2024-07-15

2 thoughts on “Затова и протестът е такъв, какъвто е

 1. “Автирът малко се е забъркал
  1)
  през 21 век “демокрация” означава “народовластие”, двете са синоними”

  “Автирът” ни най-малко не “се е забъркал” – читателят не е обърнал внимание, че става въпрос за етимологията (наука за произхода на думите) на термина “демокрация”. При възникването си в древна Атина (макар че наченки има много векове по-рано: справка – “Илиада” на Омир) демокрацията паразитира върху робството – 20 роби работят за благосъстоянието на един “свободен” “гражданин” (колкото “свободен” – толкова и “гражданин” – но това е малко встрани от темата).

  “2)
  Ако трябва да сме съвсем точни, думата “демокрация” не се среща в българската Конституция, обаче там ясно е записано, че в България имаме народовластие (le peuple est souverain, както биха казали французите)
  цитат:
  Чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.”<
  /strong>

  Ако трябва да сме съвсем точни, т.нар. “конституция” от 1991 г. е толкова конституция, колкото и двете нейни предшественички – тази от 1971 г. (популярна като “Живковска”), и онази от 1947 г. (титулувана “Димитровска”). Тук и сега няма да навлизаме в подробности – те са разработени в забележителната монография на проф.Янко Н. Янков-Вельовски Легитимните основи на политическата власт в България (издадена 2007 г.; налична в библиотеките на БАН, Софийския и Илинойския университет, както и в НБКМ).

  Придобиването на ново знание изисква известни интелектуални усилия. Макар че “Който трупа знания, трупа тъга…“, според Еклезиаст.

  Всеки самостоятелно решава дали да се натъжи или да мине отгоре-отгоре през жизнените проблеми.

 2. Автирът малко се е забъркал
  1)
  през 21 век „демокрация“ означава „народовластие“, двете са синоними

  2)
  Ако трябва да сме съвсем точни, думата „демокрация“ не се среща в българската Конституция, обаче там ясно е записано, че в България имаме народовластие (le peuple est souverain, както биха казали французите)
  цитат:
  Чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *