2024-03-28

16 thoughts on “САЩ искат 68 години затвор за българката Гергана Червенкова

  1. Г-жо Рангелова,

    Може би трябва да се запознаете по-добре с този случай.
    Иначе разбира се всеки има право на съмнения.

    Колкото до житейския опит, не бих ви занимавала със своя.
    Ще кажа все пак, че той е 50-годишен и, че дори когато бях млада, не вярвах на черно-белите определения.

  2. Подозирате нечистоплътна емоция от моя страна?
    Просто НЕ НАМИРАМ МОМИЧЕТО ЗА НЕВИНОВНО според това ,което прочетох по-горе. С възрастта и натрупването на някакъв житейски опит ставам все по-категорична, по-взискателна,ако щете по-крайна. Не зная какви са претенциите и доказателствата на американската страна,но сигурно си имат своите сериозни основания и не съм сигурна в това ,което представяте. Монетата винаги има две страни,затова си позволямам да проявя съмнение,защото нещата никога не са такива каквито изглеждат. Това е последното което ви пиша ,ако не ме разбирате, няма смисъл да продължаваме.

  3. Пак повтарям,че човек с 2висши обр. да се оправдава с не знам, не разбрах,не бях аз,аз само съм един изпълнител, не фаща декиш.НАИВНО! Незнанието не е оправдание,особено за нея-но аз се съмнявам тя да не е знаела. Всичко е на един клик разстояние.
    Затова мисля,а и повече от логично е американците да искат личен разпит и тъй като престъплението е извършено на тяхна територия ,естествено че ще изискват делото да е в САЩ. А те си имат и желязно законодателство и ако искаш да работиш на тяхна територия и с тях си е наложително съобразяване и спазване на тези закони.Много е просто

  4. Г-жо Рангелова, не видях от ваша страна никакви аргументи в полза на това, че Гергана Червенкова е виновна, или за това, че по принцип трябва да се екстрадира който и да било български гражданин, без наличие на доказателства за неговата вина.

    За това не наричайте позиции, различни от вашите, емоционални.
    Защото те може да съдържат съчувствие към това, което се случи с Гергана Червенкова (и няма нищо лошо в това, че съдържат, по-скоро е странно обратното, липсата на съчувствие, но както и да е), но те са основани на аргументи, не на епитети и неаргументирани лични мнения.

    (Впрочем, вашите коментари не са лишени от емоция. Но тя е съвсем различна. Да не казвам каква.)

  5. Казах каквото мисля.Пак повтарям,че ми изглеждате неубедителни. Разбира се всеки има глава на раменете си и може сам да претегли. Не мисля обаче, че ви обиждам-просто изразих виждане че е несъстоятелен и незрял този емоционален подход. А казвам, че хватките ви са процедурни,защото се опитвате да впрегнете и противопоставите държавата в решаването на личен казус. Още повече ,че човекът ви е съмнително невинен. Както щете.

  6. Драга Рангелова, един от белезите за „комунистическо“ мислене е точно елементарното мислене. Т.е. неспособността да се види, че много рядко нещата в живота, различните страни, политики и пр. са само „черни“ или „бели“; невъзможността да се сравняват и оценяват нюанси, да се схваща света в неговата сложност и противоречивост.

    Що се отнася до това, че сме се опитвали „с процедурни хватки да спъваме делото“, аз не знам как може едно издание да ви се привижда като съдебна институция…

    Моля, не лепете повече глупави етикети за неща, които или не разбирате, или не ви се иска да разберете. И се дръжте ако може по-възпитано.

  7. Тия политико-комунистически хватки за „васална политика“ и др. простотии не Ви правят чест,пък и будят съмнение, че се опитвате с процедурни хватки да спънете делото. Единственото нещо ,което ми се чини прекалено е тези 68г наказание, дето се задават,но ако сте наистина прави, няма проблем. Пък и много сте,парите ще ги съберете лесно.

  8. Пак говорите емоционално и пак говорите глупости.
    Оставете „васалпата политика“ и се съсредоточете в/у правното основание.
    Искате да Ви зачитат „невиновен до доказване на противното“ ,но Вие отказвате на американската прокуратура правото да докажат противното.
    Това с емоционални изцепки от типа „няма да дадем,няма да дадем“ не става.
    Момичето в моите очи /а аз не я познавам и съм непредубедена/ не е толкова невинно,колкото твърдите Вие.Всеки си носи последствията за изборът който прави.Пак повтарям, че тя не е дете идиотче,за да не знае какво е правила и къде е работила-все пак има 2 висши образования -оправдавате я с наивни,несериозни обяснения.
    АКО НАИСТИНА е невиновна, докажете го-не е кауза пердута!

  9. P. Randelova: „Нали не искате да ми кажете,че не вярвате в американският съд – това все пак не е българското правораздаване.“
    .

    В конкретния случай лично аз с чиста съвест мога да ви кажа, че не вярвам на американското правосъдие, не само на българското. Защото от американска страна се забелязваше през цялото време една твърда позиция по този случай, някаква пълна увереност, че никой там, в САЩ, не може да е направил никаква грешка. Придружено от пълно нежелание да се вземе предвид, например, клетвена декларация на собственика на фирмата „Юромедонлайн“, в която е работила Гергана, исландецът Кристиян Сверисон, изпратена до американския съд в уверение на това, че тя нито е оператор на сайта на съответната фирма, нито е могла да работи с банковите сметки на фирмата и пр. (Едно българско предаване, „Шоуто на Слави“, изпрати свой представител, Иван Кулеков в Цюрих да говори със Сверисон, и излъчи после това интервю, което си струва да се види. Кристиян Сверисон прочете в това интервю споменатата клетвена декларация, изпратена до американския съд, която съд въобще не е взел под внимание. Той каза и, че никога не се е крил, че е готов да свидетелства и пр. Както и това, че неговата държава никога не би екстрадирала така лековато който и да бил свой гражданин – не само защото договореностите за екстрадиране не са такива, каквито са тези, залегнали в договора за екстрадация между България и САЩ.)

    Вие представяте ли си, впрочем, България да поиска от САЩ екстрадирането на някой американски гражданин, въз основа на клетвена декларация на някой служител на ДАНС например, в която се твърди, че съответният американски гражданин е виновен? И само това, нищо друго, никакви доказателства, никакви уличаващи документи , само декларация на служител на специална служба. Аз не си го представям…

    Ако не беше обществения натиск, тази декларация на служител на ДЕА щеше да е напълно достатъчна за това българското „правосъдие“ да е екстрадирало вече „лидерът на организирана престъпна група“ Гергана Червенкова в САЩ.

    И една от причините за това е договорът за екстрадация между България и САЩ, подписан през 2007 г. от Меглена Тачева, министър на правосъдието в кабинета „Станишев“ и тогавашния посланик на САЩ в София Джон Байърли, и ратифициран от българския парламент през 2008 г. Това е договор, който може да подпише някоя васална, не независима държава. (Преди да го подпише, също като Цветанов по-късно през 2012 г., Меглена Тачева цял месец е на служебно посещение в САЩ).

    Този договор, ако не бъде денонсиран, може да позволи друг подобен случай като този с г-жа Червенкова.

    ––––––––––––––––––-

    Интервю с Гергана Червенкова няколко часа след пускането й под гаранция може да се види тук – http://www.slavishow.com/%D1%88%D0%BE%D1%83%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-2-%D1%8E%D0%BB%D0%B8-2013-%D0%B3/

  10. Още повече, че няма влязла в сила присъда-предстои съдебно дело. Нали не искате да ми кажете,че не вярвате в американският съд-това все пак не е българското правораздаване.Ако наистина не е виновна както твърдите, лесно ще отпаднат обвивенията. Явно не е точно така, щом се хвърля толкова енергия в тази предварителна битка да се убеждават хората в нейната невинност. Как ще ме убеждавате тогава,че законът е над всичко.

  11. Хайде прочетете си пак текста и ми кажете -наистина ли мислите ,че момичето не е виновно? Много разтеглива и многолика представа имате за невинност. Тя да не е дете идиотче да не може да провере тази информация,която я касае като работеща там-това ,че си е затваряла очите и `и са се услаждали големите комисионни си има последваща цена-последствията. Това ,което изтъквате тук са наивни приказки-не хващат декиш-поне пред мен. Можела е мн. лесно да разбере в какво се замесва,аще повече,че е знаела англ. както разбирам.

  12. Според мен не трябва да има абсолютно никакво значение дали е виновна или не според законите на САЩ , щом според българските не е извършила престъпление. Адекватния отговор на това е само един – решителен отказ на правителството ни да екстрадира българката , прекратяване на споразумението , според което щатите имат право да искат това .
    Тук е България ,и трябва да важат САМО нашите закони .
    Иначе това не е никаква България ,а някаква колония .

  13. В конкретния случай има няколко въпроса, които доколкото разбирам не са разгледани:

    1. Продажбата по Internet е трансгранична дейност подчинена на международно приети нормативни документи (най-вече частта финанси).

    2. Продажбата на лекарствени препарати, алкохол, цигари, оръжие и СОФТУЕР на територията на САЩ се реализира само и единствено въз основа на сложна лицензионна схема, която се разделя на федерална и щатски части. Това важи и за финансовия аспект.

    3. В случай на подобни обвинения има стандартна процедура, при която екстрадацията може да бъде избегната. За целта е нужно да се заведе преписка във Федералният съд на САЩ.

    За мен лично е много интересно как при съпруг, занимаващ се с IT и трудов соговор за отдалечена работа, никой не е проверил в какво точно се забърква? В целия свят след 11 септември най-строго преследваните операции в internet са свързани с продажби и финансово-счетоводна отчетност. Тази, както и редица други „мерки за гарантиране сигурността на гражданите“ са много ясно дефинирани. При сключване на подобни договори работодателя и служителят трябва да подпишат огромен брой документи в т.ч. и текст, ясно дефиниращ какво се случва, когато информацията достига до дистрибуторите през сателит. Този текст е изречение (юридически и правно дефинирано), което е над 45 (четиридесет и пет) реда.
    Въпросът е много специфичен и не знам с какво точно се занимават адвокатите.
    В случая трябва да бъдат предприети бързо съвсем конкретни действия, които нямат нищо общо с България. Една от молбите трябва да бъде подадена в Париж. Силно съм притеснен от нивото на компетентност на българските IT-специалисти и юристи в една толкова важна сфера.
    Готов съм да помогна, но в случая виждам само и единствено набор емоционални действия, при които се изхожда от лични позиции. В правото и комуникационните технологии са в сила логиката, последователноста и разума.
    Не сикам някой да остане очуден ако скоро в България се получат подобни искания за екстрадация за Русия или някоя държава в Латинска Америка. Анархията и безобразията тук ги няма никъде.

  14. В 10,30 часа утре, докато група млади хора протестира пред стълбите на Съдебната палата в София, вътре трима апелативни магистрати ще решат съдбата на Гергана Червенкова – 35-годишна българка, майка на две деца.

    Съдиите ще определят дали Гергана да бъде разделена от двете си деца – Борислав (на 4 години) и Нора (на 6 години), и екстрадирана в Съединените щати, където да отговаря за престъпления, за които поне според документите по делото няма сериозни уличаващи доказателства.
    Докато я конвоират към сградата на съда, Гергана ще се размине в следствието с поредната брутална организирана престъпна група за наркоразпространение.

    Банда, която поне според практиката на спецсъда ще получи максимум 2-3-годишни присъди след споразумение с прокуратурата, докато младата жена е заплашена в САЩ с
    цели 68 години затвор, при това по много гръмки обвинения, които обаче реално представляват продажба на лекарства в интернет с нередовни рецепти – схема, в която Гергана на всичко отгоре има само косвена роля.

    Едно повърхностно разследване в интернет обаче довежда до нея в началото на 2010 г. специалния агент на ДЕА (Щатската служба за борба с наркотрафика) Джеймс Фицпатрик.

    Година по-рано Гергана Червенкова постъпва като финансов мениджър в търговското представителство „БГ Глобъл сървисис“ в София. То обслужва регистрираното на Британските Вирджински острови дружество „Юромед онлайн лимитид“, което пък е собственост на исландеца Кристиан Сверисон, известен у нас като главен изпълнителен директор на „Балканфарма“ в близкото минало.

    Чрез тези две фирми собственикът на аптеки в Ню Джърси и в Пенсилвания Питер Рицио, главният фармацевт Лена Лашер и лекарите Джон Бърлинг, Роберт Имбернино и Едмонд Камплан продават лекарства на хора главно в Съединените щати. Как се случва това?
    Клиентът си избира в интернет съответното лекарство, но за да си го поръча, трябва да попълни въпросник за здравословно състояние, за да получи рецепта. И тук идва първият проблем според щатската прокуратура. Оказва се, че въпросниците са били често попълнени предварително за улеснение на клиентите.

    На тяхна база лекарят издавал електронна рецепта, без да се среща с клиента и да познава реалното му здравословно състояние. После сайтовете автоматично изпращали заявката и рецептата до аптеките, които пък доставяли лекарствата чрез Американската колетна служба и „Федерал експрес“.

    В какво обаче се състои ролята на Гергана Червенкова в тази схема?
    Видно от професионалната характеристика от „БГ Глобъл сървисис“, веднъж седмично 35-годишната жена подготвя отчети за заявките и продажбите на лекарства и след като установи дали има разминавания между поръчките и доставките, изпраща отчетите на лекарите в САЩ и на шефа си Кристиан Сверисон.

    Той от своя страна, след като ги одобри, връща отчетите на втория служител във фирмата Георги Колев, на длъжност директор, който държи банковите спесимени и може да извършва разплащания.
    Гергана Червенкова няма възможност да прави банкови преводи, защото не разполага със сметките и със спесимените.

    Също така тя няма акаунт и не поддържа страницата в интернет, на която се предлагат лекарствата. Няма достъп и до електронната софтуерна система, която препраща рецептите и заявките.

    35-годишната жена дори не знае какво точно продават фармацевтите и собственикът на аптеките Питер Рицио, защото в нейните анализи лекарствата присъстват с кодове.
    „Реално погледнато, Гергана извършва един статистически анализ, който изпраща на собственика на фирмата Кристиан Сверисон и на американците, които пък продават лекарствата“, обобщава съпругът Димо Червенков, който работи в София в офиса на „Хюлет-Пакард“ и е направил сайт в защита на съпругата си.

    Гергана Червенкова изготвя ежеседмичните отчети за „БГ Глобъл сървисис“ до 30 ноември 2012 г.

    В този ден тя, съпругът Димо и двете деца са събудени от настойчиво тропане на външната врата на жилището в 7 часа сутринта. Отвън се чуват викове: „Отворете! Полиция! ГДБОП! Имаме заповед за обиск!“

    Младото семейство Червенкови, което до този момент няма опит от срещи с МВР, като изключим „Пътна полиция“ и паспортната служба, вижда голяма група цивилни полицаи на стълбището и търси помощ от тел. 166 дали те действително са истински.

    Получават утвърдителен отговор и Гергана е отведена за обяснения в сградата на ГДБОП, откъдето се озовава в столичното Седмо РПУ и след като прекарва денонощието там, я прехвърлят в ареста на следствената служба на бул. „Г. М. Димитров“.
    Дни по-късно Софийският градски съд я освобождава срещу парична гаранция от 500 лева, но Червенкова разбира, че по обвиненията на щатската прокуратура я чакат почти 70 години затвор.

    Тя е обвинена в следните 6 престъпления: „участие в група за разпространение на наркотици и заговор“ (до 10 години затвор), „разпространение на наркотици в интернет“ (до 10 години затвор), „заговор за подвеждащо обозначение и маркиране на отпускани с рецепта лекарствени средства“ (до 5 години затвор), „извършителсво, помагачество и подбудителство на подвеждащо обозначение и маркиране на отпускани с рецепта лекарствени средства“ (до 3 години затвор), „група и заговор за измама по електронен път и чрез пощата“ (до 20 години затвор) и „група и заговор за изпиране на пари“ (до 20 години затвор).

    Какви обаче са доказателствата срещу Гергана Червенкова?

    Те се състоят основно в показанията на специалния агент на ДЕА Джеймс Фицпатрик. Той например твърди, че за около една календарна година българката е изпратила 200 хиляди долара на собственика на аптеките Рицио, но не е приложил документи как се е случвало това, при положение че Червенкова не оперира с банковите сметки на фирмата.

    На 29 май като агент под прикритие Фицпатрик си поръчал през сайта“Юромед“ 40 милиграма буталбитал. Спецагентът попълнил въпросника за аптеката, без въобще да посети лекар, и на 2 юни 2012 г. получил колет с медикамента по пощата в Ню Йорк. Пратката била от една от аптеките на Рицио и съдържала 123 таблетки буталбитал.

    Месец по-рано друг агент под прикритие на ДЕА, отбелязан в документите като „АПП“, се сдобил по същия начин по пощата с други 123 таблетки от същото лекарство.
    Първоначално Гергана Червенкова е освободена срещу парична гаранция, защото документите за екстрадицията все още не са пристигнали от САЩ.
    60 дни по-късно обаче прокуратурата ги представя на съда и младата жена е арестувана отново.

    До днес след три отделни задържания Гергана прекарва в ареста общо 19 денонощия
    Междувременно и у нас стартира разследване по аферата с онлайн продажба на лекарства, но и до днес то се води срещу неизвестен извършител и няма изгледи за активизиране. Щатският обвинителен акт пък е пълен с противоречия, но от цялото движение на делото лъха едно усещане за сляпо желание да се услужи на чужденците на всяка цена.

    В 10,30 часа в четвъртък апелативните съдии ще решат окончателно дали да екстрадират Гергана в САЩ. Твърде много въпроси обаче остават без отговор…
    Защо директорите в „БГ Глобъл сървисис“ Георги Колев и Марчело Марчев са освободени часове след ареста на Гергана?

    С какво нейната вина в тази афера е по-голяма, при положение че няма достъп за разлика от тях до банковите сметки на фирмата?

    Как е възможно Червенкова да е отговорна за онлайн търговия, когато няма акаунти, когато не е създавала и не контролира въпросните сайтове?

    Защо собственикът на дружествата, които обслужват аферата, Кристиан Сверисон не е арестуван?

    И възможно ли е една българка, майка на две деца, да бъде екстрадирана в Съединените щати само на базата на показанията на специален агент, който очевидно не си е направил труда да разследва цялата организация и е събрал стерилно информация само от проверки в интернет?
    И, разбира се, остава големият въпрос…
    Въпросът на Борислав и Нора: „Къде е мама?“

    Съпругът Димо Червенков: За един ден ни сринаха 10 години живот

    Аз знам, че българският съд не гледа делото по същество. Не търси виновна ли е Гери, или не, а само дали се спазва процедурата по екстрадиране.

    Съпругът Димчо Червенков
    Но въпреки всичко аз се надявам, че съдът в четвъртък ще каже на американската страна да си гледа работата, защото те не са изпратили никакви доказателства за нейната вина.

    Ако я екстрадират, не знам какво ще правим. Това дело може да се проточи 2-3 години. На задържаните американци знам, че са им наложили парични гаранции от по 500 хиляди долара. Това значи, че на Гери, понеже е чужденка, ще определят поне 1 милион долара.

    Това е огромна сума. И цялата рода да си продадем имуществото, никога не можем да съберем тези пари и тя ще трябва да лежи в ареста. Аз знам, че Гери никога няма да се съгласи на споразумение с прокуратурата, защото е невинна. Така че, ако я екстрадират, ни чака дълъг престой там. Ще е държат затворена в клетка.

    Точно преди да арестуват Гери за първи път, откакто сме заедно, имахме шанс да си изплатим всички заеми за ремонтите за дома и да излезем на нула.

    Аз вкъщи всичко съм си правил сам – лепя плочки, сам си правя проекти за мебели, разкроявам си ги, поръчвам и си ги сглобявам. И то пак само за материали отидоха много пари. Точно щяхме да си изплатим всичко.

    Успокоихме се и започнахме да мислим и за трето дете.
    Сега обаче съм в тотална безизходица… За един ден ни сринаха живот, който градим заедно вече 10 години. /24 часа/

  15. Отново потресаващ пример, че в нашата държава всичко може да ти се случи и няма кой да те защити…кураж на близките на Гери! Очаква ви неравна битка, без правила. Поздрав към екипа на Еврочикаго, едни истински обективни журналисти, благодарение на такива хора се убеждавам, че си струва да се съпротивляваме. Дано съдът в САЩ бъде обективен, и да подведе под отговорност фирмата, в която Гергана е работила…ако има такива основания. Успех желая! С вас сме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *