-н Юрий Граматик получи награда „Родолюбец на годината“. Редица българи от чужбина получиха грамоти за спомагане на българските общности. Участниците споделяха за въпроси, върху които трябва да се акцентира повече внимание от страна на българските институции. Бе избран нов Управителен съвет и Световен парламент на българите по света. За председател на Асоциацията на българите по света бе избран г-н Кирил Йорданов. В заключение на срещата бе приет план за работа през следващата година

    Академик Григор Велев, председател на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ):

    Работата на нашата организация би била по-ефективна, ако държавните институции биха имали желание за диалог и сътрудничество. За голямо съжаление, през последните години се отделя малко внимание върху проблемите на българските общности по света от страната на управляващите. Нашите организации в чужбина са силни и продължават да работят. Увеличен е броят на българските неделни училища. През следващите пет години си поставихме за цел да има открити и редовни български училища, където българчета да имат възможност да получават образование на роден език.

    В кулоарите на Фестивалния комплекс бе представена изложба “Българската книга”, на която родните издателства показаха най-новите си книги. На 2 ноември бе проведен тържествен концерт, в който взеха участие известни музиканти, артисти, певци, хорови и танцови състави.

  4. ОМАСКАРЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА!СРАМНО МАСОНСКО ДЕЛО.

  5. Леле, леле, леле, просякът дотам ли успя да додрапа??!! Кой не знае Кирил Йорданов, кое не е чувал за него (покрай Пламен Горанов) – 4 мандата подред с 3 политически партии зад гърба. Но има и йоще:

    „Тържественото откриване стана в Двореца на културата и спорта, където бяха прочетени приветствени адреси от Негово Светейшество Патриарха на Българската Православна Църква Максим, Председателя на Народното събрание г-н Георги Пирински, вицепремиера и министър на външните работи г-н Ивайло Калфин, министъра на икономиката и енергетиката г-н Петър Димитров, министъра на културата г-н проф. Стефан Данаилов и от ръководителите на някои български политически партии. Гост на Събора бе и кметът на София г-н Бойко Борисов, който също поздрави делегатите. Тук се състоя и премиерата на първата част на новия документален филм ,,Кои сме ние българите”. – http://www.assobulg.com/pyrviveliksybor.html

    Какъв е тоз Велик юдомасонски събор, откъде ги събрахте толкова зидари по терлички, Йорданов ли е Главният майстор на ложа „Сияйно слънце“? Как не ви е срам бе – Калфин, Борисов, все национални герои и родолюПци… ама кого питам – Стефан Данаилов, кОлтурния министър, който извади Несебърската мелница от световния фонд на ЮНЕСКО за паметници на културата и която две черноморски общини не можаха да опазят от подписа му на услужлива слугиня? Жалки сте, Кирчо Тиквата поне беше смешен по тошовски, а Йорданов – само жалък тимаджийски придатък на опашката с последните на мутренската копаня.

  6. Сигурно е имало и някакви представите на българите в чужбина, които са подкрепили избора на Кирил Йорданов, който при това е един от учредителите на въпросната асоциация, за неин председател. Обаче не била компрометирани политически фигури да се опитват да представляват българската диаспора, учредявайки някакви фондации, които след време да оглавят. В подобен опит за представителство има някаква гротеска.

  7. Стоичков отново обедини българите
    Камата почетен гост на събрание на наши сънародници, живеещи зад граница

    Христо Стоичков успя да обедини българи от 38 страни. Носителят на „Златната топка“ за 1994 г. беше почетен гост на второто събрание на наши сънародници, които живеят зад граница, съобщава “Труд”.

    От началото на годината Камата е почетен гражданин на румънския град Дудещи веки, който до 1968 г. се нарича Стар Бешенов и е населен с банатски българи. И като такъв участва в събора във Варна. За първи път живеещите в странство българи се събраха през 2008 година, а сега си избраха и председател на асоциацията – бившия кмет на Варна Кирил Йорданов.

    „За мен е чест, че ме поканиха на този събор. Хора от 38 държави бяха тук. Българи, които носят българщината в сърцето си. Благодаря им и каквото мога, ще направя за тях. Бесарабските българи в Молдова дори ми припомниха за един мач, който играхме там с националния отбор. Били са с родни трибагреници и са ни подкрепяли. Българите трябва да сме единни по целия свят,“ обяви Стоичков.

  8. Няма такава наглост и безочие в света, каквото притежава този човек. Съсипа цял град, омаскари имената на много хора, открадна купища пари, а сега има наглостта да отново да се появява в медийното пространство и да се хвали с новата си жертва. Хората, които не са от Варна вероятно не знаят, че този човек мина през всички партии, смени цвета, възгледите и идеологията си хиляди пъти, само и само да е кмет. Носеха се легенди за връзките му с влиятелни хора, с бизнеса, с кой ли не, но истината е, че Кирчо ходеше да се моли и да се натиска навсякъде да го подкрепят. В последните години от кметуването му всички се отрекоха от него. И след всичко това, този болен човек отново има наглостта да се поява. Срам и позор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *