2024-04-20

4 thoughts on “Какво не знаем за Борис III и неговия план да спаси страната през 1943 г.

  1. Кобургите бяха и си останаха най-голямото зло за България! Това се доказа от историята: крадецът от Мадрид и синовете му не спряха да смучат потта на българина… Но има Провидение – един се пренесе в отвъдното преди два месеца, дано скоро и друг го последва!

  2. Вечна Слава , Чест и Почит на Н.В. Борис III-ти – Цар на Българите – Цар „Обединител“ ! Смърт на комунизма !

  3. watchtowerman Мачканов

    „В началото на 1943г. българското правителство използва швейцарски дипломатически канали, за да проучи възможността евреите да отпътуват с кораби от Черно море към контролираната от Великобритания Палестинска територия, а не да бъдат депортирани в концентрационните лагери в Полша, за което настояват германците.

    За съжаление този опит на българското правителство да спаси евреите, а не да попаднат в ръцете на Хитлер, е блокиран от британския външен министър Антъни Идън.

    През март 1943 г. Антъни Идън се среща с президента Рузвелт, държавния секретар на САЩ – Кордел Хъл, и други висши американски служители в Белия дом. На тази среща се разисква предложението на българското правителство за спасяването на евреите чрез изпращането им към Палестина.

    Въпросът е поставен за разглеждане от държавния секретар Хъл: Как да се помогне на 60 000 евреи в България. Идън се противопоставя като отговоря, че „Цялостният проблем на евреите в Европа е много труден и че ние трябва да се движим много внимателно, когато се предлага да се вземат всички евреи от страна като България. Ако правим това, тогава евреите на света ще искат да напраим подобни ангажираности в Полша и Германия.“

    Никой от американските официални лица не изразява несъгласие

    Почти по същото време, в началото на 1943 г., равин Mайер Берлин казва на американския сенатор Робърт Вагнер:

    Ако бяха клани коне, както това става с евреите от Полша, то досега щеше да има силни, организирани действия срещу подобна жестокост към животните. Някак си, когато става дума за евреите, всеки мълчи … “

    Равин Mайер Берлин се оказва трагично прозорлив…

    (През пролетта на 1945 г. Трета американска армия под командването на генерал Джордж Патън провежда военна операция „Каубой”, целта на която е да навлезе в дълбочина от 70 км в германска територия, за да плени стадо коне от редката порода „Lipizzan”…)

    Явно Чърчил, Идън, Рузвелт и компания са загрижени повече за спасяването на конете, пък били те и от порода „Lipizzan”, отколкото за спасяването на евреите

    Гадното е, че има люде, наети да лъскат имиджа на конекрадците, като хулят ония, що по същото време са спасявали хора…“

  4. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ – ЧЕ!?! – ОЩЕ МАЛКО И ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КАЗАКИНИ ЩЕ НИ ЗАРИТАТ ПО АЕВТОБУСНИТЕ СПИРКИ ПРЕД ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *