Home » българи зад граница, Избрано

Десет указания за пенсионното планиране (Част 1)

2013.03.30 Няма коментари
Spread the love

Здравейте приятели и читатели! С всяка изминала седмица въпросите Ви стават все по-интересни и по- разностранни, което ми помага да се запозная лично с повече от Вас, а и също да науча много нови неща от Вас самите. Днес за тема съм събрал няколко полезни и кратки съвета за всички Вас, които са в стадии “пенсионно планиране” и търсят все повече и повече информация по тази интересна и жизнено важна тема.

1. СПЕСТЯВАЙТЕ, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ МОЖЕТЕ, КОЛКОТО ПО-РАНО Е ВЪЗМОЖНО.

Нека не забравяме максимата “По-добре късно, отколкото никога” – но щом става въпрос за пенсионно-осигуряване, колкото по-рано започнете да заделяте пари, толкова по-дълго давате възможност на парите Ви да работят за Вас и да се умножават с времето. Потенциалните печалби от лихви на спестяванията и инвестициите Ви се натрупват с месеците и годините, прекарани във фондовете, в които сте инвестирали, и колкото по-дълго ги задържите там и имате човек, който да Ви помага да ги следи, толкова повече шансовете за финансова независимост клонят във Ваша полза.

2. ПОСТАВЕТЕ СИ РЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ И ОЧАКВАНИЯ.

Когато работя с клиенти, първата тема, която винаги дискутираме с всеки един от тях, е свързана с това как те виждат начина си на живот по времето след като се пенсионират. Веднага след това се опитваме да разберем колко точно ще са разходите им и колко точно са гарантираните приходи, които те очакват. И моята работа е да направя така, че да увеличим сумата на приходите и да намалим разходите им, за да могат те да се насладят на нещата, които обичат да правят, и да не се притесняват за сметките, които ги очакват вкъщи. Базирано на всички тези калкулации, които са подкрепени от документи, които те ми носят, ние разбираме точно колко пари да спестяваме на месец или на година отгоре, за да можем да улесним живота им след няколко години. За всичко това е изключително важно да сте наясно с това къде ще прекарате пенсионирането си – тук, в Америка, или ще се приберете в България, и да сте наясно с начина на живот, който искате да водите през бъдещите години. Всеки има различна гледна точка и перспектива за това, и е изключително важно Вие да намерите Вашата с възможно най-детайлно въображение, за да може то да стане реалност след като се заемем с работата по него.

3. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПЕНСИОННИЯ СИ ПЛАН ЧРЕЗ РАБОТОДАТЕЛЯ СИ, НАРЕЧЕН 401K.

В повечето случаи, използването на 401K е най-лесният и бърз начин да умножите пенсионните си спестявания. В много от случаите компанията, за която работите, ще Ви даде допълнителна сума, която всеки път, когато Вие вкарате пари в пенсионния си план, и те ще вкарат за Вас определена сума. Допълнително към това имате право да приспаднете данъците, които дължите на заплатата си (tax-deduction) със сумата, която сте вкарали във фонда си, и отгоре на това всички печалби не са обложени с данък, докато не използвате парите си. И дори тогава процентът на данък, който ще плащате, ще е много по-малък, докато сте пенсионер. Проблемът, който съществува с тези планове е, че обикновено няма кой да Ви помогне да подберете правилните фондове, които наистина съвпадат с очакванията и целите Ви, и в много от случаите се налага хората, които познавам, да ми носят документите си, за да ги прегледам и прочета. В случаи, че имате възможност да събирате пари в такъв вид план, чувствайте се свободно да ми се обадите, за да прегледаме документите и да изберем правилните места за парите Ви, защото това може да означава разлика от десетки хиляди долари, които може да загубите или да спечелите през годините.

4. РАЗБЕРЕТЕ СЪЩНОСТТА НА TRADITIONAL И ROTH IRA И ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРЕДИМСТВАТА ИМ ПРЕДИ И СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕ.

Точно както 401K, Traditional и Roth IRA имат данъчни преимуществата, които могат да увеличат парите, събрани за пенсиониране с десетки и понякога стотици хиляди долара. Traditional IRA Ви дава възможността да събирате пари, които са извадени от дохода Ви, когато правите данъчните си декларации, и така могат да намалят драстично сумата, която дължите по данъци всяка година, или пък да увеличат сумата, която ще получите обратно след подаване на данъчните си декларации. От друга страна пък, Roth IRA ще Ви даде възможността да получите всичко, което сте заделили, и лихвата, която сте натрупали през годините, без те да се облагат с абсолютно никакъв данък, когато започнете да ги използвате. Тези две финансови оръжия са изключително полезни и важни за Вас, и ако не сте ги прибавили към арсенала си все още, то може би е време сериозно да се замислите върху това.

5. ФОКУСИРАЙТЕ СЕ НА ФИНАНСОВОТО СИ ПОРТФОЛИО КАТО ЦЯЛО, А НЕ НА ОТДЕЛНИТЕ КОМПАНИИ И АКЦИИ, В КОИТО ИНВЕСТИРАТЕ.

За да можете да имате най-добра възвращаемост на парите си, фокусирайте вниманието си на процентното съотношение между корпоративни акции и ценни книжа, които са в портфолиото Ви със спестявания. Много от хората, които идват при мен, фокусират вниманието си на една акция или фонд, и забравят останалото, а това е сигурен начин да загубите с течение на времето. Много от Вас също “инвестират” в злато, което като цяло е една много малка и нищожна част от това как трябва да изглежда портфолиото Ви като цяло. Никога не поставяйте всичките си яйца в една кошница!

Ако намирате информацията за полезна, чувствайте се свободни да я разпространявате сред приятели и познати, които също биха искали да знаят как да работят с парите си по-ефикасно.

Надявам се, че днешните съвети ще Ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще Ви насочат в правилната посока. Ако имате въпроси, коментари и идеи към мен с удоволствие бих ги отговорил на личния ми телефон – 224 522 2413 или на електронната ми поща – [email protected]

 

Ангел Сапунджиев,

в. България Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.