2024-03-19

9 thoughts on “Защо Исландия не присъства в новините

  1. Исландия осъди 26 банкери на общо 74 години затвор. Върховният съд на Исландия и Районният съд в Рейкявик осъдиха трима топмениджъри на исландската Ландсбанкин, както и двама шефове и един от водещите инвеститори в „Кауптинг“ за финансови престъпления в навечерието на финансовия колапс на страната през 2008 г.
    По-голямата част от осъдените ще получат присъда за лишаване от свобода от две до пет години. Най-голямото наказание в Исландия за финансови престъпления е 6 години, въпреки че в момента се разглежда възможността за по-дълго наказание. С тези решения броят на банкери и финансисти, които са били осъдени на лишаване от свобода за престъпления, свързани с финансовия колапс е достигна 26.
    Наказателните процедури, са резултат от манипулиране на исландските финансовите пазари от банкерите. В крайна сметка, натрупването на външния дълг се превърна в срив на целия банков сектор през 2008 година, съобщава сп. „Исландия“.
    Засега с най-тежки присъди са мениджърите на банка „Кауптинг“. 11 бивши банкери са осъдени на по 4 и половина и повече години затвор. Бившият изпълнителен директор на банката Хрейдар Мар Сигурдсон и Магнус Гудмундсон, изпълнителен директор на „Кауптинг Люксембург“ ще лежат в затвора по 6 г., след като бяха осъдени за няколко престъпления – пазарна манипулация, финансови злоупотреби и злоупотреба със служебното положение. Президентът на банката Сигурдур Ейнарсон бе осъден на 5 г. по две дела за пазарна манипулация. „Кауптинг“ бе третата банка в Исландия до 2008 г., но с настъпването на кризата бе одържавена, за да се спаси.
    Миналата седмица във Върховния съд се проведе едно от последните дела срещу банкери. Делото бе срещу изпълнителния директор на Ландсбанкин, който бе осъден на 3,5 г. затвор за пазарна манипулация. За виновни бяха признати и шефове от банка „Глитнир“.
    През 2001 г. Исландия дерегулира финансовата си система и манипулациите на пазарите, извършени от банкери, доведоха до системен срив, когато започна и световната криза през 2008 г. Държавата пое контрола върху водещи банки в страната, икономиката блокира и страната потъна. Банките бяха преструктурирани, като средствата от МВФ не бяха използвани за спасяването им. Днес икономиката се възстановява и дори се очаква недостиг на работна ръка в следващите няколко години.
    Присъдите са в пълен контраст с рекордно ниското ниво на броя на наказателните процедури на главни изпълнителни директори и финансови мениджъри на високо ниво в САЩ. За разлика от САЩ, по силата на закона Исландия е избрала да задържи престъпниците, които манипулират тяхната финансова система. Обвинението на исландските банкери представлява отчетност, която не съществува в Съединените американски щати. Изглежда ясно, че финансовите „Господари на Вселената“ са тези, които наистина контролират политическия апарат в САЩ, което очевидно показва, че няма човек, който ще ги държи отговорни за манипулацията на финансовите пазари, пише Theburningplatform.

  2. Ако българският народ си отвори очите може да се измъкнем от тази мизерия. И както казват хората: „Беден народ се управлява и манипулира лесно“. Това е много добър пример. Хората от народа най-добре знаят какъв живот живеят и е редно те да управляват, а не разни „богопомазани“, които гледат само да си правят далаверите на наш гръб и за наша сметка.

  3. Много ценна информация – която не е зла да се разпространява всячески по интернет, а и сред приятели и познати. Да се види и разбере че НАЧИН ИМА! Само че има хора които не искат да знаем че има! …

  4. Уважаема Гергана,

    Ирландия наистина не е член на ЕС, както правилно отбелязвате. Съжаляваме за тази неточност в материала, който впрочем не е наш – той е в рубриката „Избрано“ на сайта, ако въобще сте забелязала, в която рубрика се препубликуват интересни материали от други медии. Исландия е кандидат-член, още не са я приели. Има някакви проблеми с уеднаквяване на законодателството по отношение на рибарството и други неща, заради които не е завършен процесът на приемане.

    По-важното е обаче, че съдите за един текст, преди да сте го прочела. А става въпрос за текст, съдържащ информация и съпоставки, каквито за съжаление почти не се правят, въпреки, че би трябвало.

  5. Проверявайте си фактите, преди да пишете. Исландия не е член на Европейския съюз и с грешка във второто изречение просто се отказвам да чета по-нататък.

  6. Е-е-е, Цонев, по-спокойно с нападките, направи си труда и ти да попиташ, да потърсиш, а не да чакаш другите да ти здъфкат информацията и да ти я поднесат. От липса на време и от бързане не го направих. Става дума за Тор Бьорголфсон. Баща му Бьоргофуг доведе до фалит исландската банка „Ландесбанки“.

  7. Към chekov:
    И кой е той (крадеца)? Защо не се изписват имената на „крадците“? От страх? Или…?

  8. Никой не пише за исландкия развой на финансовата криза защото един от исландските банкери-крадци, закупи за смешни пари БТК и я продаде за много пари. Днес същия този мошеник е партньор на бизнес-дамата Цветелина Бориславова…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *