Home » Избрано

“Рожен”, най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа, затваря заради липса на пари

2012.11.12 Няма коментари
Spread the love

Националната обсерватория “Рожен” спира работа до три седмици

Снимка: Actualno.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Причината е липсата на пари за оцеляването й, съобщи Би Ти Ви.

Обсерваторията не може да си плати дори тока за октомври. Така до края на ноември учените тук ще консервират телескопите и цялото техническо оборудване.

„Това означава, че стигаме до затваряне на обсерваторията, прекратяване на каквато и да е дейност, свързана с обсерваторията, и по-лошият проблем е в това, че никой не знае какво ще се случи впоследствие”, каза директорът на обсерваторията д-р Никола Петров.

Спирането на тока и водата в астрономическия комплекс ще извади от строя специфичното оборудване, а възстановяването му ще струва в пъти по-скъпо.

До декември астрономите ще получават заплати около минималната за страната заради отрязания с почти една трета бюджет. От януари влиза в сила новият бюджет, но това не гарантира оцеляването на техниката.

„Персоналът спира да се качва в обсерваторията, все още остава отворен въпросът как ще се справяме с охраната на обсерваторията. Отворен е и въпросът как точно ще възстановим евентуално електрониката, която я спираме този месец. Но никак не изглеждат добре нещата, спираме работа”, допълва д-р Петров.

 

Източник:  Actualno.com

(Заглавието е на Еврочикаго.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.