Home » Авторски страници

Как румънците по света ще гласуват за депутати и сенатори?

2012.12.09 Няма коментари
Spread the love

Румънците в чужбина ще изберат на парламентарни избори днес, в шест избирателни района по света, двама сенатори и четирима депутати, които ще ги представляват в националния румънски парламент.

 

Как ще гласуват румънците днес, 9-ти декември 2012 г.? Румънците в страната и чужбина ще гласуват за 332 депутати в долната камара на Парламента, както и за 137 сенатори в горната камара. Двама сенатори и четирима депутати ще бъдат избрани в 6 избирателни района в чужбина. Те ще представляват многобройната румънска диаспора в националния Парламент.

За целта са отворени 306 избирателни бюра, което представлява увеличение от около 50% спрямо 2008 година, когато в чужбина имаше 221 бюра за гласуване. Да напомним, че тогава (в чужбина) гласуваха около 24 000 избиратели, които избраха 6 свои представители в Парламента. В страната гласуваха близо 7,2 милиона румънци. За сравнение, на последните парламентарни избори в България около 150 000 български избиратели гласуваха в чужбина (88 000 в Турция).

Българите в чужбина обаче все още нямат свой представител в Народното събрание. Това не се и предвижда в новия Избирателен кодекс. По този въпрос българските партии са единодушни: българите в чужбина не трябва да бъдат представени в Народното събрание, не и на изборите през 2013 г.

 

Любомир Гаврилов,

координатор на временните Обществени съвети на българите във Франция

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.