2024-04-19

3 thoughts on “Българският президент се срещна с Бил Гейтс

  1. Браво на Плевнелиев.Започва много добре. Браво.

  2. „Дошъл съм тук, за да градим доверие с наш стратегически партньор по всички нива. Америка е важна, тя е важна и заради вас“, заяви държавният глава, цитиран от „Фокус“, по време на среща с над 40 българи в американския град Сиатъл.

    Той изрази самочувствие, че говори езици и има какво да каже.

    „Моите посещения са на запад от София. Разбирайте го както искате. Други хора ходеха в друга посока“, намекна Росен Плевнелиев.

    Президентът увери българската общност в Сиатъл, че България е в добри ръце и на прав път. Той заяви, че работи най-отдадено за създаването на устойчив национален план независимо кой е на власт.

    „Имаме дългосрочен план за развитие, нищо няма да се случи от днес за утре, но много неща в дългосрочен план ще се случат както трябва“, посочи държавният глава.

    Президентът Плевнелиев обяви, че ще бъде променен Закона за инвестиции и който развива бизнес с компютри или енергетика ще получава държавна помощ кеш. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с инвеститори в Сиатъл. Парите за държавни помощи ще се взимат от концесионните такси.

    Той подчерта, че откакто е влязъл на „Дондуков“ 2, президентската институция е отворена за инициативи на българи в чужбина, които имат нужда от подкрепата на България.

    „Ако имате добри идеи, ние сме за това – за да ви чуем, и сме за това – да сме честни с вас, ако нещо не можем да го свършим, ще ви кажем – съжалявамe, не става. За да надграждаме успеха, трябва да покажем успеха.Той ще се роди някъде – в една, две, пет добри инициативи“, каза още Росен Плевнелиев.

    Като положителна промяна в тази насока той определи готвените промени в Закона за българите в чужбина.

    Той сподели идеята промените да се дискутират на среща на представители на българските организации от всички точки на света през ноември в Брюксел.

    „За мен е важно да поставя на едно много по-високо, работещо ниво отношенията между държавата и българите извън България“, подчерта държавният глава.

    „Искаме не просто само да променим един закон и да накараме институциите заедно да работят по-ефективно. Ще видите активна позиция, до ноември ще има и нова стратегия“, посочи президентът.

    „Искаме да сме по-близо до вас, където и да сте“, подчерта Росен Плевнелиев пред българите в Сиатъл. /novinite.bg/

  3. Плевнелиев покани хората на Бил Гейтс в БАН

    Из http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4808331

    Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ (GatesFoundation.org) би могла да проучи възможността да използва потенциалa на Българската академия на науките (БАН) в някои от приоритетните сфери на дейността си.

    Това предложи президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с Бил Гейтс.

    Плевнелиев е на обиколка в САЩ, която започна със среща в Сиатъл с Гейтс – един от най-богатите хора на планетата, основател и президент на компанията „Майкрософт“. През последните години обаче Гейтс прехвърли вниманието си към благотворителната дейност, отделяйки значителни средства за хуманитарни организации и научно-изследователски програми чрез създадената от него и съпругата му фондация.

    Една от сферите, в които, според президента, БАН би могла да е полезна на фондацията е здравеопазването.

    Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят, каза президентът.

    Вече е договорено представител на фондацията да посетят България и да се запознае на място с опита, който страната ни има в

    разработването на ваксини и лекарства.

    „България е обучавала десетки хиляди студенти от държавите от Африка и Близкия Изток и би могла да възстанови позиции не само като център на обучение, но и като център, който да предоставя услуги в глобалната дейност на фондацията в подкрепа на Африка и Близкия изток“, каза Плевнелиев.

    Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света, изтъкна президентът след срещата.

    За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него

    България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието

    и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *