Home » Авторски страници, политика

Затова и протестът е такъв, какъвто е

2013.08.28 2 коментара
Spread the love

За съжаление най-активната група в протеста гравитира единствено около лозунгите “Оставка!” и “Избори веднага!“, което на практика означава възпроизвеждане на досегашното политическо статукво – сменяне на едни откровено червени марионетки с други, но камуфлажно преобядисани, също червени, марионетки.

Народът – не електоралното население, което стадно гласува за ГЕНОЦИД над себе си на ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР, а именно НАРОДЪТ – не се намесва, защото вече е обръгнал на маскарадните игри на “политическата класа“.

НАРОДЪТ иска властта за себе си и чрез себе си, непосредствено – не с посредничеството на сиамските близнаци на демокрацията – политическите партии.

За сведение на несведущите, приемащите наготово и папагалски преповтарящи “из род в потомство” манипулативно поднасяните им термини:

ДЕМОКРАЦИЯ въобще не означава НАРОДОВЛАСТИЕ.

Обяснението е много просто:

ДЕМОС-ът” (20,000 души, имащи право на глас в Народното събрание) в люлката на демокрацията – древна Атина – се състои единствено от ВЪОРЪЖЕНИ-те мъже – настоящи и бивши ВОЕННИ.

Извън демоса, т.е. без право на глас, са:

жените;
младежите до 30-годишна възраст;
децата; и
робите (400,000 души).

Следователно, манипулативно превеждания като “народ” демос въобще не е Народ, а прослойка, каста, клика, държаща в подчинение чрез силата на оръжието огромното мнозинство от населението.

Същият този демос бил отгоре на всичко и мързелив, защото, след половин година “гласуване” (изразяващо се в надвикване на централния площад в полза на една или друга “партия“) решава да излъчи свои представители, наречени ДЕМАГОЗИ, сиреч “водачи”, “лидери” на демоса, които да го представляват в Народното събрание.

Summa summarum: разполагащата със силата на оръжието (физическо, но и финансово) клика делегира правото на управление в ръцете на посочени от нея демагози. Да виждате някакви особени разлики от време оно (Eлада) и днешния свят?

Това Народът го разбира, но населението – не. Затова и протестът е такъв, какъвто е.

.

Николай Гусев

2 коментара »

 • Lubomir Gavrilov said:

  Автирът малко се е забъркал
  1)
  през 21 век “демокрация” означава “народовластие”, двете са синоними

  2)
  Ако трябва да сме съвсем точни, думата “демокрация” не се среща в българската Конституция, обаче там ясно е записано, че в България имаме народовластие (le peuple est souverain, както биха казали французите)
  цитат:
  Чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

 • Nik said:

  “Автирът малко се е забъркал
  1)
  през 21 век “демокрация” означава “народовластие”, двете са синоними”

  “Автирът” ни най-малко не “се е забъркал” – читателят не е обърнал внимание, че става въпрос за етимологията (наука за произхода на думите) на термина “демокрация”. При възникването си в древна Атина (макар че наченки има много векове по-рано: справка – “Илиада” на Омир) демокрацията паразитира върху робството – 20 роби работят за благосъстоянието на един “свободен” “гражданин” (колкото “свободен” – толкова и “гражданин” – но това е малко встрани от темата).

  “2)
  Ако трябва да сме съвсем точни, думата “демокрация” не се среща в българската Конституция, обаче там ясно е записано, че в България имаме народовластие (le peuple est souverain, както биха казали французите)
  цитат:
  Чл. 1.
  (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.”<
  /strong>

  Ако трябва да сме съвсем точни, т.нар. “конституция” от 1991 г. е толкова конституция, колкото и двете нейни предшественички – тази от 1971 г. (популярна като “Живковска”), и онази от 1947 г. (титулувана “Димитровска”). Тук и сега няма да навлизаме в подробности – те са разработени в забележителната монография на проф.Янко Н. Янков-Вельовски Легитимните основи на политическата власт в България (издадена 2007 г.; налична в библиотеките на БАН, Софийския и Илинойския университет, както и в НБКМ).

  Придобиването на ново знание изисква известни интелектуални усилия. Макар че “Който трупа знания, трупа тъга…“, според Еклезиаст.

  Всеки самостоятелно решава дали да се натъжи или да мине отгоре-отгоре през жизнените проблеми.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.