Home » Авторски страници, политика

Партия “Реформа” обяви идеите си за смяна на политическия модел

2013.03.01 2 коментара
Spread the love

Както беше обявила на сайта си още преди месеци, на 1-ви март партия “Реформа” представи публично своята политическа програма. В конферентната зала на БТА създателите на “Реформа” сложиха начало на предизборната си кампания. Ключов момент в програмата на “Реформа” е идеята за внедряване на пряка, вместо представителна демокрация в България, което би довело до нова, принципно различна политическа система.

В началото на брифинга бе обявено, че партия “Реформа” става инициатор за създаването на коалиция “Реформа”, която си поставя за цел да осигури стабилност, сигурност, просперитет и справедливост в България. В програмата на “Реформа” е заложен модел за управление чрез 11 111 души национално, областно и местно управление (и нито един човек повече, както бе заявено); 11 министри в Министерски съвет, обявени преди изборите; 100 члена на експертен кабинет – до 30 % политически назначени и 70 % чрез конкурс. 1000 души в областните управления, пряко избираеми, в шест региона плюс София; 10 000 души местно управление, пряко избираеми по общини. Намаляване на народните представители до 90 човека, разпределени в 6 региона, София-град и диаспорните райони зад граница. Експертно правителство, управляващо чрез интегрирани водещи технологии, при пълна прозрачност. Решаване на демографския проблем и връщане на българите от емиграция. Нулева толерантност към корупцията, нарушителите да не могат да работят в администрацията до живот. Разбиване на монополите и “на хранилките на организираната престъпност и връзките им с политическите партии”. Ясни критерии какво е българско предприятие. Спиране на паричните потоци между България и ошфорните зони. Пълна енергийна независимост; условия за развитие на малък и среден бизнес, но и на високотехнологични производства. Културен и екотуризъм, насочен към платежоспособни туристи; развито родно земеделие и животновъдство. Достойно възнаграждение на българина, въвеждане на почасово заплащане. Стабилност, предсказуемост, опростяване на данъчната система и др.

Prqkata_demokraciq_reforma3Dedited-796x1024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С модела на пряка демокрация според представителите на “Реформа” могат да бъдат преодолени наложилите се при представителната демокрация партийни клики и котерии, задкулисните сделки и решения. Би се пресекла съществуващата безнаказаност в поведението на политическия елит и преследването на частни или групови интереси в ущърб на Суверена.

При пряката демокрация, за разлика от представителната, трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, биха били избирани пряко от българските граждани. За избирането на депутати в Народното събрание се предлага това да стане на мажоритарен принцип. Но парламентът да одобрява състава на правителствата, както е досега, а партията, която получи най-много гласове на изборите, да има правото да излъчи кабинет, който е обявен още в началото на предизборната кампания. Освен предварително обявения състав на кабинета, който би управлявал страната, всяка партия трябва да обяви разбира се и програмата, по която смята да управлява, и ако не изпълнява своята програма, да рискува съответна процедура за отзоваване от Суверена.

При такава политическа система законодателната, изпълнителната и съдебната власт не биха били така оплетени и зависими една от друга, както е сега – смятат от партия “Реформа”. Всички висши ръководни длъжности и при трите изброени власти биха се избирали пряко от народа. Депутатите в Народното събрание, т.е. законодателната власт, не би била в подчиненост или зависимост от изпълнителната власт, която и партия да придобие право да излъчи правителство. Съдебната власт също не би била зависима от другите власти при избирането на нейните управленски кадри.

Разбира се такава една радикална промяна не би могла да мине и без промяна на конституцията, поради което от партия “Реформа” смятат, че следващият парламент, макар избран по сегашните правила на представителната демокрация, би трябвало още в началото си да поеме ясен публичен ангажимент, че в края си ще гласува свикването на Велико Народно събрание, което да промени Основния закон. Една радикална, цялостна промяна на политическата система е процес, не нещо, което може да се реши бързо – разбират създателите на “Реформа”. Но смятат, че такива промени са не само възможни, но биха били и  спасителни. Защото ако съществуваща политическа система не се реформира и продължи да възпроизвежда досегашните обвързаности, неефективност на трите власти, безнаказаност и приоритетен достъп до вота на гражданите на едни и същи партии и клики – гражданските протести от последните дни могат да се повторят някой ден като революция и да се стигне до насилствена смяна на модела. Което естествено не е добър вариант – смятат от “Реформа” – защото той не би могъл да мине без насилие и непредвидими рискове.

Основните акценти в програмата на партия “Реформа” бяха представени от Петър Клисаров, председател на партията, и неговите колеги. Петър Клисаров е бил участник в размразяването на проекта “Белене”, като представител на канадската компания ACEL, която тогава е била елиминирана, според него,  от българската енергийна мафия от търга за строителството на двата блока. Като дългогодишен представител за България на най-голямата световна консултантска компания АЕКОМ, той е участник и в подготовката и реализацията на крупни инфраструктурни и промишлени проекти в България през последните десет години. Автор е на книгата “Игрите на властта”*, описваща ширещите си корупция и некадърност сред българската политическа класа.

Г-н Клисаров и неговите колеги от “Реформа” обърнаха внимание на брифинга, който дадоха, и на четвъртата власт, т.е. на медиите. Медиите имат голяма отговорност за това, което се случва днес – каза Клисаров. Той обясни, че не би искал повече да гостува в телевизионни предавания, колкото и да е благодарен за това, че съществуват все пак медии, които го канят да участва, ако начинът, по който го представят, ще продължава да бъде като политолог, а не като лидер на партия. За да бъда представен като политик, трябва да отида в рекламния отдел на съответната медия и да си платя за това, каза г-н Клисаров.

Повечето медии в България продължават да дават възможност за изява на едни и същи лица от съществуващата политическа класа и блокират възможността за равен достъп на нови лидери и нови партии, смятат от “Реформа”. (В известен смисъл това твърдение се доказа и от медийното представителство на самата пресконфенция на партията, което беше повече от скромно.)

Друг момент, който бе засегнат на пресконференцията, беше за това, че е необходимо съществуващият Избирателен кодекс да бъде променен и либерализиран така, че да се осигури реална възможност на нови лица и нови партии да участват в предстоящите избори. Във връзка с това партия “Реформа” е изпратила вчера специално писмо до българския президент, с което се настоява държавния глава да упражни своето влияние в последните дни от работата на сегашния парламент да се извършат необходимите поправки в Избирателния кодекс. Да се облекчат процедурите и да се отстранят ненужните пречки, за да може дори при сегашното заварено положение да не участват само добре познатите едни и същи политически играчи.

Във връзка с технологията на избирателния процес от “Реформа” също имат радикални идеи. Те смятат, че най-добрият модел, който може да бъде въведен в бъдеще, е електронно гласуване за всички, като правото на електронен подпис да се осигури безплатно за всички български граждани. (За тези, които не разполагат с компютри или не могат да работят с тях, в общините да се организират тъмни стаички, където да бъде осигурено упражняването на електронен вот с лесни за управление устройства.)

Създателите на “Реформа” заявиха също при представянето на своята политическа програма, че са отворени за сътрудничество, обмяна на идеи и/или създаване на коалиции с всички некомпрометирали се досега във властта малки партии или отделни техни членове, с всички политически активни граждани, които биха решили да се присъединят към тях. И макар, че определят своя политически профил като “център-дясно” – съзнавайки колко са размити понятия като “дясно”, “ляво” и “център” в днешните условия – не биха отказали сътрудничество и с членове на БПС. Единствените, които не биха приели в своите редици, според председателя на “Реформа”, са хората от структурите на бившата Държавна сигурност, и най-вече онези, които са играли ролята на политическа полиция.

“В преамбюла на сегашната конституция не съществува думата морал – каза г-н Клисаров. – Дори само заради това тя трябва да се промени”. От партия “Реформа” представиха днес и първия том от сборник, наречен “Пряката демокрация: ключът за/на Реформа”. В него са събрани становища на експерти в различни области, където идеите, зад които застават създателите на тази партия, са развити в детайли.

.

Видеозапис от пресконференцията:

.

————————————————————————–

* За тази книга, както и за партия “Реформа”, нашето издание не за първи път публикува информация. Авторът на “Игрите на властта” и председател на “Реформа” Петър Клисаров ни беше потърсил неотдавна, в опита си да разчупи медийното неотразяване на неговия политически проект. Клисаров, впрочем, има дълъг емигрантски стаж – той е живял и работил доста време в Канада.

 

2 коментара »

  • Любен Пандев said:

    Подкрепям!

  • SIMO said:

    Я попитайте българите в Торонто, кой е Пепи сервитьора, колко от тях е завлекъл с пари, бил ли е жиголо на дърти еврейки и КАКВИ СА ВРЪЗКИТЕ И ОТНОШЕНИЯТА МУ С МОСАД??? От кога един прост бъм, без образование и мозък е представител на канадското ядрено лоби!?!?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.