Home » Авторски страници, българи зад граница

Резултатът от ината на ЦИК и Външно – огромни опашки в секциите в Лондон

2013.05.12 4 коментара

Протичане на изборния ден в Лондон, към 12 часа местно време.

Проблемите за гласуването на тези български избори в британската столица бяха предсказуеми. Какъв е резултатът от недопускането на отваряне на повече избирателни секции в Лондон описва една от отишлите да гласуват наша сънародничка.

.

ллПърво, има две огромни опашки, съпътствани от предсказуем безпорядък. Много хора пристигат и автоматично се отказват – всеки има ангажименти, а много хора просто не желаят да прекарат почивния си ден по този начин. Опашките са: една за тези, регистрирали се предварително, и една за тези, които подават декларация на място. Към 11:30 ч. в секцията влизаха гласоподаватели, чакали около 2.5 часа, ненаправили предварителна регистрация, и такива, чакали около 1 час, с направена регистрация онлайн.

Второ, проблемно е това, че има хора, подали заявление онлайн, които се оказват в “другия” списък – този за секцията в Тотнъм, която е на около 20 км от посолството. Припомням, че за Лондон имаше над 1000 подадени заявления, а за съседни общини – Тотнъм, Баркинг и Сатън – по около 200. Според тези бройки, би трябвало да се разкрият 5 избирателни секции на територията на Голям Лондон (територия с около 50 000 българи, еквивалентна на Област София град).

Трето, описването на хора в списъка отнема най-много време от цялата процедура. Ако оставим настрана недостига на избирателни секции в Лондон, необяснимо е решението да се разпределят регистрираните на случаен принцип между двете – така поне половината предварителни заявления трябва да попълват нови декларации. Би било нормално подалите заявления за Тотнъм да бъдат вписани в списъка за Тотнъм, а дори и тези, подали за Баркинг, да бъдат вписани в списъка за Тотнъм, защото между двете общини има удобна транспортни връзки.

Четвърто, с предимство понякога влизат видимо познати на членовете на СИК. Също така с предимство се допускат родители с деца, което е донякъде разбираемо. Това обаче създава напрежение у чакащите на опашка избиратели, които нямат деца или са оставили децата си у дома.

.

Мария Пейчева-Карвър

4 коментара »

 • Иванов said:

  Какво прави Марин Райков по въпроса? Нищо… Ебати ченгето е тоя мухльо.

 • Иван said:

  За посолството ние чакахме от 12.00, за да гласуваме в 5.20. Неповторима издънка за ЦИК и Външно.

 • Boyko Grigorov said:

  Za spravka. Zastupvane na posta 14.00, glasuvane 19.05?? Resultata -nepriatna hrema i semeina drama. Drugia put shte slusham zhenata.

 • Бойко said:

  Каква издънка бе, хора? Всичко беше направено нарочно. Знаеха го в МВнР месец предварително, казали сме им го не знам колко пъти. Че нали на миналите избори гласувахте 7000 в Лондон. Как ще гласувате сега 7000 в две секции? Просто не им дреме за вас. Вие и без това гласувахте за ГЕРБ. Целта беше да “задушат” гласуването в Турция. И почти успяха. В Турция гласуваха 60 000 вместо 120 000 колото се бяха заканили. Какво са за ГЕРБ няколко хиляди гласа в Англия? Големи сте ми балъци с това гласуване за ГЕРБ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.