2024-04-24

1 thought on “15 богаташи, които няма да завещаят парите на децата си

  1. Обратната страна на медала
    (По профит.бг)

    Помните ли анимационния герой чичо Скрудж?

    Той мразеше Коледа не само защото този празник прави хората щастливи, а защото приканва към това, което той най-много мрази – да дава. Не е задължително обаче да асоциираме спестовността само с негативни неща.

    Някои от най-богатите хора в света са известни със своята пестеливост. Вижте петте най-богати скъперници в света:

    Дж. Пол Гети
    Основателят на Getty Oil е имал състояние от 2 млрд. долара. Той имал платен телефон вкъщи и таксувал гостите си, ако искат да направят междуградски разговор. Когато 16-годишният му внук е отвлечен, той отказал да плати откуп! „Ако платя за единия си внук, ще отвлекат и другите ми внуци.“ Това е коствало на внука му отрязано ухо. Откупът обаче бил намален от 17 млн. на 3.4 млн. долара, които „му се откъснали от сърцето“.

    Хети Грийн
    Хети Грийн е била най-богатата жена по време на „златарската ера“ на 19-ти век. Тя е имала 200 милиона долара. Те идват от наследство от 7.5 млн. долара, които тя умело вложила в облигации. Била толкова стисната, че я наричали „вещицата от Уолстрийт“. За нея се говори, че когато синът й си счупил крака, тя го завела в клиника за бедни, където било безплатно. Имала само два ката дрехи. В нейната къща нямало топла вода и отопление, като дори се говори, че е миела ръцете си рядко, за да пести вода.

    Гери Харви
    Австралиецът е известен с това, че е натрупал 870 милиона долара и ревностно ги пази. За него и неговата пестеливост има написана дори книга. В нея се твърди, че той обмисля покупката на нови обувки два месеца. Един път милионерът се скарал на съпругата си за това, че е купила мандарини от супермаркета при положение, че имали дръвче в градината. Известен е и с това, че след като държал реч през Австралийския институт по ценни книжа, свил тефтера от подиума.

    Ингвар Кампрад
    През 2010 шефът на IKEA е 11-тият най-богат човек в света според сп. Форбс. В родното му село го наричат „чичо Скрудж“ , защото въпреки че разполага с 23 млрд. долара, кара Volvo, купено на старо, и винаги лети в икономична класа в самолета. Според други слухове обаче, това е само имидж и Кампрад в действителност кара Porsche.

    Уорън Бъфет
    Бъфет е третият най-богат човек в света в момента. Той все още живее в къщата, която е купил през 1958 година за 31 500 долара и сам шофира колата си.
    Това, че живее така обаче не означава, че е скъперник в истинския смисъл на думата. Бъфет обеща да остави 99% от парите си за благотворителност след смъртта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *