Home » Авторски страници

Въпроси към началника на кабинета на вицепрезидента

2012.07.01 Няма коментари
Spread the love

Уважаема г-жа Ралчева,

Разрешете първо да благодаря за изпратената от Вас покана на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова за конференцията, която се организира през месец ноември в Брюксел.

Позволете ми да задам няколко въпроса, свързани с организацията на срещата и имейла, който получих, веднага след Вашият, от г-н Любомир Гаврилов – координатор на Преходния обществен съвет на българите във Франция.

1. Какви са критериите за кандидатстване за участие в Конференцията в Брюксел?

2. Държавата, в лицето на президентството на Р България, или друга институция, или спонсори, ще окаже ли каквото и да е съдействие за организирането на пътуването и престоя на одобрените кандидати за конференцията в Брюксел през ноември 2012 г., за която получихме покана от Вас? (резервации, билети, хотел).
Както това се случва вече осем години на срещите на българските медии, за сега единствен държавен форум, който се организира държавната агенция БТА за сънародниците ни извън границите на България.

3. Запознати ли сте с тези „Временните обществени съвети на българите в чужбина“, за които се пише в писмото на г-н Гаврилов, което може да се види по-долу, и легитимни ли са те според българското и международното законодателство?
(Цитирам: т.1 на предложеният Правилник: Обществени съвети по смисъла на този правилник са консултативни органи, които могат да се създават към дипломатическите представителства на Република България, съгласно Член 5 ал.3 от Закона за българите, живеещи извън Република България, обн. ДВ бр.30 от 11 април 2000 г.)
В крайна сметка съществуват ли за Вас тези съвети?

4. Одобрявате ли идеята „да бъде създаден най-после Избирателен район в чужбина, в който близо два милиона българи живеещи в чужбина да могат, както българите в България, да избират свои народни представители“ ?
Правени ли са конкретни предложения в Народното Събрание, Президентството и Министерски съвет и от кого?

5. Одобрявате ли идеята за електронно гласуване, поне за българите живущи „зад океана“?
(Например, при всички предишни избори в Лос Анджелис, в които съм помагал и отразявал, участниците не могат да „прескочат“ дори 1% – при 35,000 гласуват около 100. Същото е и по другите места в САЩ.)
Правени ли са конкретни предложения в Народното Събрание, Президентството и Министерски съвет и от кого?

Здраве, късмет и успешна работа!

Благодаря,
Евгени Веселинов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.