Home » българи зад граница, Избрано

Избор на здравни застраховки по Affordable Care Act

2013.10.05 Няма коментари
Spread the love

Untitled....На 1 октомври 2013 г. започна да работи сайтът www.heаlthcare.gov, от който може да си купите здравна застраховка. Това е първата стъпка от въвеждането на Закона за достъпно здравно осигуряване (Affordable Care Act) на президента Обама. Законът беше гласуван в парламента и Върховният съд постанови, че не е неконстуционален.

Повече от 40 милиона души в Съединените щати, които нямат здравни осигуровки, ще могат да купуват покритие или да получат безплатно или евтино покритие чрез Medicaid, или детската програма за здравното осигуряване (CHIP), в зависимост от доходите на домакинствата. По закон, на 1-ви януари 2014 г. всички американци трябва да имат здравна застраховка или ще трябва да платят глоба.

Регистрацията започва с попълване на формуляр, в който се отговаря на въпроси за размера на семейството, възрастта на членовете на семейството и дохода на домакинството. Ако не разполагате с достъп до интернет, можете да се обадите 24/7 на Службата за здравни услуги (Department of Health and Human Services) на безплатен номер и да говорите с техен представител. Телефонът е 1-800-318-2596. Можете да поискате представител, който говори на български език.

Застраховките влизат в сила на 1 януари, 2014 г. Периодът за записване е шест месеца – от 1 октомври 2013 до 31 март 2014 г. Ако семейството ви отговаря на изискванията за държавните застраховки за хора с ниски доходи – Medicaid или CHIP – може да ги изберете веднага.

През юли администрацията на Обама обяви закъснение от една година на срока за големите работодатели, които трябва да купят застраховка за своите работници. На 26 септември администрацията обяви, че онлайн записване за малки предприятия (по-малко от 50 служители) ще се забави до 1-ви ноември.

Хората, които са в страната нелегално, нямат право да закупят здравна застраховка от сайта. Законните имигранти, включително и хора със зелени карти, могат да направят това. Те обаче не могат да кандидатстват за Medicaid, ако не са били в САЩ в продължение на пет години.

Източник: Bulgarians in Detroit Newsletter – October 2013

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.