2024-04-19

1 thought on “Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет

  1. „С остър публичен конфликт между президента и премиера в оставка бе белязано вчерашното връщане на проучвателния мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство. В 20-минутна предизвикателна реч Борисов на няколко пъти откровено обиди държавния глава. Плевнелиев бе видимо подразнен и макар и плахо, показа, че не е склонен да се съобразява вече със съветите и плановете на лидера на ГЕРБ.

    Борисов постави под съмнение способността на президента да състави служебно правителство. С изкуствена загриженост той обясни на Плевнелиев, че трудно ще намери хора за всички постове. „Как ще намерите 15 министри? Как ще намерите за няколко дни тези хора плюс областни управители? Как ще ги намерите? Кой ще ги контролира? Вие? Няма как да стане практически това. Ще направят куп безобразия“, заяви Борисов. Той подхрани слуховете, че държавният глава се кани да назначи в служебното правителство съветниците си, въпреки че от президентството опровергаха тези информации. „Вие ако си пратите съветниците за министри, кой ще работи в президентството? Ще оголите тази институция. А на нас ни е нужно да има една институция, държавна, като президентството, хората да могат да идват и да се оплакват, ако имат проблеми“, угрижи се Борисов.

    Борисов използва трибуната, за да отправи „неприлично“ предложение на опозицията – БСП, ДПС, „Синята коалиция“ и „Атака“ да сформират програмно правителство за времето до предсрочните избори, след като са толкова мераклии да управляват, та го свалили от власт чрез „метеж“. В театралния си монолог, адресиран към президента, Борисов изчисли, че парламентарната опозиция събира 101 депутати, и обеща да й „даде“ още 20 депутати от ГЕРБ, за да съберат мнозинство. „20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи на работа, 21 не давам!“, бе условието на Борисов. 20-те от ГЕРБ ще бъдат избрани чрез жребий, тъй като няма доброволци да подкрепят такъв кабинет, съобщи по-късно съвсем сериозно зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова и така подсили абсурда. Не стана ясно дали двамата не познават, не разбират или демонстративно не зачитат принципите на демокрацията и конституцията.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=638266

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *