Home » Авторски страници

Темида пак си завърза очите по дело, свързано с Ивайло Зартов

2013.06.21 5 коментара
Spread the love

Наскоро стана известно, че е излязло Решение на Бургаски апелативен съд, в частта относно конфискацията на имуществото на Ивайло Зартов –  върната преди това от Върховния касационен съд със специални инструкции за отмяна на конфискация в полза на ищеца по делото Зартов, фирмата Инглиш Вилидж ООД. Така с Решение № 72* от 10.06.2013 г. конфискацията в полза на държавата България, завела наказателно дело срещу Ивайло Зартов, е отменена и неговото имущество ще удовлетвори финансовите претенции на Инглиш Вилидж ООД.

“БАС се е съобразил с инструкциите и е завършил перфектно и окончателно поръчката в полза на руския гражданин Генадий Гудков”, смятат близки и приятели на Зартов, които водят битка в негова защита. Генадий Гудков е  бивш депутат от руската Дума, който е загубил депутатското си място миналата есен, в резултат на сигнал от страна на Зартов до Следствения комитет на Русия. Гудков е фактическият собственик на фирмата “Инглиш Вилидж” ООД, казват близките на Зартов. Зартов е бил управител на “Инглиш Вилидж” ООД и като такъв е обвинен и осъден за безстопанственост и присвояване в особено големи размери, като на три инстанции съдът не приема искането на защитата за ревизия на фирмата и за събиране на доказателства. Според защитата на Зартов и неговите близки, важни са били думите на обвинението и една единствена експертиза, която изследва паричните потоци, като за целта вещите лица са  използвали част от документация, предоставена им от фирмата – ищец, без да се изиска цялата маса документи и без да се съберат доказателства.

Зартов беше осъден на 9 години лишаване от свобода след дълга съдебна сага, като два пъти на ниво Бургас окръжен съд, два пъти на нито Бургаски апелативен съд и един път на ниво Върховен касационен съд на Зартов и неговата адвокатка е било отказано да се направи въпросната финансова ревизия на фирмата ищец.

Според публични изявления на Ивайло Зартов, изказвани неведнъж преди да бъде вкаран в затвора, делото срещу него е било поръчково, като поръчителите са били бившият депутат от руската Дума Гудков и почетния консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев. Във всеки случай срещу Зартов е било заведено наказателно дело, не търговско. Държавата България, както са решили нейни магистрати, води наказателно дело срещу Зартов. Ако заведеното дело беше търговско, ищецът – фирмата “Иглиш Вилидж” ООД би трябвало да внесе 4% държавна такса върху претендираната сума, както и да се направи пълна ревизия на фирмата, анализ на финансовото й състояние, установяване на точен размер на липсите, ако има такива и пр.

Интересно е да се отбележи, че семейството на бившия депутат Генадий Гудков е известно в Русия. Неговият син Дмитрий Гудков, който сега е депутат в руската Дума, е съсобственик, заедно с останалите членове на семейството, на друга фирма, също регистрирана на територията на България. Още далеч преди българският Върховният касационен съд да потвърди присъдата на Ивайло Зартов, заради работата му в Инглиж Вилидж ООД, след като той е премахнат като управител и веднага след арестуването му през лятото на 2010 г., имуществото на Инглиж Вилидж ООД е било прехвърлено на една от фирмите на семейство Гудкови – “Мари Хаус”. Става въпрос за около 740 хектара земя в България, които според публикация на руско издание са на стойност близо 30 млн. евро. За тези прехвърляния и за други дейности, свързани със семейство Гудкови, писа неотдавна сайтът grantoezh.livejournal.com. От публикувани в този сайт факсимилета на документи, издадени от Службата по вписванията в гр. Бургас, може да се види описание на конкретните продадени имоти, партидните им номера и пр.

Още през 2010 г. близките на Зартов са апелирали към Българският Хелзински комитет за защита правата на човека, който им е отказал помощ защото не става дума за нарушени права на някой гражданин от малцинствата (което само по себе си никак не звучи добре като мотив, но това е друга тема). Много са писмата и жалбите, подадени до български официални институции, до международни организации, до посолства и медии. Поддръжници и приятели на Зартов инициираха и изпратиха до различни институции и гражданска петиция в негова защита, за това, че е било нарушено правото му на справедлив процес, с искане да бъде преразгледано неговото дело, прокурори и съдии да направят пълен одит и ревизия на фирмата и пр. Но засега нищо различно не се случва по казуса “Зартов”.

След като българската правосъдна система осъди Ивайло Зартов да лежи 9 години и конфискува имуществото му в полза на съмнителни олигарси, институции и правозащитници не се интересуват от съдбата на един български гражданин, не се интересуват от това дали той е бил осъден справедливо или не. Затова пък правата на олигарсите, с които е имал неблагоразумието да влезе във връзка, са защитени прекрасно от българската Темида.

Едно от факсимилета на документ от Службата по вписванията в Бургас, публикуван в руското издание.

Факсимиле на документ на Службата по вписванията в Бургас, касаещо имоти на “Инглиш Вилидж” ООД, които са станали собственост на “Мари Хаус”,  една от фирмите на семейство Гудкови. Всички публикувани факсимилета може да видят на http://grantoezh.livejournal.com/47371.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мариана Христова

—————————————————————-

* Целият текст на Решение № 72/10.06.2013 г. на Бургаския апелативен съд може да се прочете тук – Р Е Ш Е Н И Е конфискация

5 коментара »

 • Иготан said:

  Това дело беше от всякъде нагласено от Бургаските ченгета и прокуратура.

  За съжаление, няма гражданско съсловие и мислене за да им се търси отговорност, и затова по единично си обявяват които искат за престъпник и го мачкат, а “сънародниците” му само гледат като тъпи овце.

 • 1111 said:

  Самият факт, че обвиняемият заявява, че е невинен и че си режи показно пръстите не го прави автоматично невинен! Вместо да си реже крайниците, да вземе да ДОКАЖЕ, че не е виновен в това, което го обвиняват!Не може да очаквате зад него да застанат “тъпите му сънародници” просто защото е българин! Аз до този момент не съм видяла конкретни доказателства, че този човек е невинен! И не, какъв е обвиняващият не е причина да бъде обвиняемият оневинен!

 • Христов said:

  Точно така, не какъв е обвиняващия е причина за оневиняване на обвиняемия. Причина трябва да бъдат събраните доказателства, работа която не е свършена от прокурори и следователи. Как според г-жа 1111 да ДОКАЖЕ, че е невинен, когато на три инстанции, 5 съдебни състава отказват да приемат неговото и на защитата му искане да се направи ревизия на фирмата, която се твърди че е ощетена. Всеки, който разгледа делото, ще се убеди, че никой не си е мръднал пръста да събере доказателства, което е задължение на магистратите – събиране на доказателства за вина или невиновност. Само бих попитал, като не сте видяла доказателства до момента,че е невинен, видяхте ли такива, че е виновен? И къде гледате, г-жо 1111? Къде трябва да Ви ги предостави? Не е ли съдът мястото, където това трябваше да стане?

 • Lola said:

  Зартов до заминаването си в Чехия, където крадеше чантите на чехкините по улиците си беше престъпник. В Чехия избяга именно за да се изплъзне на правосъдието по онова време. И понеже всички сме наясно, че институциите в Б-я не могат да вържат 2 и 2 и всяко дело си е само за себе си, това даде възможност на Зартов да се завърне като света вода ненапита. Явно третият брак му бе донесъл и нова самоличност. Та, мястото на Зартов е в затвора. Годините са малко, ама все пак с такъв силен бесепарски адвокат как да му дадеш повече.
  Инак в затвора трябваше да изгние и ако може да му помогнат с рязането на крайници. Хан Крум е рязъл ръцете на такива като Зартов, така че едно пръстнче е смешно наказание за далавераджия от калибъра на Зартов.

 • Mariana said:

  Драга Лола, дали имате и някакви аргументи, освен омразата към един осъден на 9 години, който не е имал право на справедлив процес? Всеки има право на мнение, но омразата обикновено не е аргумент. Какво ще кажете за неговите опоненти в съдебния спор, за тези, за когото е работила българската съдебна система толкова услужливо? Смятате ли ги тях за “света вода ненапита”, както се изразявате? Можете ли да заявите с чиста съвест, че български съдии и прокурори в делото срещу Зартов са работили по съвест, а не по поръчка…? Можете ли да кажете също така какво мислите за това, че имоти на фирмата Инглиш Вилидж ООД, 740 хектара земя в България, на стойност близо 30 млн. евро, са станали собственост на семейство Гудкови, които вероятно са мултимилионери, не знам. Можете ли да отречете, че български прокурори и съдии са били купувани много пъти за съжаление от различни хора с много пари, от олигарси, мафиоти, хора, били на държавна служба включително, и това сме го виждали неведнъж в най-различни случаи и дела. Защо българското правосъдие не беше така усърдно с лидери на подземния свят, с хора като т.нар. Батко и Братко (които завлякоха милиони от еврофондовете) и пр., защо към такива то е безсилно?

  Всеки има право на справедлив процес, на съд, който да служи на правосъдието наистина, не на този или онзи олигарх, мафиот или човек с високо обществено положение. Ако няма правосъдие, ако то не си върши работата, както трябва, т.е. ако везните на Темида не отчитат точно, това е всичко друго, само не и правосъдие, само не и правова държава.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.