2024-04-19

5 thoughts on “Николай Колев – Босия е арестуван за един хвърлен домат

  1. ”Гардиън” за България: ”гнила политика, гнили домати”

    Българският поет Николай Колев с брада като на Толстой уведоми на 14 ноември шест водещи институции в страната си, че планира да замери всяка с по един домат, обвинявайки ги в корупция, пише британският вестник „Гардиън“ в редакционна статия, озаглавена „България: гнила политика, гнили домати“.

    Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието„, цитира вестникът думи на Колев, който след като хвърли първия домат по парламента, бе връхлетян от 40 полицаи и арестуван. Перспективите за доматена революция са малки, но Колев има своите основания, продължава вестникът.

    Според „Трансперънси интернешънъл“ България е задминала ЕС като най-корумпирания член на ЕС, а Центърът за проучвания на демокрацията в София смята, че всеки месец българите плащат по 150 хиляди подкупа.

    Разпространени от Уикилийкс дипломатически грами показаха как организираната престъпност е минала отвъд подкупите и участва пряко в изборната политика. Премиерът Бойко Борисов, който обеща да се бори с корупцията по време на кампанията си, след три години на власт, все още трябва да докаже, че е достатъчно твърд да действа, отбелязва „Гардиън“ и добавя, че мнозина българи не зачитат страната си и имат повече доверие на ЕС.

    Според вестника преговорите за присъединяване на България към ЕС са били прибързани и са оставили страната нереформирана. По Божията милост, пише „Гардиън„, София няма големи дългове и националната икономика е стабилна.

    Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от българските домакинства се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите.

    Според „Гардиън“ „централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон„.

    Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.

    Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подценява. Българите са прави да гледат към Европа, защото съдбата на България зависи много от това дали европейският проект ще се износи и дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и може би още малко домати„, завършва статията на „Гардиън„.

  2. Готвят доматени безредици пред Народното събрание в събота!
    Инициативата пак тръгва от „Фейсбук“

    Готвят доматени безредици пред НС в събота! „Само една Томатина ще ги оправи!“, пишат в обръщението си към своите последователи създателите на страницата във „Фейсбук“ „Доматена революция“. В нея те обявяват, че с и без разрешение ще се съберат пред Народното Събрания в пет следобед в събота и ще го обстрелят с домати и всякакви други зарзавати. В отвореното писмо пише още: „На 20 ноември отряд от 40 милиционери арестува известния дисидент Николай Колев – Босия пред парламента заради това, че е хвърлил домат по сградата на Народното събрание. В знак на солидарност, взимайте торбата с доматите!“Страницата бързо набира популярност и само за няколко часа 283-ма души са потвърдили, че ще участват, а още 120 са отговорили с „може би“. Това предвижда тежки изпитания за полицаите, защото е напълно реална опасността към сградата на парламента да полетят тонове домати в събота.
    Иван Цветков се включва: „Не ми се идва до София, но подкрепям протестите. Стига да не стоят БСП зад тях. Или ДПС. И на мен ми писна да съществувам, искам да живея мизерно като гърците. С по 1000 евро на месец и с по 2 допълнителни заплати за Коледа.“
    Марин Маринов апелира: „Хей,приятели, дайте подробности, за да се подготвим… Идеята е супер, само да не я провалим поради некординираност и неорганизираност.“
    Със сигурност ни очаква интересна събота, а властите ще трябва да се съобразят с новината, че от известно време насам гражданското общество, за което се говори от години, започва да се заражда./БЛИЦ/

  3. Две години затвор за тежка хулиганска проява грозят Николай Колев-Босия. Той бе задържан вчера затова, че хвърли домат и оплеска парламента. Тази сутрин Босия бе освободен от ареста на Първо РПУ, където бе задържан за 24 часа. Колев си купил специално шест развалени домата от пазар Красно село, за да ги хвърли по различни институции – Народно събрание, Президентство, Министерски съвет и т.н.

    Той обаче не успя да свърши намисленото, тъй като бе арестуван още след първия домат. Босия изпратил преди седмица писма до различните ведомства като изразил протеста си срещу начина им на работа. От никъде обаче не го поканили на разговор, което предизвикало следващия етап от недоволството му.

    Колев обясни, че протестира срещу парламента специално заради „поправките, които обслужват олигарси, лошите закони и това, че дори и те не се изпълняват“.

    Арестуваният се оплака, че му отказали адвокат и не му дали да си пие лекарствата за диабет. Ден по-рано кварталният от Шесто РПУ дошъл при него и го предупредил да не ходи да хвърля домати.

    Избрах домат, защото не може да нарани човек – ако се изцапа, той може да се изпере, но ако го нараня, не мога да му зашия главата или да му заваря черепа, обясни избора си той и допълни, че в последните години всичко е „червено и гнило“. /БЛИЦ/

  4. Солидарен съм напълно с гражданската постъпка на Николай Колев-Босия.

    Смущава ме апатията, обзела българското общество в страната и в чужбина.

    Къде е българският народ? Населението се е превърнало в сеирджийска тълпа, захранвана от затъпяващи сериали.

    Ще се сети ли някой да организира подкрепа и солидарност за отчаяната акция на проф.Янко Н. Янков-Вельовски, или ще си останем само с благи пожелания за здраве и успех?

    Народе-е-е!!!

  5. Защо Николай Колев-Босия е сам пред парламентa
    Защо никой не се вслуша в думите на финансовия министър, че българите живеят „добре“.
    Защо не се отговори на въпросите – докога ще плащаме за съдебни грешки.
    Защо трябва да се осъждат престъпниците, като те са основните спонсори на съдии и адвокати.
    Много пъти „защо“, но няма кой да отговори.
    Кервана си върви и кучетата не лаят вече.
    Така е било, така е и така ще бъде…………….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *