Home » Авторски страници, българи зад граница

Закон за българите и българските общности извън България – отново без обсъждане с тях самите

2012.06.23 4 коментара
Spread the love

„Проблеми на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света”...

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви на Съвета за култура, духовно развитие и национална идентичност при президента Плевнелиев, провел се на 18 юни т.г., че: “Участието на българите в чужбина е фундаменталната дума за да изградим една адекватна национална стратегия. Качеството на демокрацията зависи от участието на всички”. Тя заяви още, че стратегията трябва да бъде ориентирана отвън навътре, а не отвътре навън. Трябва да чуем, да опознаем българите зад граница, да чуем техните желания”. 

Тема на това първо заседание на Съвета бе:  „Проблеми на пълноценния диалог и сътрудничеството с българите по света”.

Присъствалият също на споменатото заседание проф. Топалов, съветник на президента Плевнелиев, заяви там категоричната си позиция, че е необходимо да се сформират Обществени съвети на българите в чужбина до м. ноември.

Според мнението на г-жа Попова, изразено на 18 юни, е необходимо да се пристъпи първо към оформяне на националната стратегия, а чак след това, ако е необходимо, да се търси законодателна рамка с евентуален нов закон за българите в чужбина. В чиято необходимост тя в момента не била убедена.

За съжаление обаче само два дни след провеждането на Съвета на 18 юни т.г., на 20 юни, Министерският съвет прие проект на Закон за българите и българските общности извън Р. България. Вносител на законопроекта е вицепремиерът Симеон Дянков.

(Из   стенограма от заседанието на MС на 20.06.2012 г. , т. 42, стр. 30

Точка 42

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за българите и българските общности извън Република България

СИМЕОН ДЯНКОВ: Свързан е с предишното предложение. Сегашният Закон за българите и българските общности извън Република България е морално остарял – от 1999 година. По този начин той ще се съобразява с новите закони на Република България.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 42.)

————–

Няма разисквания, няма нищо друго освен краткото встъпление на Дянков и репликата на премиера Борисов „Приема се точка 42” – както е отразено в стенограмата на правителственото заседание от 20 юни т.г.

Вероятно си струва да припомним, че автор на този печално известен законопроект е работна група, начело с шефа на ДАБЧ Росен Иванов. В тази работна група участва и г-жа Снежана Йовева от политическия кабинет на вицепремиера Дянков. И тримата – и Симеон Дянков, и Росен Иванов, и Снежана Йовева, са поканени и участват на Съвета при президента на 18 юни. Но никой тях не обелва и дума там за предстоящото приемане на нов Закон за българите в чужбина.

Получава се така, че от една страна се казва на българите в чужбина, че всичко започва на чисто и, нали, заедно с вас ще правим Национална стратегия и евентуално чак тогава нов Закон, а от друга тихомълком се прокарва спрениат поради силната реакция срещу него проектозакон на ДАБЧ.

При огласяването на текста на този законопроект, макар и в последния момент миналата есен, той породи много и аргументирани възражения от различни представители на българските общности в чужбина. Възражения срещу него изразиха тогава и двама предишни ръководители на Държавната агенция за българите в чужбина.

 

Еврочикаго

4 коментара »

 • Любомир Гаврилов said:

  Ето тук е публикуван проекта за Обществено обсъждане, събрал е само негативни мнения. Въпреки това Дянков си внася проекта
  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=457

 • ibrahim.beyaz said:

  Интересни неща стават в родината ни, пак се решават неща без знанието на главния герой, отчита се дейност както преди, а това е толкова наболял въпрос. Българите в чужбина се чувстват чисти сираци и на всеки и един погледът му е върху България.

 • Пламен Павлов said:

  С риск да си навлека нова вълна от персонални нападки (очевидно “еспертният потенциал” на ГЕРБ е специализиран именно в това направление), не мога да не изразя възмущението си от поведението на президента и неговата администрация (вкл. проф. Топалов, моите уважения, но нали той е в основата на говорилнята на 18 юни?), на Симеон Дянков и останалите “герои” в този бездарен и недостоен спектакъл… Благодаря на “Еврочикаго” за информацията, тъй като в други медии не видях нито ред по тази толкова важна тема.

 • Mariana said:

  Коментар на Райна Манджукова (бивша председателка на ДАБЧ) на некоординираните действия на МОН по отношение на българите в Западните покрайнини и на първото заседание на Съвета по култура и национална идентичност при Президента.

  “Облаче ле бяло”, 23 юни 2012 г.

  http://www.youtube.com/watch?v=bRaD6-_4ySA&list=UUKRAw8EN39rOGRDPmuP5_BQ&index=3&feature=plpp_video

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.