Home » Авторски страници, политика

Избори без нов вид кандидати и без представители на диаспората

2013.03.14 2 коментара
Spread the love

-цик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С Решение № 2152-НС от 13-ти март 2013 г. Централната избирателна комисия е утвърдила образците на изборни книжа за произвеждане на изборите за народни представители на 12 май т.г. Изборните книжа са публикувани в рубрики “Решения” и “Информация” на сайта на ЦИК.

По повод това решение журналистката Румяна Угърчинска, която от години живее във Франция, пише:

За да стане ясно на всички, че няма да има нов вид кандидати, и още по-малко представители на българите от чужбина –

Излезе Решение N°2152-НС/14.03.2013 г. на ЦИК (Централна избирателна комисия, съставена от партийни квоти от досегашното Народно събрание)

ОТНОСНО: утвърждаване образците на изборните книжа за произвеждане на изборите за народни представители на 12-ти май 2013 г.

Това дава старт за регистрациите на партиите пред ЦИК.

Краен срок: 27-ти март
Тоест: 12 дни за събиране на минимум 7000 подписа (с ЕГН) и 10 000 лева.

– Инициативните комитети за издигане на независими кандидати се регистрират пред съответната Районна избирателна комисия до 1-ви април, след което могат да събират подписи – 3% от броя на избирателите в съответния район, които да внесат най-късно до 9-ти април 2013 г., както и депозит от 10 000 лв. – т.е. те имат срок от 7 дни.

Уточнение: избирателни райони за 3-те милиона българи в чужбина НЯМА.

 

2 коментара »

 • Любо said:

  Българите в чужбина имат едно огромно притеснение. Заявленията за разкриване на избирателни секции извън дипломатическите мисии (Приложение 21 от изборните книжа, http://www.cik.bg/?resh=2374) до сега се изпаращаше сканирано по мейл. Съгласно последните поправки на ИК, това заявление може да се подаде само лично, или в писмо. Отпада възможността за подаване по електронна поща. В същото време, все още нямаме възможност за електронно подаване на заявления, както е по Закон. Какво става тогава?

  Списъци при гласуване извън страната

  Чл. 44. (1) При произвеждане на избори за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България списъците на лицата, заявили желание да гласуват извън страната, се съставят и подписват от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 17 от 2013 г.) Български гражданин, който отговаря на условията по чл. 3, ал. 1 или 2 и желае да гласува, заявява това не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично, чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия, като постъпилите електронно заявления се публикуват незабавно на интернет страницата на Централната избирателна комисия при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни. В заявлението избирателят посочва имената си по паспорт, лична карта или военна карта, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в Република България и населеното място, в което желае да гласува. В едно заявление може да е вписано само едно лице. При произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България избирателят представя декларация по образец, че отговаря на условията по чл. 3, ал. 2.

 • Nik said:

  Както вече 70 години – ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР.

  Кой ходи на такива избори?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.