Home » Избрано, политика

Стефан Манов: В проекта за нов Изборен кодекс няма условия за интернет гласуване и избирателен район “Чужбина”

2013.09.15 Няма коментари
Spread the love

Антоанета Цонева: Партиите да се обявят ясно зад каква избирателна система застават

.

Интервюта на Таня Величкова с Антоанета Цонева, Стефан Манов и Вероника Дерибалтова,

БНР

.

Много е важно от утре нататък, ако действително има политическа воля, политическите партии във и извън парламента ясно да заявят своята позиция зад каква избирателна система застават. Това заяви в предаването “Неделя 150” на БНР Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Защото дълбокият разлом, който в момента съществува между политическия елит и гражданите – една от причините за този разлом е именно липсата на всякакво доверие в това как се номинират от политическите партии техните кандидати и по какъв начин те практически влизат като политически представители в парламента.

Всички предложения биха имали своето значение, тежест и влияние върху честността и свободата на изборния процес, ако знаем към този момент или към някакъв близък момент каква точно ще бъде избирателната система. Видът на избирателната система е сърцето на изборния процес, всички останали елементи пряко зависят от начина, който ще се възприеме за това по какъв начин ще избираме политическите представители. Към момента няма политическо съгласие, нито яснота какъв модел ще бъде възприет.

В момента се води пропагандна кампания срещу свободно протестиращи хора, изказа мнение Цонева.

Никога няма да можем да се измъкнем от тежкото блато, в което сме попаднали, ако не признаем състоянието, в което се намираме. Трябва да бъде разчупен моделът, който е завладял българската публичност през последните години. Една банка, в която се концентрират пари на държавни предприятия, същата банка финансира 80-90% през кредити медийни издания, медийните издания осигуряват паралелна реалност и пропаганда по отношение на това какво се случва. Кръгът е затворен и се възпроизвежда едно и също, коментира още Цонева.

Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция заяви, че голяма част от техните предложения са били възприети. Първата точка, която трябва да се направи, е да бъдат облекчени условията за откриване на избирателни секции в чужбина, каза той и добави:

За момента текстът не отива достатъчно напред, не е достатъчно смел. Нашите предложения вървяха към създаване на постоянни избирателни списъци извън страната, което ще реши и проблема с така наречените неправилно “мъртви души” или “фантоми” в избирателните списъци в страната. Това не е залегнало в проекта за кодекс. Има някакъв плах опит за създаване на регистър за избиратели, но текстовете не отиват достатъчно далече.

В проекта за нов избирателен кодекс липсват условия за гласуване в интернет и обособяване на избирателни райони в чужбина, заяви Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция:

Много се шумя на последните избори за това как депутат стана от една партия във Видин с 474 гласа и от същата партия в София с 1000 гласа. Ако има избирателен район в чужбина, такива абсурди няма да има.

Нашият глас за гаранции срещу субективния фактор при броенето на бюлетини беше чут, каза Вероника Дерибалтова от Института за социална интеграция:

Връщане на преференциалното гласуване, машинното гласуване и включване на наблюдателите във всички фази на изборния процес – тези неща имаме уверението, а в качения проект на нов Изборен кодекс, съществуват.

Ние подкрепяме идеята за връщане на преференциалното гласуване с мажоритарен елемент, като прагът, с който гражданите биха могли да пренареждат партийните листи, да бъде под 10%.

.

Цялото интервю можете да чуйте в звуковия файл тук.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.