Home » Авторски страници

Седемте най-често допускани грешки при покупката на жилище в САЩ (Част първа)

2013.05.18 Няма коментари
Spread the love

Здравейте, приятели! Днес ще съсредоточа вниманието Ви върху няколко факта, които са от огромно значение, когато говорим за покупка на жилище, защото все пак това е една от най-големите инвестиции, които някога ще направим в живота си, и е нужно да знаем къде точно можем да се подхлъзнем евентуално.

С падането на лихвените проценти в последните години и особено, знаейки факта, че рано или късно те ще се вдигнат нагоре отново, много от нас чувстват, че трябва да насочат усилията и вниманието си към закупуването на собствено жилище и да се приближат по-близко до “Американската мечта”. Но както и да погледнем тази важна крачка в живота на всеки един от нас, и дори благоприятните условия, които пазарът на имоти ни предоставя в момента, ще можем да извлечем максимума от тази ситуация само, ако изберем най-правилния подход като потребители. Целта на статията ми днес (която ще бъде продължена) е да Ви предпазя от най-често срещаните “подводни камъни” и грешки, които хората допускат и с няколко съвета как да ги избегнете още преди да сте се сблъскали с тях.

СЪВЕТ #1:  НЕ КУПУВАЙТЕ ЖИЛИЩЕ, АКО ПЛАНИРАТЕ ДА СЕ МЕСТИТЕ НА ДРУГО МЯСТО В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ.

Ако живеете под наем, може би изпитвате остра болка в сърцето, когато пишете този така болезнен за всеки от нас чек в началото на месеца, с който покривате наема си и който никога няма да можете да си върнете под никаква форма в бъдеще. Но в същото време, не се подавайте на емоции и предприемайте сериозни крачки към закупуването на имот, преди да сте абсолютно сигурни, че сте намерили правилното място за Вас и евентуално за децата Ви, и планирате да живеете поне 5 години в евентуалното жилище, което искате да закупите. Много от хората, с които съм работил през годините, имат лошата преценка, подбудена от емоции, да прибързат с покупката на жилище, без да са направили нужните сметки относно мястото им на местоживеене в близко бъдеще или пък разчитат на това, че ако това се случи, ще могат да отдадат имота под наем – и най-често и в двата случая губят пари и си навличат главоболия.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Преди да подпишете документите за закупуване на имот, в който планирате да живеете, проверете как вървят средностатистическите цени на наемите в тази местност и дали ще е възможно в случай, че Ви се наложи да го отдадете под наем, ще можете да покривате поне плащането на заема, който сте взели и дължите на банката. Ако отговорът на този въпрос е негативен или не сте напълно сигурни, моят съвет е да продължавате поне за момента да живеете под наем и да търсите по-добри алтернативи.

.

СЪВЕТ #2:  НЕ ЖЕРТВАЙТЕ БЮДЖЕТА СИ!

Купуването на жилище много често може да Ви подмами да жертвате други приоритети в живота си и да се “унесете” в сладките приказки на агентите, които сякаш се опитват да Ви намерят по-хубава и по-хубава опция, която обаче почти винаги вдига мизата на това, което всъщност сте в състояние да платите и да заделите всеки месец за плащанията, които Ви очакват. В много от случаите за допълнителните $10-15,000 ще можете да имате обновени кухненски шкафчета и дори малък кът за домашен офис, за който винаги сте мечтали. Бъдете внимателни с това, защото повечето от хората, които изпадат в беда, с течение на времето базират задаващите им се плащания по заема и данъците на имот на сегашните си доходи; и дори разтягат бюджета си, лишавайки се от други неща, които досега са правили и ползвали, за да си позволят новият дом. Приемайки тази тактика, Вие поставяте Вашето бъдеще на карта, ако случайно доходите Ви намалеят с течение на времето, което е много вероятно, особено в днешната нестабилна икономическа ситуация.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Преди да започнете дори да обикаляте къщи и апартаменти с надеждата да намерите нещо, в което да прекарате част от живота си и да инвестирате голяма част от спестяванията си, отидете и подайте апликация да бъдете одобрени за заем и вижте параметрите, които Ви се предлагат от различни банки, и на базата на какъв лихвен процент и каква сума на заема ще можете да си позволите. След като вече сте си направили сметка на всичките тези показатели, това ще Ви е като пътеводител на това, доколко можете да се разпростирате и докъде достигат възможностите Ви, а и след като сте така подготвени, реалторите вече ще гледат на Вас с по-добро око като сериозен и образован купувач. Не забравяйте, че работата на банката е да Ви даде колкото се може по-голям заем, на който разбира се ще платите повече лихви с времето, така че моят съвет е да намалите с поне 20% предложената Ви сума за заем или от тази, която мислите, че можете да си позволите.

.

СЪВЕТ #3:  НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ДОПЪЛНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, КОИТО ВИ ОЧАКВАТ!

Закупуването на собствено жилище не е само въпрос на заменяне на наема, който сте плащали с изплащането на един обикновен заем, то е нещо доста по-голямо от това. Заедно с него идват също така разходи по поддръжката на имота, които излизат от Вашият джоб, а нека не забравяме и данъчните задължения, които растат всяка година и ще натежават повече и повече на бюджета Ви. Повечето хора, обладани от еуфорията по “къщата мечта”, забравят за тези така належащи сметки. Преди да подпишете каквото и да било, пресметнете плащанията си, събрани заедно, защото в много от случаите може да се окаже, че ще са почти двойни на това, което плащате в момента.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ: Разпитайте хора, на които можете да се доверите и които в момента са се нагърбили да изплащат заеми по имущества заедно с другите им належащи сметки по поддръжката, данъците и застраховките, които дължат към тях, колко средно-статистически им излизат всички тези екстри, надбавени над изплащането по самия заем. След това прибавете 1% от стойността на имота над тези сметки за годишна поддръжка. А след всичко това, добавете и сумите по “closing”, която средно на жилище от $200,000 е около $3,700, които са надбавени над заема и стойността на имота Ви, и на които ще дължите лихви с течение на годините, ако не ги платите в брой.

Това е за днес от мен. Следващата седмица ще продължим с още четири съвета, които се надявам да намерите за полезни и да приложите в ежедневнието си и също така да препратите на Ваши приятели, които са на този така важен кръстопът в Америка.

Ако имате идеи, въпроси и коментари, които искате да споделите, можете винаги да ме откриете на личния ми телефон – (224) 522-2413 и също така на електронната ми поща, която е [email protected]

.

Ангел Сапунджиев

(експерт по пенсионно осигуряване, образователнo-спестовни сметки и застрахователни полици)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.