Home » българи зад граница

Законопроектът за българите в чужбина е бил оттеглен днес от разглеждане в НС

2012.09.04 2 коментара

4 септември 2012 г.

Днес на извънредно пленарно заседание на Народното събрание в 13 часа, в дневният ред е бил включен за разглеждане на първо четене  законопроектът за българите и българските общности извън Република България (Вносител: Министерски съвет; 27.6.2012 г.). Този текст има амбицията да регламентира взаимоотношенията между държавата и емигрантите, които да се разглеждат занапред не като български граждани съгласно Конституцията, а като на “субекти с българско самосъзнание”, с всички произтичащи от това отрицателни последствия.

Благодарение на усилията и на Обществените съвети на българите в чужбина сред парламентарно представените партии и в Президентството, днес законопроектът е бил оттеглен!

Обществените съвети бяха представили свое Становище за този проектозакон, изцяло негативно, внесено официално и регистрирано на страницата на Министерския съвет, въпреки че то старателно се укрива от ДАБЧ. (В първата му версия Становището е публикувано от Министерския съвет тук.) В това отношение те са срещнали разбиране от страна на вицепрезидента на Р. България г-жа Маргарита Попова. Приемането на такъв закон, сега и в този му вариант, би обезсмислило напълно президентската инициатива за срещата с българските общности през м. ноември в Брюксел и би торпилирало предишната инициатива от заседанието на Съвета по духовност, култура и национална идентичност на 18 юни (вижте тук).

Засега не е определена нова дата за гледането на този законопроект, но се очаква Обществените съвети да внесат официално становище и евентуално конкурентен проект за Закон.

 

Еврочикаго

2 коментара »

 • Благодарен said:

  Поздравления за всички тези, които с усилията си объркаха плановете на няколко държавни чиновници опитващи се да си усигурят с този закон топли местенца на софрата.

 • Вагит Алекперов said:

  Цитат от законопроекта:
  “2. организира срещи с експерти и личности със значимо обществено
  присъствие в съответните области;”
  Това ми напомня за срещата на “значимия” академик Дончев с българи в Холандия. Да се готви не по-малко значимия Доктор Онорис Кауза Христо(мамата)Стоичков! Агента Тервел вече не оглавява агенцията, но пък законопроекта си е направо изплагиатстван от брилянтния му чалга стайл! Странно как ли водят на отчет и как ли квалифицират българските граждани отвъд Капъ Куле???? Трябва да се консултират с академика. Ако и той не знае, Доктор Ицо Мамата да тегли една…….научна обосновка!
  Жалки нещастници! Светът се глобализира, падат граници, а те ни бройкат на отчет в консулствата! Спекулират с носталгията ни и по-доверчивите се предават на шовинистичните амбиции на червени мекерета. Мекеретата пребират хонорарите, а за нас остава “духовното извисяване” от срещите и концертите на ефтините силиконови пачаври, които са призвани да разпръскват българската духовност с азиатски ритми и мелодии! И се кефим! Страшно се кефим! Толкова се кефим когато сме окичили златни кръстове, пък кълчим снага в ритмичен кючек, че арабите получават атаки на нежност към българщината при тази гледка.
  Дерзайте друзя! Гласувайте нетърпящия отлагане закон за българите в чужбина! Много хора се изплъзнаха от контрола на службите – вкарайте ги в асоциации, фондации и прочие, за да са ви под погледа!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.