2024-03-18

2 thoughts on “Валентин Николов е новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“

  1. Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ трябвало да е политически отговорен

    http://www.mediapool.bg/шефът-на-аец-козлодуй-трябвало-да-е-политически-отговорен-news192672.html

    Не е необходимо изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде тесен специалист, а по-скоро трябва да има организационни качества, да бъде упорит, да може да спазва сроковете. Той също така трябва и да осъзнава политическата отговорност да се ускори удължаването на живота на V и VІ блок на централата и да се работи по-активно по отношение на новата проектна компания за новата мощност в АЕЦ „Козлодуй“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във вторник.

    Според него всички описани качества се притежават от назначения ден по-рано за шеф на ядрената централа зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, който се застоя на този пост само месец и половина. Той смени Александър Николов, който пък издължа начело на ядрената централа около осем месеца.

    Добрев обясни, че смяната се наложила заради забавянето на Александър Николов в изпълнението на задачите около удължаването на живота на двата съществуващи реактори и бъдещия седми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

    По думите на министъра при Валентин Николов всички необходими описани в началото качества са налице, но тъй като не е тесен специалист, ще му е необходима помощ. Такава ще му оказва евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, който е работил на различни длъжности в АЕЦ „Козлодуй“ в периода 1981-1992 г. .

    „Разбира се, г-н Уручев си остава евродепутат, но той прекарва половината от времето в България и може да бъде много полезен“, обясни Делян Добрев, цитиран от агенция „Фокус“. Той още не бил предложил на премиера Бойко Борисов кой да заеме мястото на Валентин Николов като заместник-министър, но това щяло да се стане през следващите няколко дни.

    Отстраненият внезапно шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов коментира по-рано през деня, че не се чувства обиден от смяната му с Валентин Николов. Той изрази надежда така да се подобри работата на компанията, какъвто е мотивът за рокадата, и коментира, че бъдещето на ядрената централа е по-важно от това кой ще я управлява и не е проблем, че наследникът му няма образование в областта на ядрената енергетика.

    В същото време Николов обясни, че и в момента по удължаването на живота на двата реактора и по проекта за нов седми блок в централата се работи с достатъчно добри темпове и досега не е усетил да има недоверие към него от страна на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

    „Относно изграждане на VІІ блок аз си мисля, че темповете са достатъчно добри. Разбира се, винаги може да се смята, че нещо може да бъде по-добро. По отношение на по-сложната тема – удължаването ресурса на V и VІ блок, ние там достатъчно…, повече от година може би закъсняваме, но хванахме последния влак и договора успяхме да го сключим 18 месеца преди да сме задължени да депозираме резултатите от този договор в Агенцията за ядрено регулиране“, каза Александър Николов пред БНР.

    Той допълни, че подкрепя промяната, „защото бъдещето на АЕЦ „Козлодуй“ е много по-важно от нас и ако тази смяна е предпоставка за по-добро бъдеще, казвам, че я приветствам“.

    „Не се сърдя на никого. Постът не съм го смятал за висок, смятал съм го за отговорен“, каза още отстраненият директор на АЕЦ „Козлодуй“, който бе третият на поста от началото на мандата на ГЕРБ.

    Николов изрази надежда, че новият шеф на ядрената централа ще продължи да работи с екипа в АЕЦ „Козлодуй“, който е съставен от изключителни специалисти с различни характери, постигнали сравнително добра печалба на дружеството през 2011 г . и много добра печалба за първите три месеца на 2012 г. По думите му с назначението на Валентин Николов на поста ще се осъществи ползотворна топла връзка между АЕЦ „Козлодуй“ и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

    Относно образованието на наследника му – двигатели с вътрешно горене и финансов мениджмънт, Александър Николов каза, че не смята, че то е чак толкова важно за заемане на длъжност изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. Той припомни, че досега ядрената централа е била управлявана много добре и от неядрени и неинженерни специалисти, „така че това едва ли е някакъв проблем“.

    „АЕЦ „Козлодуй“ е над нас и искрено се надявам, че АЕЦ ще бъде управлявана добре, така както и до момента, според мен, се управлява“, заяви довчерашният шеф на дружеството.

    Аз съм работил 25 години в АЕЦ „Козлодуй“ и от 8 месеца съм изпълнителен директор. Съвсем логично е да очаквам да продължа да работя в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като съм дялан камък, коментира той по повод бъдещата си работа.

    „Снощи ме информираха официално и протоколно, но поговорихме за моето бъдеще в АЕЦ „Козлодуй”, обсъдихме въпроса за моето продължаване на кадрова работа в АЕЦ „Козлодуй” и аз приех. Друг е въпросът, че в момента в щатното разписание на АЕЦ „Козлодуй” няма свободна длъжност, към която бих проявил някакъв интерес. Но щатното разписание се променя“, посочи Николов.

    Той добави, че не знае как протича разследването по нападението срещу него, станало миналата година, но не вижда връзка между освобождаването му от поста и инцидента.

  2. Има и други заглавия: Борисов уволни зам.-министър Валентин Николов, който пое АЕЦ “Козлодуй”

    Министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, назначен на 23 март 2012г. Заповедта е в сила от днес – 7 май 2012 г.
    Валентин Николов ще бъде новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха по-късно от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. С решение на Съвета на директорите на ,,Българския енергиен холдинг‘‘ от днес е освободен изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД Александър Николов. Неговото място ще заеме заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. Бордът подкрепи единодушно решението Александър Николов да бъде освободен.
    „Рокадата се налага с цел да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при представянето на Валентин Николов пред екипа на АЕЦ ,,Козлодуй‘‘.
    ,,Основен приоритет в сферата на ядрената ни политика е да удължим с 15 години живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това, освен отговорност на правителството, е и моя лична отговорност, затова предложих поста да заеме Валентин Николов, на когото имам безрезервно доверие и с когото проведохме успешни преговори с руската страна по значимите за България енергийни въпроси. Валентин Николов е добър мениджър, умее да отстоява позиции и да преследва цели‘‘, добави Добрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *