2024-04-25

2 thoughts on “М. Ризински: България да помогне за демократизиране на Р. Македония

  1. Не пишете лъжи, хули и глупости.
    И не използвайте все пак никове, под които се подписват други участници във форума на Еврочикаго.

    Първо, комунизъм и нация могат да имат знак за равенство най-вече при изкуственото отродяване на части от един народ и създаване на нови нации – пример македонската „нация“. (Имало и идея за създаването на отделна „шопска нация“, както е известно, но тя все пак не се осъществила.)

    Второ, БКП има исторически грях в първите години на комунизма в България и за стигналото до безумие прилагане на идеите на Коминтерна (и на идеята за Балканска федерация, която по-късно пропада) – а именно опитът за отродяване на българите в Пиринско, обучаването им след края на войната на новосъзданения в СР Македония отделен македонски език и пр. Което е една грамадна глупост и национално предателство – каквото никоя друга балканска комунистическа партия никога не е правила, впрочем.

    Трето, и Левски го бяха изкарали разбойник в Османската империя. Вярно, че това е пример от съвсем друг мащаб – освен че е от друго време и с други характеристики – но и тогава е имало хора, които се подиграват с хора и неща, които въобще не са за подигравка.

    В Р. Македония, в 21 век, откритото афиширане на когото и да било като българин, продължава да носи рискове. Което е срамно разбира се – все пак наистина времето е съвсем друго. Но това нямаше да е така дори и до днес, ако самото създаване на отделната македонска идентичност не беше станало възможно чрез твърде много задкулисие, репресии, митове и лъжа. И това задкулисие продължава.

  2. Рушветчия на висок чиновнически пост в Македония, хванат на местопрестъплението, вика силно по правителствените медии България, че го „репресирали“ в Македония! Явно че рушветчийството и гепенето вече са станали характерна черта на побългарените от новата българска комунистическа нация на БКП, ДС и Тато от Правец и те го имат това за национална гордост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *