2024-02-26

4 thoughts on “Реалният враг?

 1. Системата се нарича капитализъм.

 2. Последните изводи са много правилни:

  „… Ерго, първо е потребно да се обърнем към Създателя, та и Той да ни подаде мощната Си десница. Всичко останало ще ни се придаде.

  Но първите не ми харесват:

  врага не е вън от нас, той, врага, е вътре в нас, дори така наречената от автора Система е вътре в нас. Ние я носим навсякъде и я възпроизвеждаме, без да се замисляме. Там трябва да е насочена борбата вътре в нас. Там трябва да унищожим всичко, да облагородим почвата и да посеем семената на новото, и най-вече след това трябва да се грижим усърдно те да поникнат и укрепнат. Иначе всичко останало е вятър и мъгла.

 3. Gandhi’s Top 10 Fundamentals for Changing the World

  Махатма Ганди

  Махатма Ганди:
  10 принципа, с които да променим света

  1. Промяна

  “Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”

  “Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

  2. Контрол

  “Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

  3. Прошка

  “Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”

  “Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

  4. Действие

  “Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

  5. Сегашният момент

  “Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

  6. Всеки е човешко същество

  “Аз съм обикновен човек, – склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”

  “Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

  7. Постоянство

  “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.”

  8. Доброта

  “Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

  “Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”

  “Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

  9. Щастие

  “Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

  “Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

  10. Развитие

  “Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

  Източник: http://www.positivityblog.com/index.php/2008/05/09/gandhis-top-10-fundamentals-for-changing-the-world/

 4. Хората са свикнали да робуват на плаващата на повърхността информация. Клишетата им се виждат най-подходящи както за ежедневна, така и за специална – по определен повод – употреба.

  Автори (пък и читатели)!

  Просто наберете http://iankov.info и кликнете върху рубриката “Няма такава партия!” – за да разберете, защо не е необходимо да забраняваш нещо, което и без това не съществува – юридически, не фактически.

  Друг е въпросът, че въобще сиамският близнак на демокрацията – политическите партии – са нещо, което е изобретено, за да служи на групови, а не на всеобщностни интереси. Партиите – каквито и да са проформа обявените им програмни намерения – имат всъщност едно интимно предназначение: да обслужат користните интереси на своите създатели, спонсори, гаранти, елити (и донякъде – на подкрепящата ги членска маса – но не и на симпатизантите).

  Припомнете си кога България беше с най-високия си жизнен стандарт – на седмо място в Европа: 1939 г. Време, в което политическите партии със закон са поставени вън от лостовете на властта.

  Това да ви подсказва нещо… особено на искрената част от днешните протести?

  Или с наивната си искреност ще останете в групата на “полезните идиоти” – според лапидарния израз на В.И. Ленин (Улянов)?

  Ще кажете: “Това е констатация. Но има ли алтернатива?”

  Има. Но никак не е елементарна, нито пък осъществима с магическа пръчка.

  Първо. Преодоляване на Уинстън Спенсер Чърчиловата максима, че “Демокрацията не е съвършена, но нищо по-добро не е измеслено”.

  Второ. Което е свързано с първото – отказ от системата на политическите партии – тези неизбежни търтеи на демокрацията.

  Трето. По-скоро дори преди първото, макар и не непременно първо: преодоляване на модела “население-електорат” по посока на Народ и Нация.

  Четвърто. Узряване за идеята, че равното право (“Равенство”) е съпроводено с адекватно нему задължение – винаги и във (за) всичко.

  Пето. Констатиране, че от времето на Каин нещата в световен и местен мащаб не са се променили кардинално (“Братство”).

  Шесто. Разбиране, че Творецът е създал човека свободен, със свободна воля, но последният е предпочел да робува на долните си страсти (“Свобода”), вместо да се покори на животворния закон на своя Създател.

  Седмо. Свързано е с четвъртото изискване – правото ти на решаващ глас трябва да тежи толкова, колкото и твоят принос в общността – в противен случай е налице онова, което са нарекли “Равенство”, но то си е чиста проба “Еднаквост”.

  Осмо. Не кради.

  Девето. Във века на компютрите и Интернет не представлява непреодолима сложност вземането на важни решения за Народа, Нацията и тяхната държава непосредствено, без изкривяващата намеса на политически партии, винаги зависими от плутократични елити.

  Десето. Което е и най-най-първо: Обърнете се към своя Творец, и Той ще се обърне към вас.

  В противен случай всичките ви усилия ще бъдат всуе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *