2024-04-19

4 thoughts on “Реалният враг?

  1. Системата се нарича капитализъм.

  2. Последните изводи са много правилни:

    „… Ерго, първо е потребно да се обърнем към Създателя, та и Той да ни подаде мощната Си десница. Всичко останало ще ни се придаде.

    Но първите не ми харесват:

    врага не е вън от нас, той, врага, е вътре в нас, дори така наречената от автора Система е вътре в нас. Ние я носим навсякъде и я възпроизвеждаме, без да се замисляме. Там трябва да е насочена борбата вътре в нас. Там трябва да унищожим всичко, да облагородим почвата и да посеем семената на новото, и най-вече след това трябва да се грижим усърдно те да поникнат и укрепнат. Иначе всичко останало е вятър и мъгла.

  3. Gandhi’s Top 10 Fundamentals for Changing the World

    Махатма Ганди

    Махатма Ганди:
    10 принципа, с които да променим света

    1. Промяна

    “Вие трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света.”

    “Като човешки същества, нашето величие е не толкова в това да можем да съградим света отново – това е мит на атомната ера, – колкото в това, да можем да изградим отново себе си.”

    2. Контрол

    “Никой не може да ме нарани (обиди) без моето разрешение.”

    3. Прошка

    “Слабите не могат никога да простят. Прошката е качество на силните.”

    “Принципът “Око за око” може само да доведе до пълното ослепяване на целия свят.”

    4. Действие

    “Един грам практика струва повече от цял тон с проповеди.”

    5. Сегашният момент

    “Не искам да предвиждам бъдещето. Загрижен съм само за настоящето. Бог не ми е дал контрол върху следващия момент.”

    6. Всеки е човешко същество

    “Аз съм обикновен човек, – склонен към грешки, както всеки друг смъртен. В същото време признавам, че имам смирението да изповядам грешките си и да преразгледам постъпките си.”

    “Неразумно е да бъдеш прекалено сигурен в мъдростта на един човек. Здравословно е да си напомняш, че и най-силния може да прояви слабост, както и най-мъдрия може да сгреши.”

    7. Постоянство

    “Първо те игнорират, после ти се присмиват, после се борят срещу теб и после ти побеждаваш.”

    8. Доброта

    “Аз виждам само добрите качества у хората. Тъй като самият аз не съм безупречен, не бих си позволил да изпитвам недостатъците на другите.”

    “Човек е толкова велик, колкото е работил за добруването на своя ближен.”

    “Предполагам, че някога лидерството е означавало мускули, но днес то означава да можеш да се разбираш с хората.”

    9. Щастие

    “Щастието е тогава, когато това, което мислиш, това, което казваш и това, което правиш, са в хармония.”

    “Винаги се стремете към пълна хармония на мисли, думи и действия. Винаги се стремете към изчистване на мислите си и всичко останало ще бъде добре.”

    10. Развитие

    “Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.”

    Източник: http://www.positivityblog.com/index.php/2008/05/09/gandhis-top-10-fundamentals-for-changing-the-world/

  4. Хората са свикнали да робуват на плаващата на повърхността информация. Клишетата им се виждат най-подходящи както за ежедневна, така и за специална – по определен повод – употреба.

    Автори (пък и читатели)!

    Просто наберете http://iankov.info и кликнете върху рубриката “Няма такава партия!” – за да разберете, защо не е необходимо да забраняваш нещо, което и без това не съществува – юридически, не фактически.

    Друг е въпросът, че въобще сиамският близнак на демокрацията – политическите партии – са нещо, което е изобретено, за да служи на групови, а не на всеобщностни интереси. Партиите – каквито и да са проформа обявените им програмни намерения – имат всъщност едно интимно предназначение: да обслужат користните интереси на своите създатели, спонсори, гаранти, елити (и донякъде – на подкрепящата ги членска маса – но не и на симпатизантите).

    Припомнете си кога България беше с най-високия си жизнен стандарт – на седмо място в Европа: 1939 г. Време, в което политическите партии със закон са поставени вън от лостовете на властта.

    Това да ви подсказва нещо… особено на искрената част от днешните протести?

    Или с наивната си искреност ще останете в групата на “полезните идиоти” – според лапидарния израз на В.И. Ленин (Улянов)?

    Ще кажете: “Това е констатация. Но има ли алтернатива?”

    Има. Но никак не е елементарна, нито пък осъществима с магическа пръчка.

    Първо. Преодоляване на Уинстън Спенсер Чърчиловата максима, че “Демокрацията не е съвършена, но нищо по-добро не е измеслено”.

    Второ. Което е свързано с първото – отказ от системата на политическите партии – тези неизбежни търтеи на демокрацията.

    Трето. По-скоро дори преди първото, макар и не непременно първо: преодоляване на модела “население-електорат” по посока на Народ и Нация.

    Четвърто. Узряване за идеята, че равното право (“Равенство”) е съпроводено с адекватно нему задължение – винаги и във (за) всичко.

    Пето. Констатиране, че от времето на Каин нещата в световен и местен мащаб не са се променили кардинално (“Братство”).

    Шесто. Разбиране, че Творецът е създал човека свободен, със свободна воля, но последният е предпочел да робува на долните си страсти (“Свобода”), вместо да се покори на животворния закон на своя Създател.

    Седмо. Свързано е с четвъртото изискване – правото ти на решаващ глас трябва да тежи толкова, колкото и твоят принос в общността – в противен случай е налице онова, което са нарекли “Равенство”, но то си е чиста проба “Еднаквост”.

    Осмо. Не кради.

    Девето. Във века на компютрите и Интернет не представлява непреодолима сложност вземането на важни решения за Народа, Нацията и тяхната държава непосредствено, без изкривяващата намеса на политически партии, винаги зависими от плутократични елити.

    Десето. Което е и най-най-първо: Обърнете се към своя Творец, и Той ще се обърне към вас.

    В противен случай всичките ви усилия ще бъдат всуе!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *