2024-04-25

2 thoughts on “Избори без нов вид кандидати и без представители на диаспората

  1. Както вече 70 години – ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР.

    Кой ходи на такива избори?

  2. Българите в чужбина имат едно огромно притеснение. Заявленията за разкриване на избирателни секции извън дипломатическите мисии (Приложение 21 от изборните книжа, http://www.cik.bg/?resh=2374) до сега се изпаращаше сканирано по мейл. Съгласно последните поправки на ИК, това заявление може да се подаде само лично, или в писмо. Отпада възможността за подаване по електронна поща. В същото време, все още нямаме възможност за електронно подаване на заявления, както е по Закон. Какво става тогава?

    Списъци при гласуване извън страната

    Чл. 44. (1) При произвеждане на избори за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната, се съставят и подписват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България.
    (2) (Изм. – ДВ, бр. 17 от 2013 г.) Български гражданин, който отговаря на условията по чл. 3, ал. 1 или 2 и желае да гласува, заявява това не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, като постъпилите електронно заявления се публикуват незабавно на интернет страницата на Централната избирателна комисия при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни. В заявлението избирателят посочва имената си по паспорт, лична карта или военна карта, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува. В едно заявление може да е вписано само едно лице. При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България избирателят представя декларация по образец, че отговаря на условията по чл. 3, ал. 2.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *