2024-04-18

1 thought on “11 май – Църковен празник на Светите братя Кирил и Методий

  1. По ред на статията:
    1. Славяните се пръкват в канцелариите на Екатерина Велика чрез доктрината за Проливите и оправдаващата я „защита на вси християнски народи в турската империя“. Славяни е с корен от СЛАВА.
    Виж СЛОВЕНИ е друго нещо и идва от СЛОВОТО. Божие.
    Въпросът е: Чий е Бог?
    В „Солунската легенда“ е казана истината: „словените които са българи“. Словени са следовниците на Словото Божие а религията им е Българска. На Великата Богиня Майка – Бела, Кибела.
    Затова се пее в химна на Родопа: Бела съм, Бела Юначе…
    Богинята Бела казва на своя свещеннослужител Юнака-пастир коя е тя.
    Оттук идва и цялата история с „покръствания“ и „даване на букви и християнство“ на българите.
    Да се опорочи и скрие най-старата човешка представа за света, религия в днешният смисъл е прекалено казано. Древният свят на Балканите,Северното причерноморие,Средна Европа, Анатолия, Близкият Изток. Всички те изповядват Богинята Майка – Женската същност на земният живот, а Бел-Бал е Богът Отец на Небесното царство. В римският пантеон влиза като двойката Либер-Либера. При нас е Бел-Бела. Бел-Бял-Зарко-Загрей-Слънце. Стигнахме и до „тракийската“ религия. 500 г.пр.н.е. Херодот пише, че тракийският Патриарх Залмокс е живял в далечното минало и учил гетите да не ядат месо, да изкоренят лозята и да бъдат смирени. Скрил се в „подземно жилище“-тракийска гробница примерно в Старосел, а неговото паство скърбяло за загубата му. След 3 години!?(по днешните преводи на Херодот, а може би са 3 дни)Той им се явил и те се възрадвали и Го последвали в учението Му. Ето от къде идва идеята за Възкресението и ставането на „божи син“ след 3-дневни тайнства в тракийските храмове-гробници на посветените. Защото Христос е степен на Посвещение. В „Александровската гробница“ в хасковско зографът и ясно е казал с афтографът си кой е :Кодзимасес ХРИСТОС. Степените са хрестуси и христоси. На елински език. Гърци се появяват след метежа „Ника“-Найки на данайците срещу Юстиниан Велики и разрушаването от тях на първата черква СВ.София строена от Константин Велики. На нейно място, след разрушаването и от данайците, Юстиниан строи днешната Св.София. Както и Охридската, както и Софийската , както и –тази в Плиска. Така наречената „базилика“ е една от най-големите черкви в света строени някога. Два пъти по-голяма от тази в Равена на Теодорих Велики. Голям Тошко. Теодорих пък бил в Мизия и оттам се преместил в Равена , след политически борби с Юстиниан. Бил уж немец, пък никога не е живял в немско. Дори неговият главен библиотекар Филисторг написал 12 томна история на готите, която история, по заповед на Юстиниан, или поне в негово име, е пренаписана-опорочена, т.е. адаптирана от Йордан само в една книга. Йордан сам казва че не е в час с книжовните неща но ще изпълни заръката по достойнство. Също той е първият и последен „немец“ кръстен Йордан. За разлика от всяко българско село където и кучетата се казват Данчо.
    2. Така стигаме да въпросът: Защо му е на някого да пренаписва историятао на готите? Защо му е на някого да „довежда“ българите от Памир и Татламакан? Защо му е на някого „да дава писмо и четмо“ на българите в краят на 9-ти век? Защо му е на някого „да среща българите за първи път с Христос“ през 9-ти век?
    Кирил бил даскал в Магнаурската школа, пък за него не знаел отличникът и СимеонІ? В житията на Кирил пък пише, че бил роден като Курила – в Кападокия. Нерде Кападокия,нерде Солун! Ще кажат комшиите.
    Оказва се, че в Кападокия е живял родът на „немеца“ OYPФIЛА. Оттам е преселен от военния поход на други готи и заселен в Търновско. Демек, Урфил не е и виждал немско. Камо ли да е говорил швабски. Но бил „ариан“- подобно на Арий Александрийски, приемал Христос като ПОДОБНОСУЩИЙ. Т.е. Христос е Пророк а не част от Бог. Затова днешните килимявки не дават дума да се изговори за Урфил като българин и гет-гот по народност. По същата логика не дават и дума да се изговори за Тривелий Велики като българин и християнин, въпреки че го има в православният календар. Защото не може един РЕКС-гет да бъде християнин и светец през 7-ми век!, та ако ще и да е спасил Европа от пълчищата на Исляма през 721год. Злите езици говорят, че всъщност Тривелий на чист български означава Триждивелик. Че това е самият Аспар-РИХ управлявал в съкняжие със синът си. Що ли ми се струва връзка с Хермес Триждивеликият. Дори по негово време имаме царски род Ерми. Имаме Ерма река. Имаме Св. Ерм. Имаме ергени. Имаме също така в насилваната ни АЗ-бука ЕР-голям и ЕР-малък.
    3. Кирил и Методий били „гръцки агенти“ а когато отишли в Рим, цял знатен Рим ги посрещнал пред вратите на града. Това е толкова ярък политически акт, който не може да се оправдае с религиозна дейност. Малцина са приетите пред вратите на Рим и то да не са князе или диктатори.Кирил и Методий са посрещнати като официални представители на Българската империя. Империя независима политически и религиозно от Рим и Цариград.
    Подобна баталия беше посрещането на руския патриарх Кирил….не пред паметника-костница-черква Шипка …а пред съветското изчадие божие Альоша! Политическите церемонии са ясна историческа картина кой-кое е!
    Методий е назначен от римският папа като Епископ не в Чехия а в днешна Сремска Митровица,в Сърбия, тогавашен голям и важен град Сирмум.
    4. За любителите на „славянски“ букви ще е любопитно да видят коптското писмо …в Египет…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *