Home » Избрано

Парламентът ограничи правата на българските граждани и в България, и зад граница

2012.07.11 Един коментар
Spread the love

11 юли 2012 г.  Българският парламент обвърза във вторник правото на българските граждани да се разпореждат с имуществото си с плащането на здравноосигурителни вноски, съобщават журналистите от Кафене.нет.

На първо четене бе приета промяна в закона за здравното осигуряване, според която всеки, който иска да прехвърли собственост или да учреди вещни права върху имоти или моторни превозни средства, е длъжен да представи удостоверение от НАП, че не дължи здравноосигурителни вноски.

Срещу текста остро възрази Синята коалиция, която посочи, че той е противоконституционен и накърнява правата на българските граждани, които живеят в чужбина.

Финансовият министър Симеон Дянков, който бе в парламента, посочи, че дали текстът е противоконституционен може да каже Конституционният съд. От финансова гледна точка това е правилна стъпка, каза министърът.

Предложенията за обвързване на различни конституционни права на гражданите с плащането на здравноосигурителни вноски идват от кръговете в ГЕРБ около здравната министърка Десислава Атанасова. Тя настояваше на хора с неплатени вноски да не се издават лични карти, шофьорски книжки и да се отказват административни услуги.

В крайна сметка тя успя да извоюва ограничаване на рапоредителните вещни права.

Ограничителният текст засяга единствено частния бизнес и хора със свободни професии, тъй като държавните служители, армията, МВР, пенсионерите, безработните на социална помощ и децата до 18 г. се осигуряват за сметка на бюджета.

В категорията на най-силно засегнатите влизат и живеещите в чужбина български граждани.
Текстът бе приет на първо четене със 75 гласа.

Следва коментар на Kafene.net

****

Депутати и министри ще се разпореждат с жилищата и колите ви

Българският парламент обвърза във вторник правото на българските граждани да се разпореждат с имуществото си с плащането на здравноосигурителни вноски.

На първо четене бе приета промяна в закона за здравното осигуряване, според която всеки, който иска да прехвърли собственост или да учреди вещни права върху имоти или моторни превозни средства, е длъжен да представи удостоверение от НАП, че не дължи здравноосигурителни вноски.

Това е новината от вторник. Добър повод да попитаме: защо винаги правителството на България се опитва да действа с метода на принудата и задължава хората да търсят решение в безсмислената държавна администрация.

Представете си само как един българин се връща, да речем от САЩ за броени дни, и трябва най-напред да отиде в НАП, за да получи бележка. За какво? За това, че не дължи здравни осигуровки.

Как ще стане това? Представете си, отивате и чакате няколко часа, докато държавният чиновник си изпие кафето, обсъди семейните си проблеми със съседния държавен чиновник, и след това бавничко започва да се бори с планината от проблеми. Които не се негови. Те са ваши.

Казвате на чиновника, че ви трябва бележка за това, че не дължите здравни осигуровки. Чиновникът, чиято основна задача е да пречи, а не да помага, ще ви поиска друга бележка, например, че не живеете в страната, че живеете в друга страна, че нямате връзки с организирани престъпни групи, че не сте съден и осъждан, че не подлежите на военна служба, че сте вегетарианец или, че не сте.

В случай, че сте по-повратлив, вместо да се блъскате по разните държавни учреждения, ще намерите близък познат, роднина или приятел, който ще ви осигури бележката. По втория начин.

Тогава ще разполагате отново със своето жилище в България или с леката си кола, които до момента са били заложници на здравната каса, на министър Десислава и на финансовата дисциплина.

Защото, както казва Дянков: Многократно се е показало, че в България е полезно да има повече контрол и повече дисциплина, като се започва от свързването на фискалните апарати, в митниците, електронното свързване на бензиностанции, и това за мен е една поредна стъпка, която цели една дисциплина. Когато това се случи, когато влизат повече пари в здравното осигуряване, мисля, че всички ще спечелим от това. От гледна точка на финансист, това е правилна стъпка.

Ние не знаем, какво се е “показвало многократно”, защото не познаваме подобно подреждане на думите, но знаем, че това, което казва министърът, противоречи на основното право на всяка демократична държава – на правото на собственост.

Ако министър Дянков пожелае, може да попита американската си съпруга, върху какво се гради просперитетът на САЩ. Няма да му казваме, нека сам попита. Да попита за правото на собственост като основа на демокрацията и пазарната икономика.

Това е правото, което е създало могъщите световни сили, които няма да изброявам. За него са се борили хората още от средните векове.

Когато това право се наруши, държавата става нещо като Русия. Защото отделният човек няма право върху собствеността си, такова право имат държавните чиновници. Попитайте руските олигарси, които са в Лондон, какво правят там и защо не си стоят в родината.

Удивителни са решенията на българската държавна администрация. Нейни представители ронят сълзи и други неща, като обясняват, как българите от чужбина трябвало да се върнат. Защо? За да трябва да получават бележки, например, ако искат да отидат до тоалетната ли?

Любопитно, какво би станало, ако всички българи, които годишно изпращат по близо 1 млрд. евро в родината си, изведнъж спрат да го правят.

Много от тях сигурно ще постъпят точно така, когато се сблъскат с тапигьозлука и безумните решения на парламента, министър Тоз и министър Онзи или, ако трябва да почакат ден-два пред кантората на някой досаден държавен служител.

Що се отнася до финансовата дисциплина на Дянков, той ще се сблъска с два проблема. Най-напред, парите, които се представят като чуждестранни инвестиции, тоест, този милиард от българите в чужбина, ще се изпари. Тогава, чужди инвестиции няма да има.

Второ, всеки който пожелае може да намери достатъчно корумпирани държавни чиновници, които срещу добро заплащане ще продадат и купят и майка си.

И, трето, най-важно, г-н министър Дянков, когато правото на собственост в страната не е гарантирано, а зависи от държавни чиновници, чуждестранните фирми обикновено започват да бягат. Или, на първо място, изобщо не идват. Или плащат под масата на държавните чиновници. Това се нарича корупция.

Тоест, ако Дянков решава да пълни държавната си хазна само с изстискване на малкото останали живителни сокове в страната – да. Но, ако той се надява на инвестиции отвън, с които да реши проблемите – не.

Ето така, българската държавна администрация, която се бори героично с корупцията, прави всичко възможно, за да създаде нови възможности за незаконни плащания. Как ще бъдат наречени те, няма никакво значение.

А, вие, българи от Испания, САЩ, Италия, Великобритания, Австралия, дори не помисляйте да продавате или купувате имоти в родината си. Те вече не са ваши. Те принадлежат на Правителството и Народното събрание на Република България.

Гордейте се!

 

.

One Comment »

  • Pesho said:

    Икономиката се крепи на емигрантски пари и еврофондове

    Чуждите инвестиции се стопиха наполовина. Български фирми върнали 0.5 млрд. евро заеми в Германия и Англия
    Линк: http://www.segabg.com/article.php?id=585349

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.