2024-04-18

6 thoughts on “Казусът втора джамия в гр. Гоце Делчев

  1. При строежа на Караджа паша джамия са използвани елементи от разрушения от турците християнски комплекс около ранно християнската базилика „Св. Никола“, открита от археолозите в основите на джамията. През османското робство базиликата е разрушена, а върху нея е изградена джамията на Мехмед бей. Редно е да се разруши джамията, за да се възстанови християнската църква. Също джамията е строена на българска земя, с български материали и със сигурност от български „роби“.

  2. Не знам, Ибрахим, кой точно е виновен. Предполагам, че някаква вина има в държавната власт (или поне в Министерството на културата, понеже храмът е оценен като паметник на културата), както и в местната власт. А в известен смисъл, може би дори и в районното мюфтийство. Понеже усилията му досега, както разбирам, са били насочени не за това да се спаси, реставрира и стане действаща Караджа паша джамия, а в това да се строи нов комплекс на гол терен. (При това чрез малко странна покупко-продажба, чрез която главното мюфтийство упълномощава районния мюфтия да купи, или поне така пише в нотариалния акт, парцел от един арабски гражданин, който изглежда е свързан със съмнителни организации. А парцелът, който купува, или поне така е официално, главното мюфтийство, е бил купен преди това от арабския гражданин с официална цел там да се строи мол.)

  3. Здр аз искам да попитам защо тази джамия е допусната да е до това положение, на кого трябва да се търси одговорност, на кого е притежание в момента, това искам да зная.

  4. Ироничната ви закачка не е особено уместна.

    А ако искате да отговорите на въпросите, те са написани вече.

  5. Питайте чеда, питайте – ПОМАЦИТЕ и ще Ви се отговори, що искате да знаете?

  6. Изпратено е Отворено писмо от гражданите на Гоце Делчев до районния мюфтия с въпроси около проекта на мюфтийството. Но вече месец г-н Мохамед не благоволява да отговори,с което затвърждава позицията ни за това кой създава напрежение в района ни с недаването на информация.Текстът на писмото е тук:
    http://www.facebook.com/groups/161071710710956/161119924039468/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *