2024-03-28

6 thoughts on “СДС и смисълът на представителната демокрация

  1. Какво е властта и представителството?
    Винаги в многовековната история концентрирането на власт в определена група хора води до корупция и до тяхното извращаване, че са нещо повече от останалите хора, над които имат власт.
    Мажоритарни или парламентарни избори, няма разлика, винаги кандидатите на най-богатите ще бъдат избирани, защото средствата за масова дезинформация са техни и имат пари за ПР манипулации- а така се печелят всички избори.
    В тази привидна безизходица идва хвърлянето на жребий при избор на длъжностни лица, като алтернатива на поставените лица в четирите власти.Но то е съпроводено, първо с входящ тест, за да се отделят психически непригодните и престъпниците(съдимост). Второ с пълна прозрачност и контрол на действята от други лица избрани чрез жребий. Трето на лице е постоянна отстранимост при съмнения за некачествена работа. Четвърто след мандата се държи отчетност на всички действия. Пето има възможност за строги присъди при установени злоупотреби с властта. Шесто мандатите са кратки(до година) и са неповторяеми. И накрая, избраните чрез жребий имат ограничена власт – те са законодатели и следят и организират дискусиите, а предложенията и гласуванията на законите са от всички хора от народа – това е народовластие!
    Гражданина е автономна личност-той сам определя правилата и взима решенията ,които го управляват, а ние сме РОБИ!

  2. Лъчезар Тошев няма семейство, тръгнал партиен лидер да става. Не помни как като не беше депутат за 1-2 години, преди Филип Димитров да подаде оставка като депутат и той да се намести в 40-о ОНС, опищя орталъка и цялата ПГ му събираше помощи. Човек, който, ако не е депутат трябва майка му да го издържа, не е подходящ за десен лидер. Да не говорим, че може би ще има благосклонно отношение към гей парадите, което е светотатсво за десен партиец, ако ме разбирате какво искам да ви кажа :).

  3. Лъчезар Тошев е класически пример за безполезен човек. Пример е последният проект за Закон за лустрацията, който беше като изваден от някое чекмедже и пълен с грешки и препратки към вече несъществуващи закони. Такъв принос за депутат в 6 парламента е меко казано нелеп.

  4. Към г-н Тошев ако чете този сайт.
    Прав сте в твърдението си, че трябва да се разсъждава защо а не с кого, когато се чертаят предизборни стратегии. В тази връзка обаче как ще коментирате следните няколко реда от последната статия на Иво Инджев в блога му:
    „Изводът за автентичната десница би трябвало да бъде в идеята за създаване на ново притегателно ядро от съществуващата дясна енергия, която не е изчезнала, но е в процес на прегрупиране. Дори е полезно да отпаднат от този проект всички, които не виждат „полза” от оставане в досегашното си състояние. Ще останат хората , които го правят и без по(л)за. Чрез примера си може да привлекат доверието на обезверените, че в политиката може да има спазване на принципи и залагане на общи ценности.“

  5. Червен Ваньо (не Костов, а Иван Сотиров) също е кандидат за поста шеф на „сДС“.

  6. Така е, Лъчко! След като четвърт век СДС „си е ДС“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *