Home » Избрано

Защо Исландия не присъства в новините

2012.08.29 9 коментара
Spread the love

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Милка Илиева,  videlei.com

 

Историята, разказана от италианското радио, за пълзящата революция в Исландия, е отличен пример за това колко малко нашите медии ни разказват за света. През 2008 г., в началото на финансовата криза, Исландия буквално изпада в несъстоятелност. Причините бяха споменати само мимоходом, и тъй като тя е малко известен член на Европейския съюз, така да се каже, изчезна от радарите.

След като една след друга европейските страни последователно се оказват заплашени от фалит, което заплашва съществуването на еврото, което отново ще има сериозни последствия за целия свят, последното нещо, което властите биха искали е Исландия да се превърне в пример за другите. Ето защо:

За пет години нео-либералният режим прави Исландия (население 320 000, без армия), една от най-богатите страни в света. През 2003 г. всички банки в страната са приватизирани, и с цел да се привлекат чуждестранни инвеститори, те предлагат онлайн банкиране, а ниските разходи им позволяват да предложат сравнително високи нива на възвръщаемост. Сметките Icesave привличат много малки британски и холандски инвеститори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Но с нарастването на инвестициите нараства и външният дълг на банките. През 2003 г. дългът на Исландия се равнява на 200 % от нейния БВП, а през 2007 г. е 900 процента. Глобалната финансова криза от 2008 г. е фатален удар. Трите основни банки в страната – Landbanki, Kapthing и Glitnir са национализирани, а кроната загубва 85 на сто от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия е обявена в несъстоятелност.

Противно на това, което може да се очаква, в процеса на пряката демокрация криза доведе Исландия до възстановяване на нейните суверенни права, което в крайна сметка доведе до нова конституция. Но това е било постигнато чрез много тежки битки.

Министър-председателят на Социалдемократическото коалиционно правителство, Геир Хаарде води преговорите за предоставяне на 2,1 милиарда щатски долара заем, към който скандинавските страни добавят още 2.5 милиарда евро. Но международната финансова общност притиска Исландия да приеме драстични мерки. МВФ и Европейският съюз искат да поемат дълга с аргумента, че за страната това е единственият начин да се разплати с Великобритания и Холандия.

Протестите и безредиците продължават, което в крайна сметка принуждава правителството да подаде оставка. Изборите са преместени за април 2009 г., като на власт идва лява коалиция, която осъжда неолибералната икономическа система, но веднага се поддава на изискванията Исландия да изплати общо на три и половина милиарда евро.

Което означава, че всеки гражданин на Исландия трябва да заплаща по 100 евро на месец в продължение на петнадесет години, за да изплати дълговете, направени от частни лица към други лица. Това всъщност се оказва сламката, която счупи гърба на камилата.

И тогава се случва нещо изключително

Становището, че гражданите трябва да плащат за грешките на финансовия монопол, че цялата страна трябва да бъдат задължена да плаща частни дългове, променя отношенията между гражданите и техните политически институции, и в крайна сметка доведе до това, лидерите на Исландия да вземат страната на избирателите. Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказва да ратифицира закона, който ще направи гражданите на Исландия отговорни за дълговете на исландските банки и се съгласява да свика референдум.

Разбира се, международната общност само увеличава натиска върху Исландия. Великобритания и Холандия заплашват със сурови репресии, което ще доведе до изолация на страната. Когато исландците гласуват, МВФ заплашва да лиши страната от помощ. Британското правителство заплашива да замрази спестовни и разплащателни сметки на исландците. Grimmson казва: „Беше ни казано, че ако не приемем условията на международната общност, ще се превърнем в северна Куба. Но ако ние се бяхме съгласили, щяхме да станем северното Хаити.

В през март 2010 г. на референдума 93 на сто гласуват против изплащането на дълговете си. МВФ замразява кредитирането веднага. Но революцията (за която почти не писаха традиционните медии) не се изплашва. С подкрепата на гневни граждани, правителството започва граждански и наказателни разследвания срещу лицата, отговорни за финансовата криза. Интерпол издава международна заповед за арест на бившия президент на банка Kaupthing Сигурдур Einarsson, а други банкери, също съпричастни към катастрофата, бягат от страната.

Но исландците не спират дотук: те решават да приемат нова конституция, която ще освободи страната от властта на международните финанси и виртуални пари.

За да напишат нова конституция, хората на Исландия избират 25 души, сред 522 възрастни, които не принадлежат към нито една политическа партия, и които са препоръчани от най-малко 30 души. Този документ не е дело на шепа политици, а е написан в Интернет. Учредителните събрания се провеждат он-лайн, гражданите могат да пишат коментари, да правят предложения и със собствените си очи да гледате как постепенно конституция се оформя. Конституцията, която в крайна сметка е създадена с участието на всички хора, ще бъде представена в парламента за одобрение, след следващите избори.

Днес същите тези решения се предлагат на други народи…. на Гърция, Испания, Италия…

Нека да погледнем Исландия. На нейния отказ да се подчини на чужди интереси, когато малка страна, силно и ясно заяви, че страната е независима.

Ето защо Исландия не присъства в новините.

 

9 коментара »

 • tchekov said:

  Никой не пише за исландкия развой на финансовата криза защото един от исландските банкери-крадци, закупи за смешни пари БТК и я продаде за много пари. Днес същия този мошеник е партньор на бизнес-дамата Цветелина Бориславова…

 • Tsenko Tsonev said:

  Към chekov:
  И кой е той (крадеца)? Защо не се изписват имената на “крадците”? От страх? Или…?

 • tchekov said:

  Е-е-е, Цонев, по-спокойно с нападките, направи си труда и ти да попиташ, да потърсиш, а не да чакаш другите да ти здъфкат информацията и да ти я поднесат. От липса на време и от бързане не го направих. Става дума за Тор Бьорголфсон. Баща му Бьоргофуг доведе до фалит исландската банка “Ландесбанки”.

 • Гергана said:

  Проверявайте си фактите, преди да пишете. Исландия не е член на Европейския съюз и с грешка във второто изречение просто се отказвам да чета по-нататък.

 • Mariana said:

  Уважаема Гергана,

  Ирландия наистина не е член на ЕС, както правилно отбелязвате. Съжаляваме за тази неточност в материала, който впрочем не е наш – той е в рубриката “Избрано” на сайта, ако въобще сте забелязала, в която рубрика се препубликуват интересни материали от други медии. Исландия е кандидат-член, още не са я приели. Има някакви проблеми с уеднаквяване на законодателството по отношение на рибарството и други неща, заради които не е завършен процесът на приемане.

  По-важното е обаче, че съдите за един текст, преди да сте го прочела. А става въпрос за текст, съдържащ информация и съпоставки, каквито за съжаление почти не се правят, въпреки, че би трябвало.

 • marinka said:

  Много ценна информация – която не е зла да се разпространява всячески по интернет, а и сред приятели и познати. Да се види и разбере че НАЧИН ИМА! Само че има хора които не искат да знаем че има! …

 • Raia said:

  Ако българският народ си отвори очите може да се измъкнем от тази мизерия. И както казват хората: “Беден народ се управлява и манипулира лесно”. Това е много добър пример. Хората от народа най-добре знаят какъв живот живеят и е редно те да управляват, а не разни “богопомазани”, които гледат само да си правят далаверите на наш гръб и за наша сметка.

 • Исландия said:

  Исландия осъди 26 банкери на общо 74 години затвор. Върховният съд на Исландия и Районният съд в Рейкявик осъдиха трима топмениджъри на исландската Ландсбанкин, както и двама шефове и един от водещите инвеститори в “Кауптинг” за финансови престъпления в навечерието на финансовия колапс на страната през 2008 г.
  По-голямата част от осъдените ще получат присъда за лишаване от свобода от две до пет години. Най-голямото наказание в Исландия за финансови престъпления е 6 години, въпреки че в момента се разглежда възможността за по-дълго наказание. С тези решения броят на банкери и финансисти, които са били осъдени на лишаване от свобода за престъпления, свързани с финансовия колапс е достигна 26.
  Наказателните процедури, са резултат от манипулиране на исландските финансовите пазари от банкерите. В крайна сметка, натрупването на външния дълг се превърна в срив на целия банков сектор през 2008 година, съобщава сп. “Исландия”.
  Засега с най-тежки присъди са мениджърите на банка “Кауптинг”. 11 бивши банкери са осъдени на по 4 и половина и повече години затвор. Бившият изпълнителен директор на банката Хрейдар Мар Сигурдсон и Магнус Гудмундсон, изпълнителен директор на “Кауптинг Люксембург” ще лежат в затвора по 6 г., след като бяха осъдени за няколко престъпления – пазарна манипулация, финансови злоупотреби и злоупотреба със служебното положение. Президентът на банката Сигурдур Ейнарсон бе осъден на 5 г. по две дела за пазарна манипулация. “Кауптинг” бе третата банка в Исландия до 2008 г., но с настъпването на кризата бе одържавена, за да се спаси.
  Миналата седмица във Върховния съд се проведе едно от последните дела срещу банкери. Делото бе срещу изпълнителния директор на Ландсбанкин, който бе осъден на 3,5 г. затвор за пазарна манипулация. За виновни бяха признати и шефове от банка “Глитнир”.
  През 2001 г. Исландия дерегулира финансовата си система и манипулациите на пазарите, извършени от банкери, доведоха до системен срив, когато започна и световната криза през 2008 г. Държавата пое контрола върху водещи банки в страната, икономиката блокира и страната потъна. Банките бяха преструктурирани, като средствата от МВФ не бяха използвани за спасяването им. Днес икономиката се възстановява и дори се очаква недостиг на работна ръка в следващите няколко години.
  Присъдите са в пълен контраст с рекордно ниското ниво на броя на наказателните процедури на главни изпълнителни директори и финансови мениджъри на високо ниво в САЩ. За разлика от САЩ, по силата на закона Исландия е избрала да задържи престъпниците, които манипулират тяхната финансова система. Обвинението на исландските банкери представлява отчетност, която не съществува в Съединените американски щати. Изглежда ясно, че финансовите “Господари на Вселената” са тези, които наистина контролират политическия апарат в САЩ, което очевидно показва, че няма човек, който ще ги държи отговорни за манипулацията на финансовите пазари, пише Theburningplatform.

 • . said:

  VREME e TIKVUN da si HODI!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.