Home » българи зад граница, Избрано

Пътеводител към детското образование в Америка (Част 1)

2013.03.24 Няма коментари
Spread the love

Десет света, които могат да Ви помогнат да изградите план за действие и да Ви спестят време и пари

 

Здравейте приятели! Днес съм настроен и много въодушевен на вълна “образование”, и съм подготвил първата от две части, със съвети на тема откъде да започнем и какво трябва да знаем, за да изучим децата си в Америка. Това е една много обстойна тема и за краткото време, което можем да й посветим днес, ще се опитам да бъда напълно точен и изчерпателен. Надявам да продължавате да задавате така интересните си въпроси на директния ми телефон и електронната ми поща, която ще намерите в края на статията.

1. Спестяването за вашето пенсиониране е по-важно от спестяването за колеж на детето Ви.

Колкото и егоистично да Ви звучи това, погледнато от стриктно финансова гледна точка, то е истина. Вашите деца ще имат възможността да добавят пари за образованието си от различни източници, което не винаги се отнася за Вас и за времето, когато ще се нуждаете от доход, а няма да имате тази физическа възможност да работите толкова, колкото го правите в момента. Замислете се върху това и балансирайте спестяванията по тези две направления според приоритетите си. Не жертвайте спестяванията си за пенсиониране, те никога не са излишни!

2. Колкото по-рано започнете да спестявате за образование на децата си, толкова по-добре!

Често се срещам с хора, които имат деца, които са в детската градина или тъкмо са започнали да ходят на училище, и виждам, че много от тях нямат нужната информация относно тези спестовни сметки и ползата от тях. Когато ги попитам дали са започнали да спестяват за образование, те почти “в един глас” казват, че според тях е “твърде рано” за това, което е в голям контраст с истината. Според много финансови експерти най-правилното време да се открие тази спестовна сметка е ВЕДНАГА след раждането на детето. Ето и един пример – спестяването дори само по $100 на месец за 18 години ще възвърне $48,000 спестени, което включва и лихвата, която измерваме средно на 8%, а в много от случаите е дори по-голяма от този процент. Никога не е късно да започнете; всеки изминал ден Ви струва пари и лихви по потенциалните заеми, които може да се наложи да вземете.

3. Акциите са най-добрият избор за Вашето образователно-спестовно портфолио.

С темповете, които растат цените на учебниците и таксите за висшите учебни заведения, можем да кажем, че най-доброто Ви спасение срещу инфлацията са инвестирането във фондове, които съдържат най-вече акции. С течение на времето, когато детето Ви отрасне и времето за използването на тези пари дойде, ние можем да изградим стратегия, при която да изместим част от акциите в бондове и ценни книжа, които ще намалят риска и увеличат сигурността на вече събраните пари.

4. Не се стресирайте, никой не очаква от Вас да съберете цялата сума за 4-годишното образование на детето Ви.

Федерални, щатски и частни заеми и стипендии могат да изградят един комфортен мост между събраните вече от Вас пари и задълженията по покриването на останалата част от образованието на детето Ви. За хора с по-малки доходи също има програми, които могат да помогнат. Нека не забравяме, че нашите деца се славят като едни от най-интелигентните в света и също могат да кандидатстват за стипендии за отличници.

5. С взаимните фондове (mutual funds) спестяването и инвестирането за образование е простичко.

Инвестирането във взаимни фондове е най-правилната стратегия, що се отнася до спестяване за образованието на Вашите деца. Единственото нещо, което се изисква от Вас, е да намерите половин до един час от свободното си време, в което да седнете със специалист по спестовни сметки за образование – нещо, с което самият аз се занимавам вече повече от седем години, и да направите сметка по колко можете да заделяте всеки месец за образованието на детето си. Оттам нататък Вие можете да се облегнете спокойно и да се наслаждавате на времето, прекарано със семейството си, докато аз и моите колеги следим отблизо какво става със спестяванията Ви – и когато дойде време за радикални промени в стратегията или стоковата борса, да Ви съветваме и напътстваме. Не е толкова сложно, нали?

Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как могат да спестяват по-ефикасно за образованието на децата си.

Специално за читателите на вестник “България Сега” и наши сънародници отварям два дни за БЕЗПЛАТНИ консултации в моя офис, който се намира в Des Plaines, IL. Дните, в които ще можете да си запазите такава консултация, са всяка събота между 9am – 4pm и всеки четвъртък от 9ам – 8pм. Надявам се това да помогне на много от Вас с въпросите, които бихте имали.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен, с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон – 224 522 2413 или на електронната ми поща – [email protected]

 

Ангел Сапунджиев,

в. “България Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.