2024-04-25

1 thought on “Кабинетът „Станишев” договарял тайно от ЕС ядрено гориво от Русия

  1. Новият СРС скандал: „чикагска пиратка“ на Янев или бомба с дистанционно от САЩ?

    http://www.bivol.bg/srs-yanev-belene.html

    „Отговорният фактор“ на Яне Янев (ако има такъв) всъщност му е спуснал задача да пришпори не особено ентусиазираната българска прокуратура, за да бъде неутрализиран „проруския енергиен маестро“ Румен Овчаров и кликата му. В избора на вестоносеца обаче има и забавен елемент, тъй като Янев, разнасящ не от вчера секретни папки и флашки, е определен от посланик Макълдауни като „политически шут“ и „шарлатанин“. В момента, в който секретните папки попаднат в неговите ръце, те престават да са секретни и това е много добре известно (не само) на американците.

    Днес на ред е Р. Овч. и ако българската прокуратура си свърши работата, това ще е червена точка за нея. Но нищо чудно след година или две да дойде друго послание от Вашингтон, което да гласи следното: „Един много отговорен фактор във Вашингтон, който е експерт по проблемите на наркотрафика, ме попита в прав текст защо не е разследван Бойко Борисов за трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари“. И нищо чудно отново Янев да бъде избран за вестоносец. Историята познава случаи, когато придворните шутове служат на няколко крале.

    Тогава отново ще потекат СРС-та към медиите, в които няма да намерите нищо ново в сравнение с докладите на американците, изтекли в Wikileaks. Доклади, които по думите на главния прокурор Борис Велчев съдържат само твърдения. „Представяте ли си каква държава ще сме, ако разследват някого само по твърдения“ – попита той?

    Можем доста отчетливо да си представим обаче каква държава сме в момента. От новия теч на СРС става ясно, че прокуратурата е отказвала през годините, отказва и сега да разследва и твърденията подплатени с неоспорими доказателства.

    Из нецензурираната версия на доклада на Алекс Караянис озаглавен МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР [06SOFIA1691] При първоначалната публикация, в съответствие с договора на Биволъ с Wikileaks, бяха заличени имената на информаторите на посолството. От началото на септември 2011 г. след допуснат теч на информация от журналист на Guardian всички 250000 дипломатически грами са налични в Мрежата в оригиналния им вид:

    КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ 16. (C) Друго име, което винаги се появява, когато се говори за проблемите в енергийния сектор, е това на Красимир Георгиев. Според пресата, Георгиев е един от най-богатите хора в България и живее главно в Швейцария. Той и сегашният енергиен министър Румен Овчаров заедно са завършили Московския институт по енергетика и отново са се запознали, когато Георгиев е работел за партийния комитет в Енергопроект, където Овчаров е работел.

    Главната фирма на Георгиев, Frontier, присъства там, където са парите – енергетика, недвижими имоти, нефтопроводи, магистрали, военни офсети и т.н.

    17. (C) Красен Станчев (моля, да се защити) ни каза, че Георгиев

    SOFIA 00001691 004.2 OF 006

    обикновено създава концепцията на даден проект, а след това възлага реалната работа на различни инженерингови и технически фирми. Както Станчев обяснява, той е рентиер, който цели да получи голям дял от мултимилионни сделки. Георгиев е главният юридически консултант зад ползващата се с лоша корупционна слава сделка за автомагистрала „Тракия“. Според Станчев, по време на най-голямото брожение по отношение на „Тракия“, Георгиев е предлагал да плати на Станчев и неговия институт 45 000 евро за положителна статия за Frontier; когато Станчев отказал, Георгиев намерил друг институт, който я написал за по-ниска цена.

    18. (C) Георгиев е бил консултантът и лобистът зад три важни проекта – „Каскада долна Арда“, „Марица изток 1″ и „Марица изток 3″ – където инвестициите надминаха 800 милиона щатски долара. При „Марица Изток 3″, Георгиев беше главният лобист за американската фирма „Entergy“, която спечели поръчката в неконкурентен процес, след като беше номинирана от енергийния министър Иван Шиляшки като „стратегически инвеститор“. Членове на социалистическата партия твърдят, че Шиляшки и повечето големи фигури в енергийното министерство по време на управлението на Иван Костов са били под личния надзор на Георгиев. Георгиев също беше ангажиран във ВЕЦ „Цанков Камък“ и язовир „Яденица“, както и в договорите за доставка на ядрено гориво за „Козлодуй“. Още повече, Frontier притежава 45% от Universal Burgas Terminal, ключов елемент от бъдещия петролопровод Бургас-Александропулис, който в момента се договаря между Русия, България и Гърция.

    19. (C) Повечето българи познават Георгиев покрай скандала с Топлофикация, когато се разкри че той и възрастната майка на Валентин Димитров, която също е заплашена от обвинения в пране на пари – са партньори във фирма за недвижими имоти. Много хора очакват влиянието на Георгиев в сектора да расте сега, когато Румен Овчаров е министър на Енергетиката. Александрова от Капитал ни каза, че Георгиев, който няма официална позиция в министреството, участва в официалните срещи на Овчаров редовно и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Руските енергийни служители са повдигали въпроса за присъствието на Георгиев на междуправителствени преговори, докато служители на Citigroup са напускали презентация заради неговото присъствие.

    20. (C) Георгиев беше намесен в скорошното решение на енергийното министерство да възложи (без конкурс) 14-годишна поръчка на руската фирма ТВЭЛ, която да снабдява Козлодуй с ядрено гориво. Членът на опозицията Иван Иванов ни каза, че сделката е очевидно неизгодна, тъй като горивото струва с 40% повече, отколкото в Русия и твърди, че горницата е разделена между български (25%) и руски (40%) посредници.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *