Home » българи зад граница, Е-Списание

Правната комисия на българското НС отложи разглеждането на законопроекта на ДАБЧ

2012.08.01 Един коментар
Spread the love

Извадка от стенограма на заседание на Правната комисия на българското Народното събрание –

Обсъждане за първо гласуване на законопроект за българите и българските общности извън Република България

—————

П Р О Т О К О Л
№ 137

Днес, 19.07.2012 г., четвъртък, от 16:00 часа се проведе заседание на Комисията по правни въпроси.

На заседанието присъстват: от Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Огнян Николов, държавен експерт в дирекция „Устройство на територията” и Марияна Тотева, държавен експерт в дирекция „Държавна собственост”; от Министерството на външните работи – Красимир Божанов, началник на отдел в дирекция „Международно право и юридически въпроси” и Венета Заякова и Румяна Йорданова, държавни експерти в отдел „Консулски отношения”; от Държавната агенция за българите в чужбина – Росен Иванов, председател, Йордан Янев, заместник-председател, Галина Ганчева, главен юрисконсулт и Снежана Йовева, съветник в кабинета на вицепремиера Симеон Дянков;
Към протокола се прилага списък на присъстващите членове на комисията.
Заседанието се ръководи от Искра Фидосова, председател на Комисията по правни въпроси.

Искра Фидосова:

Уважаеми колеги, откривам заседанието на Комисията по правни въпроси. По присъствен списък са 21 от членовете на комисията. Част от колегите са на заседания на други комисии, като са ми дали писмено как гласуват по законопроектите, които са в днешния дневен ред:
1. Обсъждане за първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, № 254-01-78, внесен от Огнян Стоичков Янакиев, Веселин Методиев Петров, Ивелин Николов Николов, Ивайло Георгиев Тошев и Алиосман Ибраим Имамов на 09.07.2012г.
2. Обсъждане за първо гласуване на законопроект за българите и българските общности извън Република България, № 202-01-35, внесен от Министерски съвет на 27.06.2012 г.

[…]

По втора точка – Обсъждане за първо гласуване на законопроект за българите и българските общности извън Република България, № 202-01-35, внесен от Министерски съвет на 27.06.2012 г.

Има думата г-н Казак за процедура.

Четин Казак:

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми колеги,

Това е един доста сериозен закон и ми се струва като израз на уважение и към закона като такъв и към Правната комисия, според мен, е редно той да бъде представен и защитаван тук от този министър, който пое ресора на министъра без портфейл, който отговаря за българите в чужбина. Моите уважения към председателя и членовете на Държавната агенция за българите в чужбина, но ми се струва, че все пак трябва да е ясен политическият субект и органът на изпълнителна власт – първостепенен, който да отстоява пред Комисията по правни въпроси този закон.

Затова правя процедурно предложение за отлагане на разискванията, докато не дойде ресорният министър.

Искра Фидосова:

Кой е ресорният министър? Г-н Дянков ли? (Да.)

Снежана Йовева:

Аз бих могла да представя законопроекта.

Искра Фидосова:

Законът поставя изключително много въпроси, принципни по понятия. Аз дори се изненадвам, че въобще такъв закон е правен без дискусия и без обсъждане. Това е нещо много сериозно.

Росен Иванов:

Имаше работна група. Освен това законопроектът много дълго стоя на сайта на Агенцията

Искра Фидосова:

Аз не говоря за работна група. Говоря за обществено обсъждане. Защото като се започне още от първия текст, ще има тежки спорове по основни понятия.

Освен това, при нас няма представени абсолютно никакви становища по един толкова важен законопроект от когото и да било. Имам само и единствено законопроектът. От никой няма нищо постъпило. Може би трябва да ни дадете позиции и становища, които са изразени при вас при изготвяне на законопроекта, за да можем да се запознаем и да сме наясно кой подкрепя и кой не подкрепя законопроекта.

Колеги, да отложим разглеждането на законопроекта в присъствието на ресорния министър и с молба да се представят становища, които са изразени при вас от различни институции и диаспори в чужбина.

Г-н Лазаров, заповядайте.

Димитър Лазаров:

По принцип законите, за да се входират в Народното събрание, преди това трябва да минат на широко обществено обсъждане. Това го пише в Закона за нормативните актове. Задължително трябва да се спазва това. Какво значи какви становища? Ние нямаме задължение да четем сайта на агенцията. Вие трябва да ни убедите, че е минала тази процедура на широко обществено обсъждане, а не само че е качен на сайта на агенцията.

Искра Фидосова:

Колеги, ще подложа на гласуване предложението за отлагане на разискванията по този законопроект с молба към представителите на вносителите да бъдат изпратени позиции и становища по законопроекта, с които те разполагат и са разполагали в процеса на изработването на законопроекта, както и в съвместно уточнен ден на заседание на Комисията по правни въпроси, с молба от членовете на комисията да бъде представен законопроекта от ресорния министър и това е вицепремиерът министър Дянков.

Който подкрепя това процедурно предложение, моля да гласува. Двадесет „за”. Против и въздържали се няма.

Обръщам се към сътрудниците на комисията да изискат становищата, постъпили до другите комисии и да изискат и други от фазата на изготвянето на законопроекта. След като получим становища ще определим и деня за обсъждане на законопроекта.

Освен това, има и Законопроект за изменение допълнение на Закона за българското гражданство и предлагам тези два законопроекта да ги гледаме заедно. В Закона за българското гражданство също имаше текстове, които мен лично ме стресираха силно.

Продължаваме с следващата точка от дневния ред.

 

Източник:  Рarliament.bg

One Comment »

  • Godlieb said:

    ДА ПОМОГНЕМ НА КАПИТАН СОБАДЖИЕВ – ГНИЕ НЕВИНЕН В ПНАНАМА! FB-NOTIFICATION: Snoshti (19ti July) v centralnite novini v 18:00 4asa mestno vreme po panamskata TVMetro saobshtiha,4e Katoli4eskata Carkva e otpravila protest do Pravitelstvoto na Panama,
    za6toto v momenta v zatvorite na Panama 75% ot zadarjanite sa bez prisadi!!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.