Home » Авторски страници

Стефан Манов и Росен Иванов в дебат за нивата и целите на държавната политиката към диаспората

2013.10.13 2 коментари
Spread the love

Бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов се обяви, че вече е за създаване на Министерство на българите в чужбина, а Стефан Манов – представител на Временните обществени съвети на българите по света, предложи  като приоритет да бъде сформиран национален представителен орган на българите зад граница.

 
През седмицата бе освободен председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, след като сам подаде молба с желание да освободи поста, защото ималпринципни несъгласия по някои позиции за политиката за българите по света, основно с Министерството на правосъдието„. В предаването  на БНР „Неделя 150“ Росен Иванов поясни мотивите си.

„Имаме различни позиции относно воденето на политиката. Моята позиция е, че когато това се случва, човекът който е водил определена политика до този момент и е назначен от предходното правителство, трябва да отстъпи и да даде възможност да се реализира тази нова политика, която явно има намерение да бъде проведена“,  каза г–н Иванов.

„Не е тайна, че българите в чужбина стават повече. Вече създават една своя собствена България и нашата родина трябва да отговори на тези предизвикателства, да бъде със своето адекватно поведение. Българите в чужбина са надпартийна, национална кауза, и държавната политика трябва да бъде съобразена с техните нужди. Докато бях начело на Агенцията, водех политика на разширяване на връзките с тях, задълбочаване на контакта, запазване на българското национално съзнание в нашите сънародници и развитието на политиката във всички аспекти“, допълни още той.

Бившият председател на Агенцията за българите в чужбина се обяви за създаване на Министерство на българите в чужбина.

Сега, след като съм извън тази схема, спокойно мога да кажа, че не може над 3 млн. българи по света, което е една трета от нашия народ, да бъде разпиляна по отделни ведомства като водене на политика. С това не съм съгласен. Държавната политика към такава голяма част от един народ трябва да бъде централизирана и трябва да бъде подчинена на строги правила, каза Иванов.

.

Стефан Манов, представител на Обществените съвети на българите в чужбина и на Френско-български форум, отказа да коментира оставката на Росен Иванов. Според Манов, на ниво агенция сериозна политика за българите извън страната не може да се води.  В ефира на националното радио Стефан Манов подчерта за пореден път важността на това да има ИЗБОРНО, легитимно представителство на българските граждани в чужбина, обединени в национален орган, в който да има и представители на държавата.

Моето виждане е, че Държавната агенция беше натоварена с доста несвойствени функции, а същевременно нямаше голям капацитет –  имам предвид и финансов ресурс, и персонал, който да върши нещо по–мащабно за българите в чужбина. Но за мен по–важна е необходимостта да бъде най–напред сформиран един национален представителен орган на българите зад граница, който да може да носи легитимно техния глас. Защото, когато говорим за държавна политика, за стратегия, за изработване на неща, които вече над 20 години се превъртат в пространството и се претакат даже малко от пусто в празно, всъщност липсва основният компонент,  липсва гласът на българите извън страната. – обясни Стефан Манов.

В различните европейски страни има различни модели за създаването на такъв национален представителен орган. Ние сме провели едно сериозно, задълбочено сравнително изследване на практиките в европейските държави и смятаме, че правилният модел е създаване на едно национално представителство чрез избори. А именно българските граждани в чужбина да избират свои представители в такава национална институция, в която трябва да участват и представители на държавата, за да има трансмисия към изпълнителната, законодателна и т.н. власти. Идеята не е това да замени държавните структури, които провеждат политиката за българите в чужбина, а да бъде орган, в който да се срещнат легитимно изразените, представително изразените интереси на българите в чужбина, с държавните институции.  

Практиката по света ни показва, че такива органи във Франция например действат от 1948 г. Те са често към Министерство на външните работи, и са председателствани или в работата им участва министърът на външните работи. За нас това е един подходящ модел, каза още той.

Когато говорим за структура, позицията на Агенцията за българите в чужбина е ниска, тя не може да осъществява реални координационни функции. Не може един председател на агенция да координира министрите в тяхната дейност. Това е един юридически и практически абсурд. Т.е.  ако искаме да дадем смисъл на функционирането на държавата, обърната към българите в чужбина, то това трябва да става на по-високо ниво в изпълнителната власт, допълни Манов.

 

–––––––––––

Цялата дискусия можете да се чуе от звуковия файл туклинк към запис на БНР от 2013-10-13

 

.

За още информация за Обществените съвети на българите в чужбина, чиито представител е Стефан Манов вижте тук: www.globalbulgaria.org

2 Comments »

  • Лила said:

    Аз го слушах на живо, но на Росен Иванов НЕ вярвам. Той беше назначен от партия, а не по документи и състезателно. Няма начин и да не е ченге. Има хора, които знаят как това се проверява, нека проверят. Важно е да знаем КОЙ е този Росен.

  • Лила said:

    Прав е Манов, че българите зад граница имат нужда от представителство, защото БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ТЯХ. Представете си една силна група българи от чужбина в Парламента ! Ами ни една Фидосова, или Станишев, няма да могат да виреят там повече.
    Надеждата ми е на предстоящите избори, ПРОТЕСТИРАЩИТЕ да вземат част от властта и те ще помогнат за промяна на ИК в посока НОРМАЛНОСТ. Мисля, че не е далече това време, когато ще стане. 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.