Home » Авторски страници, българи зад граница

Становище на сдружение “ДА” във връзка с проектозакона за българите извън граница

2012.08.29 3 коментара
Spread the love

 

До г-н Валери Радолов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“

към Държавна агенция за българите в чужбина

София 1000, бул.“Дондуков“ 2А

 

 СТАНОВИЩЕ

от

Сдружение Българска Демократична Алтернатива – „ДА”

е-мейл: [email protected] | интернет сайт: www.kajeteda.com

 

Уважаеми Господине,

Ние, членовете на Сдружение „ДА”, имащо за цел обединението на българите от чужбина и сънародниците ни в Родината, следим с безпокойство обсъждането на проектозакона, наречен “за българите от чужбина”. Обръщаме се към Вас след като прочетохме и коментирахме обширно текстовете, които предлагате. Те са толкова далеч от актуалното европейското мислене и законодателство, че не заслужавaт да бъдат разглеждани подробно. За да ни разберете, ще Ви дадем няколко конкретни примера. От вчера българските цигани наложиха на френските власти правото да пребивават и работят във Франция, защото се ползват от правата на европейски граждани. Те показаха пътя на всички българи. Циганите доказаха, че всички ние сме граждани на Европа, където и да сме. Изглежда някои в София още не са го разбрали. Поради това Ви припомняме, един основен принцип: никоя държава членка на ЕС не може да си измисля закони в противоречие с тези на Евросъюза.

В момента с 30% население, пръснато къде ли не, България е най-разединената нация в Европа, а може би в света. Фактът, че е най-бедната, не е случаен. Разединението е причината за бедността и мизерията. Ето защо умуването около проблема за българското население е изключително актуален, но не в посоката, в която Вие сте тръгнали. Националното представителство, за което говорите, не може да бъде абстрактно, чиновническо или любителско. Представителството според всички демократи се казва Парламент. Българите, живеещи в чужбина, техните деца и внуци, имащи кръвна връзка с България, ще се почувстват солидарни и горди с произхода си, само когато техни представители застанат на трибуната на Народното събрание в София.

Веднъж в българската история законодателната власт е гласувала „извънреден закон”, специално направен за част от българските граждани, позоваващ се на етническото им различие. Срамните последствия на този закон бяха изтрити благодарение на хуманизма и солидарността на българския народ. Ето защо ние, членовете на сдружение „ДА”, се противопоставяме на всякаква инициатива, взимаща като параметри за граждански права – етнически произход, местоживеене или месторождение. Никога повече не бива да се повтаря 1941 година!

В заключение, уважаеми господине, Вие сигурно познавате един стар български обичай. Преди да се тръгне на път, хората сядат за няколко минути и размислят мълчаливо. Препоръчваме на всички, които са запретнали ръкави за по-горе цитирания закон, преди да напишат каквото и да е, да седнат и размислят: Христо Ботев, според настоящите действащи закони – българин ли е или е българин от чужбина?!

 

С уважение:  Божидар Чеков

Председател на Сдружение „ДА”

 

3 коментара »

  • въпрос said:

    Не ми ясно защо писмото е до въпросния г-н Радолов, обикновен експерт в агенцията, а не до нейния председател, ако има такъв, директор, главен секретар или някой друг от ръководството й.

  • tchekov said:

    Моля ви се г-н Въпрос, вземете и напишете към който вие мислите, че е по-подходящо да се пише. Ние това направихме, защото така преценихме. Българите казват “На харизан кон зъбите се не гледат”…

  • защо се дразните? said:

    Никой не оспорва аргументите в писмото.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.