2024-03-28

1 thought on “Нов протест срещу промотиращо добива на шистов газ събитие

  1. Свидетели сме на поредна лобистка акция и натиск относно добиването на шистов газ в България

    http://www.focus-news.net/?id=n1727433

    „Свидетели сме на поредна лобистка акция и натиск относно добиването на шистов газ в България. Това каза пред журналисти Мариана Христова – една от протестиращите днес пред столичния хотел „Шератон”, където се проведе енергийна конференция, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Десетина протестиращи изразиха несъгласието си за добив на шистов газ у нас чрез технологията хидрофракинг.
    Христова заяви, че в рамките на временната парламентарна комисия за обсъждане на добрите практики във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда е установено, че в страната няма нормативна база дори при конвенционалните сондажи. „Независимо от нашите усилия и добро желание да преговаряме и да говорим по въпроса за регулации в областта на конвенционалните добиви, резултат от тази комисия нямаше никакъв. Тя се превърна в една политическа говорилня и ние сме свидетели само на един единствен опит, чиято цел беше да падне забраната, която имаме наложена, но не и да се промени нещо в посока – регулации, контрол, нова структура, която да се занимава с добивните дейности”, обясни Христова.
    „Върха на всичко беше представянето на лобистки компании и в парламента, и в хотел „Шератон” преди месец. Тогава кметът на Нови пазар, въоръжен с диск на Шеврон, се опита да направи заседание на Общинския съвет на Нови пазар, на което да предложи независимо от забраната, да се отвори офис на фирма „Шеврон” в град. Протестиращите са успели да спрат тази презентация. Още не е затихнал скандалът от Нови пазар, сме свидетели на поредната лобистка акция и поредният лобистки натиск”, заяви протестиращата. По думите й спонсори на днешната енергийна конференция в София са компаниите „Шеврон” и „Мелроуз”, както и Британското посолство. „Те през цялото време се опитват да внушат на гражданите, че тази технология е безопасна, пренебрегвайки резолюцията на Европейския парламент, която излезе с еднозначни констатации, независимо, че не пожела да наложи пълен мораториум в цяла Европа, нейните изводи бяха не по-различни от нашите – спорна технология, предизвиква земетресения, замърсява. Препоръката, която ЕП даде, е да не се прави фракинг в области, в които има вода – подземна, надземна, или въглищни пластове. Нещо, което при нас е изцяло в Добруджа и на местата, където те са взели парцели за експлоатация. Върхът на цялата тази история е, че този форум е обявен под патронажа на министъра на икономиката Делян Добрев, с участието на председателя на спорната комисия Диан Червенкондев и председателят на парламентарната комисия по околна среда Искра Михайлова.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *