Home » Авторски страници

Протестът на Ивайло Зартов, който не вярва, че само думите са достатъчни…

2013.03.26 Един коментар
Spread the love
Ивайло Зартов в момент от видеозаписа, в който обяснява причините за протеста си и накрая се самонаранява.

Ивайло Зартов в момент от видеозаписа, в който обяснява причините за протеста си и накрая се самонаранява.

Ивайло Зартов – един човек със силна гражданска позиция и талантливо перо* е стигнал до форма на протест, до която не би стигнал, както сам заявява, ако вярваше, че има наистина към кого да се обърне в България. Ако вярваше, че има, не би избрал това да нарани физически себе си…**. След доза колебание решихме да не пускаме снимка с отрязания пръст на талантливия човек Ивайло Зартов, защото ни е трудно да повярваме, че само така, наранявайки себе си, хората могат да бъдат чути…

Протестът на Ивайло Зартов е срещу поръчково дело срещу него, чиято цел е той да бъде омаскарен и да бъде вкаран в затвора, който в момента съвсем непосредствено го грози. В основаната на това поръчково дело са, според думите на Зартов,  Тонко Фотев, почетен консул на Русия в  Бургас, и Генадий Гутков, бивш депутат от руската Дума. За изпълнители на тази поръчка г-н Зартов назовава зависими според него от Фотев и Гутков, “дали срещу пари, дали срещу постове, прокурори и съдии в Бургас”. Г-н Зартов споменава конкретно имената на прокурорите Маджаров и Колева, както и съдиите Захариев, Георгиева, Тонева и др., които са участвали на първа и втора инстанция в гр. Бургас по неговото дело. Г-н Зартов обвинява, също така, състава на Върховния касационен съд в гр. София, който, дали срещу пари, дали заради натиск, са се присъединили към поръчката, тръгнала от Бургас.

Делото, образувано срещу Ивайло Зартов, е образувано за присвояване и безстопанственост и е от частната фирма “Инглиш Вилидж” ООД. И на трите инстанции, които са минали досега, не е било разрешено на г-н Зартов и на неговия адвокат да се направи финансова ревизия на съответната частна фирма. И на трите инстанции прокурори и съдии не са събрали, според г-н Зартов, нито едно доказателство за неговата вина или невиновност. Което обаче изобщо не попречило на тези инстанции да твърдят и да повтарят, че вината на г-н Зартов била доказана и че нищо повече не е нужно да се прави. По това дело била направена само една единствена експертиза, изследваща финансовите потоци на спомената фирма, и нищо повече. Вещите лица са заявили и това е протоколирано в съда, казва г-н Зартов, че липси не са открити при тази тяхна експертиза.

Г-н Зартов заявява, че всеки, който си направи труда да прочете документите по делото срещу него – и юрист, и неюрист, може да види, че няма никакви доказателства за отправените му обвинения; и че става въпрос за явна поръчка и явна корупция – въпреки усилията на замесените в това дело съдии и прокурори да изпълнят добре тази поръчка.

Ивайло Зартов подчертава, че му е било отнето правото на защита на всичките три инстанции. Зартов споменава, че Тонко Фотев, почетният консул на Руската федерация в Бургас, е нещо като “сив кардинал” на града. Той казва и още нещо – че г-н Фотев е извършил блудство (и това е доказано със съдебно решение, по думите на Зартов) с една от петте дъщери на Зартов. По давление на г-н Фотев г-н Зартов е бил арестуван на 28.06.2010 г. и задържан за шест месеца в затвора. Там г-н Зартов прави гладни стачка, пише и жалба до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, но не получава никакъв отговор от него. По-късно се оказва, че жалбата е била препратена в Бургас и местните магистрати отговарят след два месеца на г-н Зартов, че неговото тълкуване е субективно. Усещането за несправедливост и безнаказаност на корупцията остава, така че, лично, за г-н Зартов, инстанциите не се интересуват от това…

Това усещане сигурно не е напускало г-н Зартов през цялото време. За да се стигне до момента, когато през март 2013 г. той наранява себе си, защото вече не вярва, че думите са достатъчни…

Впрочем, г-н Зартов не протестира само заради своя случай. И това може да чуе от самия него във видеоматериала, линк към който има в края на текста. Той протестира и срещу “тоталната корупция, която е основната причина за мизерията и бедността в България. Срещу тотално корумпираната “съдебна” система, която служи само на олигарси, местни феодали и корумпирани политици.”

За нашето издание Ивайло Зартов резюмира накратко смисъла на своя протест така:

Протестът ми е личен и общ. Срещу геноцида, извършван над българския народ в последните 23 години, срещу тоталната корупция, която е основната причина за мизерията и бедността в България. Срещу тотално корумпираната “съдебна” система, която служи само на олигарси, местни феодали и корумпирани политици. Протестирам лично срещу почетния консул на Русия в гр. Бургас Тонко Фотев и бившия депутат от Руската Дума Генадий Гудков, които ме поръчаха на зависими и корумпирани от тях следователи, прокурори и съдии в Бургас и София. На три инстанции ме осъдиха зя присвояване и безстопанственост от частна фирма “Инглиш Вилидж” ООД, на която бях управител. И на трите инстанции отказаха желанието ми и това на моят защитник да се извърши ревизия на фирмата. Според българските магистрати това не било нужно. И на трите инстанции ми беше отнето правото на защита, брутално бяха погазени всички законови норми на българското и европейското право. Във видеозаписа разказвам за това по-подробно.

.
https://docs.google.com/file/d/0B54WAwi25tV5Q1BoWHBFV1ZhLWs/edit
————————————————————————

* Текстове от Ивайло Зартов са били публикувани и в нашето издание. Два от тях, които са фейлетони за съдебната система, могат да бъдат прочетени тук и тук.

** Призоваваме родителите да не оставят децата да гледат последните две минути от видеозаписа.

Зартов миг преди да извърши начина си на протест

Зартов миг преди да извърши начина си на протест

 

One Comment »

  • Mariana said:

    Коментар на Ивайло Зартов, написан днес в социалната мрежа Фейсбук.

    “Ивайло Зартов:
    тръгвам, горе главите, ще пиша от затвора, не се давайте да ви мачкат, тепърва ще мачкаме ние корумпираните свине, словото има сила, използвайте го.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.