2024-04-19

1 thought on “Проф. Хорозов: Корупцията във фонда за наука достигна организираната държавна престъпност

  1. Тук, за съжаление, уважаваният учен Емил Хорозов не е справедлив и си криви душата…

    Всичко е относително. По време на т.н. „тройна коалиция“ субсидията за БАН непрекъснато растеше, като достигна 95 млн лв за 2009 (съкратени с 10%, както всички бюджетни институции заради кризата). Да, това не беше достатъчно, но все пак позволи заплатите да се увеличат на няколко пъти. При ГЕРБ заплатите бяха замразени за 4 години (средна заплата под 600 лв като в много институти се изплащаха по 11 вместо 12 заплати), като субсидията беше редуцирана до 59 млн, а даже в една от годините Дянков се опита да я намали с още 5%, отказан с протести. Да не говорим, че Дянков едва не успя да закрие БАН, спасена след протести, включително международни.

    Вярно е, че огромна част от многото пари, отпуснати по онова време за ФНИ бяха пропилени. Но главната причина е, че след натиск главно от соросовите НПО-та, Вълчев преориентира небалансирано финансирането на науката от институционално към проектно, без да реформира ФНИ – именно с идеята да се „обезвреди “ БАН“
    (което още по-ефективно правеше НБУ недоразумението, наследило поста в МОНМ).
    Защото този фонд с правилника си не е пригоден да раздава справедливо големи суми. Да не забравяме все пак, че МОН беше от феодалните владения на НДСВ, министър Вълчев носи главната отговорност за попиляването и далаверите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *