Home » Избрано

Лорд Ротшилд и Рокфелер се обединяват

2012.05.31 Няма коментари
Spread the love

Пари при пари отиват: две от най-богатите фамилии в света се обединяват EPA/БГНЕС

Двете най-прочути финансови династии на Европа и САЩ – Ротшилд и Рокфелер – сe обединяват в рамките на стратегическо партньорство, съобщава “Файненшъл Таймс“, позовавайки се на свои източници.

Инвестиционната компания на Ротшилд RIT Capital Partners придобива 37% от акциите на компанията Rockefeller Financial Services, занимаваща се с управление на активи. Цената на сделката за момента не се съобщава.

Трансатлантическият съюз обединява 96-годишния Давид Рокфелер и 76-годишния Лорд Ротшилд, чиито лични отношения са от пет десетилетия.

Стратегическият алианс ще позволи на RIT и Rockefeller Financial Services да създадат инвестиционни фондове и да обсъдят възможностите за съвместно придобиване на компании за управление на активи, посочва БГНЕС.

Изданието съобщава, че двете фамилии са планирали да обединят активите си още преди две години, но конкретното обсъждане на този въпрос е започнало едва през 2011.

Към придобиването на миноритарен пакет акции от Rockefeller Financial Services, са се стремели много инвеститори, но Джейкъб Ротшилд е бил единственият претендент, подкрепен от семейство Рокфелер.

Ротшилд са европейска династия банкери и обществени дейци от еврейски произход. Тя е основана в края на 18 век. RIT Capital Partners plc е голям британски инвестиционен тръст, който е влизал в британския клон на банката “N M Rothschild & Sons“. През 1988 г. лорд Джейкъб Ротшлид е трансформирал RIT Ltd. в публичен инвестиционен тръст, наречен RIT Capital Partners plc.

Парижкият клон на династията се ръководи от Давид Ротшилд.

Инвестиционната група Рокфелер е една от първите компании в света за управление на частен капитал. Тя е създадена през 1882 г. от петролния магнат Джон Рокфелер. В момента активите на Rockefeller Financial Services достигат около 35 милиарда долара, контролният пакет е собственост на семейство Рокфелер. За сравнение RIT има нетни активи за 1.9 млрд. лири или около 3 млрд. долара.

 

Източник:  News.dir.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.